»» ««

Dave Shaw története - Előkészületek

A búvárkodásról
3/5. oldal


Don Shirley, egy egyszerű ember fémkeretes szemüveggel és ápolatlan szakállal, rokon lélek volt Dave Shawval. Angliában, Surreyben nőtt fel és 22 évet szolgált a Brit Hadseregben elektronikai szakemberként. Részt vett a falklandi háborúban és eljutott a Perzsa öbölbe is. Minden szabadidejét merüléssel töltötte és a Brit partoknál elsüllyedt roncsokra specializálta magát. 1997-ben nyugdíjba vonult és Dél Afrikába költözött, ahol technikai búvároktatással kezdett el foglalkozni. Partnerével létrehozták az IANTD dél afrikai szervezetét egy mély, elárasztott azbeszt bánya szomszédságában csodálatos füves dombok között, pár száz kilóméterre Johannesburgtól keletre. A helyet Komati Springsnek keresztelte el, ahol évente több száz órát töltött a vízben technikai és barlangi búvároktatással, miközben feltérképezte a bánya mély aknáit, ezzel elsőrangú merülőhellyé varázsolva a helyszínt. 2003-ban feleségül vette Andre Trutert, egy bátor 38 éves afrikai hölgyet, akinek rövid barna haja és ravasz kis mosolya volt. Egy nádtetős házban éltek két izgága kutya, Sheck és Argon társaságában.

2002 őszén egy ausztrál akcentussal beszélő szakállas ember jelent meg Shirley búvár központjában. "Helló, Dave Shaw vagyok," mutatkozott be a férfi. "Megengedné, hogy merüljek egyet a bányájában?" Shirley végignézett az ausztrálon és tetszett neki amit látott. Shaw hamarosan rendszeres látogató lett és Shirley is vele tartott ahányszor csak időt tudott rá szakítani. 2003 októberében Komati Springsnél Shaw 182 méterrel felállította az újralégzős készülékkel való barlangi merülés rekordját Shirley támogatásával. Két nappal később Shirley lett az első búvár, Shawval a háta mögött, aki elérte a bánya legmélyebb járatának 186 méteren fekvő végét. A közel két és fél évnyi ismertség alatt Shaw és Shirley több mint száz órát töltöttek el közösen a víz felszíne alatt. "Nagyszerű, nagyon nyugodt érzés volt Davevel merülni," állítja Shirley.

A Bushman barlang csábító mélységét 2004. júniusában mutatta meg Shawnak, aki itt az átalakított MK 15.5-vel 221 méteres világrekordot állított fel a zártrendszerű készülékes barlangi merülésben. DUI szárazruhája és az alatta viselt Thinsulate öltözet megóvta őt a kihűléstől. Gond nélkül tudta elvégezni a kis dolgát a vízben a szárazruhájában lévő szelepen keresztül, melynek katétere egy tartályhoz csatlakozott, és töltődött fel, ahogy váltakozva vette ki a reduktort a szájából, illetve fogyasztott a zacskóban leeresztett édességből és vízből a sekély dekompressziós megállóknál. A szerelmese lett ennek a helynek.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés