»» ««

Könyvismertető: Búvár Világatlasz

A búvárkodásról

Ha megjelenik egy új búvárkönyv, sajnos először az árcédulát kell megnéznem, hiszen az ilyen színes, képes albumok manapság igencsak drágák.

Persze, ha valamelyik megéri az árát, akkor mégiscsak keresek valakit, akitől nem túl nagy arcátlanság ajándékba kérni valamilyen alkalomra. Azt hiszem, a Búvár Világatlasz is bele fog kerülni a lehetséges "irányított meglepetések" körébe...

A könyvnek már a mérete is tekintélyes, a kitűnő minőségű papírt pedig igazán kellemes érzés lapozgatni, mint ahogy jó időtöltés böngészgetni a színes fotókat is. Ilyen albumból azért már létezik pár, búvárszemmel viszont az a kiadvány izgalmas, ami a mesén túl hasznos gyakorlati információkkal is szolgál. Nos, a Búvár Világatlasz ezért lopta be magát a szívembe: a világ számos izgalmas merülőhelyéről közöl alapvető információkat, kitérve a várható látnivalókra, a legjobb merülőhelyekre, az utazás javasolt időpontjára, az áramlásokra, a vízhőmérsékletre, és mindezek mellett még térképek is helyet kaptak az egyes fejezetekben. Természetesen számos fotó is illusztrálja a leírtakat. Ezek ugyan nem túl nagyok, de így is elég látványosak ahhoz, hogy sikerüljön kedvet kapni az utazáshoz, és elég hely marad a szöveges információknak. Egy szó, mint száz: ez a könyv nekünk, búvároknak írodott.

Mivel elsősorban a Vörös-tengeren vagyok ismerős, az arról szóló fejezet alapján tudok a leginkább véleményt mondani a tényszerűen leírtakról. Nos, meglátásom szerint korrekt információkat tartalmaz a könyv, ésszerű bontásban, tehát a Vörös-tengerrel ismerkedők sok hasznos információval vértezhetik fel magukat. Az egyes merülőhelyekről szóló konkrét leírásokban sem találtam kivetnivalót, a terjedelmi korlát ellenére igyekeztek a fontos dolgokat összefoglalni a szerzők - ám értelemszerűen sehol nem részletekbe menően, ez lehetetlen vállalkozás volna. Arról is érdemes szólni, hogy a könyv bevezetője korrekt általános információkat tartalmaz a búvárkodásról, időjárásról, ráadásul Násfay Béla személyében olyan szakmai lektor működött közre, akinek szakértelme garancia arra, hogy ne fussunk be a más könyvekben már látott óriási tévedésekbe.

Azért természetesen ez a könyv sem hibátlan. Az Egyiptomról szóló rész olvasásakor szerintem sokakban vetődik fel a kérdés az első pillanatban, hol is lehetnek a Fivér-szigetek?... Nos, a jól ismert Brothers vagy a St. John´´s nevét lefordították, míg a kanadai Gabriel Island maradt az eredeti formájában, de előfordul olyan is, hogy egy-egy hely nevét a címben lefordítják, míg a szövegben nem, vagy fordítva. (Pl. Osprey reef és Osprey-zátony.) Ez önmagában is kicsit zavart keltő, de a magyarra fordítást azért sem tartom szerencsésnek, mert a mai internetes világban nem sokra megy a búvár, ha a könyv olvastán kedvet kap ahhoz, hogy túrát keressen a Fivér-szigetekhez vagy a Rász Muhammad zátonyhoz. El kell fogadnunk, hogy a globális környezetben van egy közös angol nyelv a búvárkodásban, ami összeköt minket, és bármiről keresünk információkat, ezen a nyelven kell először keresgélnünk. Szerintem ezért érdemesebb lett volna jelezni a helyek közismert, nemzetközi nevét is.

Ettől függetlenül bárkinek szívesen ajánlom figyelmébe a Búvár Világatlaszt. Azt hiszem, kevesen akadhatnak, akik az összes felsorolt helyet merülték már, így hát mindenkinek tartogat valami kis újdonságot a kötet. Ha pedig valakit az ára riaszt, ne feledjük, pár hét, és nyakunkon a karácsony...

Búvár Világatlasz - A legjobb merülőhelyek képes kalauza
Szerkesztette: Jack Jackson
Athenaeum 2000 Kiadó, 2005
Ár: 8,990 Ft
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés