»» ««

UEF - a magyar búvárrendszer

Interjú
2/3. oldal


Annak idején terjengtek hírek, hogy a UEF kártyákat mennyire fogadják el külföldön - vagy mennyire nem. Mik erről a tapasztalatok, hiszen ez fontos kérdés a búvárok számára?
Én egy történetről tudok, amikor Horvátországban egy bázison nem tudtak palackot bérelni, évekkel ezelőtt. Azóta például a horvát merülési szabályzatban is szerepel az elismert rendszerek között a UEF. Épp most volt merülni valaki UEF kártyával a Cook-szigeteken, de az olyan gyakori célpontoktól kezdve, mint Egyiptom egészen Ausztráliáig, Mexikó, Florida, minden helyen szó nélkül elfogadják a UEF igazolványokat.
A Maldív-szigeteken voltunk egy csoporttal, és a német vezető ugyanannyit nézte a UEF igazolványokat, mint a többit. Aztán a check dive után érdeklődött a UEF rendszerről. Elmondtuk, hogy magyar búvárrendszer, akkor nagyjából harmincan voltunk, ő meg alig akarta elhinni, hogy rendszer létezhet ilyen kevés oktatóval, ahol ilyen igazolványok készülnek, ilyen könyveket adunk ki.

Voltak-e megjegyzések más oktatók részéről, miszerint őrültség ilyenbe belevágni, vagy alapvetően nem foglalkoztok azzal, mit gondolnak rólatok mások?
Egy időben foglalkoztam vele és nagyon idegesített. Egyszerűen elképesztőnek és valahogy olyan magyaros dolognak tartom, hogy mindenfélét mondanak a hátunk mögött, ami a mai napig természetesen vissza is jut hozzánk. Amikor felvettük például a TDI/SDI rendszerrel a kapcsolatot a minősítések elfogadása érdekében, és a kelet-európai régióért felelős úrral hét órán keresztül beszélgettünk Zelenák Józseffel együtt, és az úr a végén elismerően mondta, hogy látja, mennyi munka van már ebben a rendszerben. Ennek köszönhetően például egy UEF oktató igen könnyen juthat SDI oktatói igazolványhoz. 2003 elején a Horvát Oktatási és Sport Minisztérium elfogadta a UEF rendszert, ami fontos a merülési engedélyek kiadásánál, bár előtte sem volt probléma vele. Az ehhez hasonló elért eredmények és előrelépéseknek köszönhetően ma már csak elvétve találkozunk negatív véleménnyel. Pozitív visszajelzéseket inkább kapunk, ami folyamatosan erőt ad a további fejlesztésekhez.

Arról van-e tapasztalat, hogy egy UEF oktató vagy divemaster mennyire tud munkát vállalni külföldön?
Az én véleményem az, hogy ha valaki odajön a bázisra, hogy dolgozni szeretne, a kártya nézegetése helyett azt mondom neki, ott van egy pár búvár, ott vannak a felszerelések, fél órán belül azok a búvárok legyenek felszerelve, legyenek meg a merülőpárok, szálljanak fel a búvárhajóra, és egy órán belül jobb képet kapok a búvárvezetőről, mint ha átvilágítottam volna CT-vel. Ha megnézed a komolyabb rendszereket, általában minimum száz merülés kell a DM kártyához, ami szerintem nemhogy sok, hanem nagyon is kevés. De van olyan oktatási rendszer, ahol szembejöhet akár egy 60-70 merüléses divemaster is. Nálunk minimum 100 merüléssel lehet jelentkezni a divemaster tanfolyamra. Igazolni kell a végzettséget, az elsősegélynyújtó tanfolyamot, minimum 3 specialitást, teljesítenie kell a fizikai felmérőt, a tanfolyamon pedig 15 nyílt vízi és 20 uszodai merülésben kell részt vennie alapból. Én önálló oktatóként például nagyjából kilenc éve dolgozom, de ennyi idő alatt képeztem öt divemastert. Nem azért, mert nincs jelentkező, volt aki másfél évig járt hozzám. A merülésszámuk pedig felmegy 200 környékére.

Szóba kerültek már a nemzetközi kapcsolatok. A Magyar Búvár Szakszövetséggel milyen a UEF viszonya?
Mondhatom, tökéletes. A törvény szerint minden cégnek fel kellene vennie a kapcsolatot az MBSZ-szel, de a UEF volt az első, aki beadta a kérelmét, és így csatlakoztunk az oktatói kollégium szintjén. Rajtunk kívül tudtommal egyelőre csak a NASE társult.

A képzési rendszeretek kapcsán lehet hallani, hogy nálatok nincs a könyvben táblázat, igaz ez? Mi ennek az oka, talán a jogdíj miatt?
Nem, erről szó sincs, manapság jogdíj nélkül lehet felszabadított táblázatot akár az internetről letölteni és az előállítási költség is elhanyagolható lenne. Egyszerűen felfogás kérdése. Borzalmasnak tartom, hogy akármilyen nagy rendszerben végzett vezetők elvisznek úgy tíz búvárt merülni, hogy csak a vezetőn van műszer. Hogy fogja nézni a vezető a csoport utolsó tagjának emelkedési sebességét? A másik része pedig az, hogy mondjuk megkapja a búvár a táblázatot. Utána elmegy egy Vörös-tengeri hajós szafarira, elkezd táblával merülni, és pár nap múlva már csak napi kettőt merülhet, rövideket - vagy egyet sem.
Komputerrel másfélszer annyit merülsz, és szerintem ezerszer nagyobb biztonságban. Az is morbid, hogy én, mint oktató, megtanítok neked egy táblázatot, és utána elmegyünk egy túrára, elkezdesz számolgatni, és kiröhögnek vagy bedobnak a vízbe. Mi is tanítunk táblázatot a tanfolyamon, elmagyarázzuk, és az emberek 15 percen belül megértik, miért jobb komputerrel merülni.

És az alaptanfolyamon minden tanuló kötelezően komputerrel merül?
Ez le is van írva az oktatói szabályzatban. Már az első nyílt vízi merülésen ott kell lennie rajta, nem mintha sokat nézegetné - de szokja meg. Ugyanúgy a lábára uszony kerül, az arcára maszk, a csuklóra komputer. Nekem az elmúlt négy évben nem volt emberem, aki komputer nélkül merült volna. Én úgy gondolom, nagyobb biztonságban vannak, ráadásul bármikor visszakereshetem, mit is csináltál, hol is volt.
De tegyetek egy próbát, a világon bármelyik búvárbázisra menjetek be, vigyetek egy táblát, és kezdjetek számolgatni, hogy a tervezett mélység annyi, ahhoz tartozó idő, ennyi, és nézzétek meg az arcokat. Filmet lehetne csinálni a merülésvezetők reakciójáról. Nálunk például kötelező a jelzőbója is, és a minimum négy nyílt vízi merülés alatt legalább egyszer a felszínen elő kell venni és fel kell fújni a tanulónak. A haladó tanfolyamon pedig maximálisan öt méteres mélységből már fel kell tudni lőni a bóját. Tehát a búvárok dolgoznak vele, nem lesz számukra ismeretlen éles helyzetben. Amikor idejön valaki, hogy oktatni szeretne, akkor megkérdi, most kell vennem tíz bóját? Igen, kell, a világ legolcsóbb búvárfelszerelése. A komputerre is ez vonatkozik, bár az nagyobb befektetés, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb megtérül.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés