»» ««

Új eredmények a savasodásról

Tudomány

Szakértők szerint 2050-re kritikus mértéket ölt az óceánok savasodása.

A légkör emelkedő szén-dioxid-tartalmának hatására az óceánok savasodása egyre erősödik, olyannyira, hogy a Zürichi Műszaki Főiskola kutatóinak szimulációs elemzése alapján a folyamat 2050-re kritikus mértéket ölthet, veszélyeztetve számos tengeri állatot.

A szén-dioxid légkörben való feldúsulását az óceánok részben lassítják, mivel a gáz oldódik a vízben. Ezáltal azonban megnő a savtartalmuk, ami viszont akadályozza a korallok, a kagylók és az egysejtű algák meszes vázának a kialakulását.

Nicolas Gruber és csapata a savasodás mértékére volt kíváncsi. Ehhez kifejlesztettek egy nagyfelbontású modellt a Kalifornia partja előtti tengervidékre, amelyre eleve az átlagosnál magasabb savtartalom jellemző. Először a tengeráramlatokat modellezték, majd bekalkulálták az elkövetkezendő 20-30 évre jósolható szén-dioxid-viszonyokat - közölte a Der Standard internetes kiadása a Science című folyóiratban megjelent tanulmányt ismertetve.

A kutatók megállapították, hogy a szén-dioxid-tartalom csekély növekedése esetén is jelentősen romlik a mészvegyületek elérhetősége az élőlények számára. Míg most még 200 méteres vízmélységig elegendő mészvegyület áll rendelkezésre, 20-30 év múlva már csak a felső 60 méterre lehet majd ezt elmondani. A legtöbb élőlény azonban 100 méteres mélységig előfordul.

A szimulációk arra is rámutattak, hogy a savtartalom a parttól tíz kilométer távolságon belül emelkedik majd a legintenzívebben. Ezért az Egyesült Államok nyugati partjainak ökoszisztémája jelentős változások előtt áll. Könnyen lehet, hogy a kagylók fogják a leginkább megszenvedni a folyamat következményeit. Gruber szerint a savasodás 20-30 éven belül eléri a kritikus határt.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2012 jún 27. 08:28  
Azért addig még van idő észbe kapni. Bár ....

Merülőhelyek

Sha´ab El Erg / Dolphin House

Egypt, Red Sea

13/30 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Ratio computers O2 analizátor

Ár: 49.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés