»» ««

Karbantartási tanácsok fotósoknak

Fotózás
2/4. oldal

Megelőzés


Elkerülhető, vagy legalábbis minimálisra csökkenthető a beázást okozó hibalehetőség, ha néhány alapvető dolgot betartunk.

Az O gyűrű
Először is nézzük, hogyan működik a tömítő- ismertebb nevén az O gyűrű. Sokan -tévesen- azt hiszik, hogy a szilikon zsírtól lesz vízálló a tok, ezért jó vastagon bekenik az O gyűrűt, pedig előfordulhat, hogy ezzel inkább ártanak, mint használnak.
Az O gyűrű valójában a víznyomás segítségével tömít. Amikor lemerülünk, a körülöttünk lévő víz megnövekedett nyomása belepréseli a gumitömítést a fészekbe, ahol az egy gátat képez. Minden O gyűrűnek szüksége van arra, hogy megfelelő módon be tudjon "helyezkedni" a fészekbe. Ebben, illetve a gumi ápolásában, védelmében van igazán szerepe egy kis szilikon zsírnak.

Néhány jó tanács a tokot lezáró O gyűrűk kezeléséhez
- Soha ne használjunk éles eszközt az O gyűrű kiemeléséhez! Általában két ujjal összenyomva kis hurkot lehet képezni, ami elcsípve óvatosan ki lehet emelni a tömítést. Ha gyárilag nem kaptunk (vékony műanyag lap), és mégis szükségünk van segédeszközre a kiemeléshez, használjunk pl. hitelkártyát. Előtte simítsuk végig az élét, és csak akkor használjuk, ha tompa és nem éles! Esetleg kemény kartonlap is jó szolgálatot tehet, főleg, mert ez be tud hajolni az O gyűrű mögé ha az nagyon szoros (Canon S70 tokja pl. tipikusan ilyen), és ki lehet húzni vele a fészekből.
- Soha ne kenjük be szilikon zsírral az O gyűrű fészkét, mert csak azt érjük el vele, hogy rátapad minden por, piszok. Legyen a fészek tiszta, vízcsepp, só és zsírmentes.
- Ne a szilikon zsíron spóroljunk, mindig a gyártó által ajánlottat használjunk, ugyanis az O-gyűrűk anyaga is különböző lehet. Nem megfelelő zsír idővel megváltoztathatja az O gyűrű anyagának tulajdonságait (kinyúlik, felpuhul, stb).
- Vigyázzunk, mert létezik olyan O gyűrű, amit TILOS zsírozni, ezek szárazon, de tisztán tömítenek!
- Mértékletesen használjuk a szilikon zsírt az O gyűrű kenésekor, mindenhol legyen nedves, de csak vékonyan kenjük be vele.
- Vizsgáljuk meg időről-időre az O gyűrű állapotát, bármilyen sérülés szakadás, foszlás, repedezés esetén ne használjuk tovább.
- Egy-egy túra után szedjük ki az O gyűrűt a tokból, mossuk el alaposan, majd vékonyan zsírozzuk be és tegyük vissza az ugyancsak megtisztított helyére. Hosszabb szünet esetén esetleg érdemes kiszedni a fészekből, és megtiszítva, lezsírozva pl. zacskóban tárolni.
- Érdemes kiszedni a tokot tömítő gyűrűt repülés előtt, és külön, védett módon (pl. a tokban, vagy külön műanyag zacskóban) szállítani. A repülőn a lezárt tokon belül túlnyomás keletkezik, ami elmozdíthat olyan elemeket a tokon, amiket a külső túlnyomás elviselésére terveztek.
- Merülés előtt mielőtt bezárjuk a tokot, tüzetesen nézzük át, nincs-e haj vagy textilszál az O gyűrűn vagy a tokon. Egy ilyen apróság könnyen beázáshoz vezethet.

Biztos benned is felmerült, mégis milyen élettartama van egy O gyűrűnek? Ezt sajnos senki sem tudja biztosan. A Köhler írópáros pl. azt ajánlja könyvében, hogy évente cseréljük le. Aki sokat merül pl. profi búvárfotós és ebből él, annak bizonyosan így kell tenni.
Személyes véleményem szerint egy átlag magyar hobbi búvár számára elég zsebbevágó lenne évente cserélni ezt a tízezer forintos nagyságrendű tételt, bár ártani biztosan nem árt, és olcsóbb is mint egy beázott fényképező gép.
Én úgy vélem - de ez szigorúan magán vélemény -, hogy odafigyelve a tömítő gyűrű állapotára ez az idő meghosszabbítható több évre is. Figyeljünk rá, hogy nincs-e beszakadás, hasadás, repedés az O gyűrűn. Vizsgáljuk meg nincs-e kinyúlva, mennyire rugalmas az eredeti állapotához képest, mennyire tartja meg kivétel után a tok formáját - ha rugalmas, kivétel után visszaáll a gyári formájára, ha öregszik, egyre inkább rögzül benne a tok formája. Persze ez alól kivétel a már gyárilag szögletesre gyártott O gyűrű (HP tokon pl.).


Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Galawa

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés