»» ««

Mesék Dahabból - A varázslatos falu

Utazási élmények
2/2. oldal


Dahab városa valódi ékszer Egyiptom tengerparti településeinek sorában. A nyüzsgő városközpont egy kéklő tengeröblöt ölel körül. Közvetlen a parton egymásba érnek az apró éttermek, ahová jókedvű, kurjongató rikkancsok tessékelik be a sétálgató külföldieket. Elcsábulni nagyon könnyű: óriási pálmák adnak hűs árnyat a betérőknek, akik színes párnákon, szőnyegeken elnyújtózva élvezhetik a leghatásosabb hűsítőt: a forró beduin teát, melynek a hegyi oázisokból származó gyógynövények (habbag, zsálya) kölcsönöznek markáns ízeket. Ételekben is gazdag választék vár bennünket: fillérekért lakhatunk jól a tenger ezerféle kincsével, grillezett zöldségekkel, különböző arab húsételekkel, salátákkal. Az étkezésekhez számtalan gyümölcs (mangó, guava, dinnye, citrusfélék, eper, banán stb.) frissen facsart levéből válogathatunk.
Étkezéseinket gyakran a helyi kisiskoláslányok offenzív támadásai zavarták meg. Saját kézzel font gyöngy és fonal ékszereiket "Baj van!" (Buy one = Vegyél egyet!) csatakiáltások közepette tukmálják a megszeppent turistákra. Magunk is bevásároltunk belőlük, bízva a színes fonal karkötők szerencsehozó erejében. Az öböl éjszaka karácsonyi színekben ragyog, ahogyan felizzanak a pálmafákra tekert színes izzók, lampionok, csipkés arab lámpások. A vendéglők belsejében ilyenkor mesebeli hangulatot és jó meleget nyújtanak a vastálcákon gyújtott apró tábortüzek. Egy-egy merülésekkel töltött fárasztó nap után könnyű elszenderülni a kényelmes priccseken. A jóízű álmokat az éttermek személyzete is tiszteletben tartja, így ne csodálkozzunk, ha esetenként a reggeli ébredés is ott ér bennünket, ahová vacsorázni leheveredtünk.
A vendéglő övezetet a szárazföld felől alacsony kőfal és egy kígyózó sétálóutca övezi, melynek túloldalán vegyes összevisszaságban sorakoznak az apró bazárok, kempingek, boltocskák, fedett éttermek, szórakozóhelyek. A tengertől távolodva szövevényes sikátorrendszerben találhatjuk magunkat, ahol olyan mennyei ínyencségekre is lelhetünk, mint a beduin pizza. Ez utóbbit leginkább egy hagymával, hússal, paradicsommal, tonhallal és sajttal töltött réteshez tudnám hasonlítani. Az épületek többségét (a házadót elkerülendő) félkész állapotban hagyják mindörökre. A poros földutcák hangosak a mezítlábas arab gyerekektől, a kecske, és birkanyájaktól, böfögésszerűen hörgő tevéktől. A városkát északról és délről - legnagyobb bánatomra - gombamód szaporodó szállodák szegélyezik. Számításaim szerint 4-5 éven belül Dahab is Hurghada vagy Sharm El Sheikh sorsára jut, vagyis teljesen átalakítják a turisták zömét adó olyan emberek számára, akik egy ország megismerését kizárólag úgy tudják elképzelni, ha az úti cél a hazai tárgyakkal, kényelemmel, luxussal, infrastruktúrával és étteremláncokkal van berendezve. A közlekedés más távolkeleti országokhoz hasonlóan az "arab KRESZ" szabályai szerint történik, körülbelül így:

1. Nyomd a dudát, ha szeretnél bekanyarodni, ha meglátsz egy ismerőst, ha úgy gondolod, elsőbbséged van, vagy ha csak dudálni van kedved.
2. A gyalogos gyengébb, mint az autó, tehát sehol nem élvez elsőbbséget. Gyalogosátkelés kizárólag saját felelősségre!
3. Éjszaka járműveden kizárólag helyzetjelzőt használj és találomra elhelyezett színes izzókat.
4. Villogtass gyakran reflektoroddal (szabályok azonosak a dudálással).
5. A figyelmetlen gyalogost, akit majdnem elgázoltál, szórd meg válogatott átkokkal, tanuljon az ostoba!
6. Minden mozgó jármű taxiként is funkcionál (busz, dzsip, pickup, bicikli, teve, szamár, ló, motor stb.), csak le kell inteni, és megalkudni a tarifában.

Volner Miklós
www.octopussy.hu
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés