»» ««

Mire vár az iszapbúvár?

A búvárkodásról

A közelmúltban új fogalommal ismerkedhettünk meg: a "muck diving" varázsszó lett napjaink búvárai, pontosabban szólva búvárfotósai között.

Nagyjából azt jelenti, hogy az eddig lesajnált, homokos aljzatú merülőhelyek némelyikéről kiderült, bámulatos élővilágnak ad otthont. Ám ezeknek a merüléseknek megvannak a sajátosságai...

Talán az is elegendő bizonyíték arra, hogy milyen vonzóak ezek a helyek, ha valaki végigböngészi honlapunk búvárfotós portfólióit. Az élvonalbeli fényképészek közül többek között Dombóvári Tibor, Násfay Béla vagy Előd László is büszkélkedhet már muck diving-fotókkal, amelyek a néző számára éppen olyan izgalmasak, mint a korallkertekben készültek.

Az első közismertté és felkapottá vált hely valószínűleg az indonéziai Lembeh-szoros volt. Szinte senki nem tartotta számon Észak-Sulawesi környékét egészen a kilencvenes évekig, amíg Larry Smith társaival együtt fel nem fedte, milyen hihetetlenül változatos élőlények népesítik be a jellegtelen aljzatot. Pedig Indonézia igazán nem szűkölködik izgalmas helyekben, elég csak Bali népszerű szigetét, vagy a Lembeh-szorostól nem messze eső Bunaken Nemzeti Parkot említeni. A jó megfigyelők rájöttek, hogy az élettelennek tűnő helyeken a fotósok számára nagyszerű témák akadnak. A különféle kisebb-nagyobb élőlények némelyikét itt figyelték meg először, és még ma is előfordul, hogy a tudomány számára ismeretlen fajokra bukkannak.

A hely jellegéből adódóan a látótávolság természetesen messze elmarad a búvárok között népszerű korallos tengerekétől, és azt sem kell sokat bizonygatni, hogy a gyakorlatlan szem csak a töredékét veszi észre annak, amire figyelni érdemes. Kialakult hát a merültetés egy egészen speciális formája: a helyi vezetők úsznak elöl, lassan, az aljzatot fürkészve és ha valami különlegesre bukkannak, megmutatják a pontos helyet az őket követő fotósoknak. Sőt, akár "rendelésre" is képesek dolgozni, ha a fotós előre megmondja, adott merülésen mit szeretne lefotózni, a vezetők általában tudják, hol kell keresni a célpontot.

Manapság már egyre több helyen hirdetik a muck diving-ot, mint vonzó attrakciót. Ázsiában például a Borneótól keletre eső Mabult, esetleg Bali vagy a Fülöp-szigetek bizonyos merülőhelyeit szokták emlegetni még, de ismert célpont Pápua Új-Guinea is. Immár a Karib-térségben is vannak ilyen merülésekkel büszkélkedő helyek, a leghíresebb talán St. Vincent & Grenadines. Mégis, elsősorban a fotósok szeretnek ezeken a helyeken merülni, a hétköznapi búvárok jelentős része inkább előnyben részesíti a nagy látótávolságot, a színes korallzátonyokat, a halrajokat. Ráadásul a homokos aljzat miatt a muck diving nem a kezdő vagy bizonytalan búvárok terepe, az iszapfelhőben még a rendkívül rutinos vezetők sem találhatnak semmit.

Sajnos azokat is ki kell ábrándítani, akik e cikket olvasva a cuccukat összepakolva megiramodnak a hazai tavak felé, ugyanis csak a könnyen felkavarodó iszap a közös. Ha valaki ezt az izgalmas merülésfajtát szeretné kipróbálni, ugyanúgy messzire kell utazzon, mint a korallzátonyok kedvéért...

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Chrisoula K Wreck (Marcus)

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés