»» ««

Karbantartási tanácsok fotósoknak

Fotózás
1/4. oldal

Mi az, ami egy vízalatti fotós számára a legnagyobb katasztrófa? A beázás, oka általábban emberi mulasztás. Hogy elkerülhessük, pár tanács hobbifotósoknak.

Cikkemben a felszerelés karbantartásáról, merülés előtti és után trükkökről írok, hogy minél kisebb esélye legyen a beázásnak, de előkerül pár ötlet a beázott gép kezelésére is.

Az analóg és digitális víz alatti fényképezőgép rendszerek számára a tengervíz meglehetősen ellenséges közeg. Szerencsétlen tulajdonsága a sótartalma, ami a víz elpárolgása után kristályként kicsapódik, és elkezdi marni, mozgatáskor dörzsölni a felszerelésünk érzékeny részeit.
Hasonló problémát okoz a vízben mindig lebegő, több-kevesebb ásványi szemcse, finom homok is, ami lerakódik az O-gyűrűk vizes felére. Önmagában a víz sem túl barátságos, hiszen közismerten korrodálja a fémes anyagokat, méghozzá minden fémes anyagot, a különbség csak az, hogy milyen mértékben.

Kellemetlen meglepetés érhet minket akkor is, ha a felszerelésünkön kezeletlen alumínium - még ha tengervízálló ötvözetből készült is - más fémmel, különösen, ha rézzel érintkezik, és mindez sósvízbe kerül. Ilyen esetben ugyanis ez a hármas reakcióba lép egymással, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy az alumínium elporlad a kezünkben.
Ezért is érdemes odafigyelni a felszerelésünk állapotára, mert előfordulhat, hogy az addig semlegesen viselkedő eloxált alumínium felszerelés a védőréteg lekopása után, acélcsavarhoz érve gondot okoz.

De a legrosszabb dolog, ami egy búvárfotóst érhet, ha beázik a tokunk.

Tehát a felszerelésünk védelme, karbantartása nagyon fontos. Erről ejtenék pár szót, Annemarie és Danja Köhler Víz alatti fotózás, Násfay Béla Víz alatti fényképezés és filmezés könyvét, illetve saját tapasztalatainkat felhasználva.


Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés