»» ««

Számos faj kipusztulhat az elsavasodó óceánokból

Tudomány

A globális felmelegedésként jelentkező klímaváltozás pusztító következményei, egyebek között a levegő növekvő széndioxid-tartalma miatt az óceánok vize is egyre savasabbá válik - írja a WWF Rómában nyilvánosságra hozott jelentése.

A brit Royal Society tudományos társaság szerint mindez belátható időn belől veszélybe sodorhatja számos tengeri élőlény túlélését. A WWF rámutat, hogy a mindössze két fokos átlaghőmérséklet-változás már több hetes hőhullámokhoz vezetett: 35 fok feletti hőmérséklettel szárazságot, súlyos terméskiesést idézve elő a Földközi-tenger partvidékén. A bajt erdőtüzek és vízhiány tetézték. A turizmusban kialakult nehézségekkel együtt mindez súlyos gazdasági hatást gyakorol a térség országaira.

A tengervíz savasodása miatt 2050-ig a tropikus és szubtropikus korallzátonyokon alig-alig maradhat életben például a korall polip - írja a Royal Society jelentése. Ez súlyos következményekkel jár majd több százezer faj, de még az emberiség szempontjából is: az egyes plankton fajokra gyakorolt közvetlen hatás végiggyűrűzik a teljes táplálékláncon, még a nagyobb tengeri élőlények, mint például a tintahalak is megérzik majd hatását. A folyamatot csak azzal lehetne lassítani, ha sikerülne csökkenteni a légkörbe jutó széndioxid mennyiségét. Ellenkező esetben az óceánok egyre többet vesznek majd fel belőle, így a víz kémhatását tekintve egyre jobban elsavasodik.
A tengerek és óceánok már így is felvették az emberiség által az elmúlt kétszáz évben termelt széndioxid-mennyiség felét. Jelenleg a Föld minden egyes lakosára évente egy tonna széndioxid-felvétel esik.

[ greenfo.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Suunto gyorscsatlakozó

Ár: 6.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés