»» ««

Fotósverseny - újratöltve

Fotózás
2/3. oldal


 

Négy kategória lesz. A "71 százalék" mindarról szól, ami a vízfelszín alatt van. Lehet nevezni édes- és sós vízben készült felvételt, lehet a téma egy élőhely, egy roncs, környezetvédelem, és felezős képeket is szívesen látunk. Ez a kategória inkább a nagylátószöggel készült képeknek lett kiírva, mert az lenne az igazi, ha minél változatosabban mutatnák be a fotók, mi rejtőzik a nem búvárok által alig ismert felszíni alatti világban.

A második kategória, az "Evolúció" a víz alatti élőlényeknek lett szentelve. Elsősorban portrékat, makró felvételeket várunk, akár egy-egy részletről- a lényeg az, hogy főszerepe legyen a víz alatti élőlénynek. Nagylátó felvétel is nevezhető, ha a középpontban a vízi élőlény van, és természetesen jöhet blackwater fotó is. Azt szeretnénk megmutatni, mennyi színes egyéniség lakja a mélységeket.

Jut egy kategória nekünk, embereknek is: a "Látogatók" mezőnyébe olyan fotókat várunk, amin van búvár, szabadtüdős, sznorkeles, akár úszó vagy modell- azaz ember a víz alatt. A kulcs itt az, hogy olyan kép lehet befutó, ahol a felszín alá merészkedő embernek meghatározó a szerepe, a jelenléte.

Végül megálmodtunk egy sajátos kategóriát is. "A dolgok állása" egyfajta pillanatkép lehetne, mert ide olyan képeket várunk, amiket a nevező valamelyik közelmúltbeli (szerencsésen legutóbbi) víz alatti fotós kalandja során készített. Természetesen lehetett ez az alkalom tíz éve is, ez nem kizáró ok, és nyilván nem nézzük nagyítóval, hogy a legutolsó merülés legutolsó felvételét küldi-e valaki. Ez egy teljesen értelmetlen korlátozás volna. A lényeg az, hogy amit küldesz, az valamelyik utóbbi túrádon készült fotó legyen, ne a régi klasszikusok közül válassz. Pontosabban, mivel ide sem csak egy kép nevezhető, nem kell kizárólagosan egyetlen túrád képeiben gondolkodni, hanem általánosságban a legutóbbiakban, ha több fotót küldenél. Szándékunk szerint ez a kategória egyszerre lenne érdeklődés és inspiráció: még el lehet menni a nevezési határidőig valahova merülni, fotózni, vagy át lehet nézni a legutóbbi túrák anyagát. Értelemszerűen ezekből a képekből az első három kategóriába is lehet nevezni, ennek sincs semmi akadálya.

Természetesen tudjuk, mivel nincs aprólékosan szabályozva, hol, milyen objektívvel, géppel készített kép nevezhető, lehetnek átfedések az első három kategóriában. Egy roncs felett lebegő búvár az inkább a 71 százalék vagy a Látogatók kategóriába lenne jobb? És mi van, ha ott van egy teknős is? Ennek eldöntését a nevezőkre bízzuk- az eredményről pedig majd a zsűri dönt, a saját szempontrendszere alapján.

Apropó, zsűri. Fentebb írtam, hogy megvan a technikai háttér, és ez azt is jelenti, a meglévő online értékelési felület miatt nemzetközi zsűrit hívtunk összei, hogy segítsen a győztesek kiválasztásában. Ez a verseny úgyis elsősorban nekünk, magunknak, magyaroknak van meghirdetve, tehát nem baj, ha kívülállók értékelése határozza meg a sorrendet.



Az írás a következő oldalon folytatódik!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. elche 2023 aug 25. 09:26  
Nos, annyira nem. És nem is volt 100 százalékos az egyetértés abban, jó-e.:)
 1. Darth-Digilog 2023 aug 24. 21:46  
A név kimondottan tetszik! Sokat gondolkodtatok rajta? :-)

Merülőhelyek

Tobia Island (Sandy Island)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés