»» ««

Látogatás a manáti fővárosba

Utazási élmények

Van egy, a világ egyedülálló hely, ahol a manáti találkozó szinte garantált. Ez a Crystal River térsége, Floridában.

A floridai félszigeten, Orlando-tól nyugatra, a Mexikói-öböl partján fekvő Cristal River térsége négy települést foglal magába: Floral City - az eredeti, autentikus Floridát ismerhetjük meg itt. Inverness - rengeteg (zenei) esemény, gasztronómiai élmények várnak a kerékpáros és gyalogosbarát un. tavak városában. Homosassa egy halásztelepülés, a térség sporthorgász központja, illetve Crystal River a manátik fővárosa egyaránt a vizek szerelmesinek paradicsoma. Mindkét utóbbi helyen találkozhatunk a térség kuriózumával, a manátikkal, viszont a The Crystal River National Wildlife Refuge a világon az egyetlen hely, ahol egy egész nemzeti parkot szenteltek egyetlen faj - a floridai manátik (lamantin, tengeri tehén, dugong) - védelmének.

Manáti más néven Lamantin család.
Albumhoz klikk a képre.

A térség Florida leggyorsabban növekvő turisztikai célpontja, ahol a turizmussal kapcsolatos tevékenységeket a Discover Crystal River Florida (Citrus megye látogató központja) fogja össze, így aki ide látogat gyakorlatilag egy helyen kaphat széleskörű tájékoztatást és segítséget a térség lehetőségeiről. Mik is ezek?

Bérelhetünk kerékpárt, vagy akár gyalogosan is bejárhatjuk a környék természetvédelmi területeit a kiépített útvonalakon. A környék halászainak köszönhetően a tengeri ételek kedvelői fantasztikus gasztronómiai kalandozásra indulhatnak, ahol rákok, kagylók, tengeri halak mellett akár aligátort is megkóstolhatnak. A horgászat kedvelői is megtalálják a számításukat, saját magunk is kifoghatjuk az elfogyasztani kívánt kagylókat, halakat. Természetesen minket elsősorban a víz feletti és alatti élővilág érdekel: bérelhetünk kajakot, kenut, álló szörföt (paddle-board), különböző hajókkal, vagy akár airboattal is bejárhatjuk a környék csatornáit. Csatlakozhatunk a szervezett hajós madárles és sznorkeles túrákhoz is, illetve akár készülékes búvárkodásra is lehetőség van.

És persze ne feledjük a lényeget, a térség nevezetességét, a MANÁTIKAT! Ez az egyetlen hely, ahol úszhatunk a hatalmas tengeri emlősökkel, és a találkozás gyakorlatilag garantált. 2015-ben a Florida környéki vizekben nagyjából 6000 egyedet számoltak össze, amiből több, mint ezer egyetlen területen volt fellelhető: a Crystal River térségében. Ilyen hatalmas számban és sűrűségben sehol a világon nem található ez a faj, és azóta a létszámuk csak tovább nőtt. A védelemnek és az ideális körülményeknek köszönhetően az állatok szaporodnak, jelenleg nagyjából 1600 felnőtt és fiatal egyedet tartanak számon a térség vizeiben!

Kikötő a Best Western Crystal River Resort mellett.
Albumhoz klikk a képre.

Idén május közepén sikerült ellátogatnunk ebbe a csodálatos térségbe, ahol a rengeteg vonzó program közül a manátikkal való találkozásra helyeztük a hangsúlyt.

A túrákat megelőző este a Best Western Crystal River Resort -ba érkeztünk meg, ahol jól felszerelt, tiszta és kényelmes a vízparti apartman szobák, ébredés után pedig bőséges reggeli várja az utazót. Kitűnő bázis a térség felfedezéséhez, ahol napközben medencében ejtőzhetünk, néhány méter séta után pedig a vízparton találjuk magunkat, ahol hangulatos éjszakai élet, élő zene és finom ételek várnak, és mellesleg minden pár perc autózásnyira található.

A szállásra a Best Western hotel és resort lánc oldalán vagy az ismert szállásfoglaló oldalakon tudunk szobát foglalni.

Másnap egy kiadós reggeli után a Crystal River Watersport kikötőjéhez hajtottunk, ahol a videós biztonsági eligazítás után megkaptuk a neoprén ruháinkat, majd hajóra szálltunk, hogy végre találkozzunk a manátikkal. A hajó lassan csordogál a csatornákon át, ahol megfigyelhetjük a környék gazdag élővilágát, ritka madarak mellett akár aligátorok is feltűnhetnek a parton sütkérezve. Az "úszás a manátikkal" túra ugyanis nem csak az úszásról szól, megismerkedhetünk a nemzeti part felszíni látnivalóival is, kis szerencsével delfineked is láthatunk a nagyjából 3 órás komplett, és nagyon élvezetes programon.

Crystal River Watersports
Albumhoz klikk a képre.

A fő csatornába érve kapitányunk felgyorsított, így pár perc után elértük a manátik térségét, ahol megkezdődött a "vadászat". Vajon az a fodrozódás manáti, vagy csak egy hal? Ott mintha lenne valami! Igen, ott dugta ki az orrát, hoppá ketten vannak, egy tehén és a borja! Végül sznorkellel a fejünkön vízre szálltunk, hogy úszhassunk ezekkel a ritka tengeri emlősökkel. A víz minősége évszakról évszakra változik, a május hónap nem főszeszon, és a látótávolság sem volt kiváló, úgyhogy a fenéken a füvet rágcsáló tengeri tehenekből csak foltokat láttunk amíg fel nem jöttek levegőt venni.

Fél órás úszkálás után kapitányunk sekélyebb víz felé vette az irányt, egy házak által szegélyezett öbölben tudomása szerint szerint egy nőstény és utódja él - és valóban. A víz sekélyebb, a fenék is látható és bizony ott volt a hatalmas jószág, a közelében pedig a kicsinye - ami azért szintén közel ember méretű volt. Az élmény fantasztikus, éveken és túrákon át kerestem a dugongot Egyiptomban, de soha nem sikerült találkozni. Itt pedig addig lehetek a közelében, amíg akarok, nem megy sehová, békésen legelészik a folyó fenekén. A túrát egyébként a guide végig fotózza, videózza, amit utána stílszerűen egy manátis pendriveon meg is vásárolhatunk.

A százarföldre visszatérve elbeszélgettem Mike-kal, aki elmondta, hogy a PADI 5* -os búvárbázison a sznorkelezés, vagy a szintén népszerű madárles mellett lehetőség van búvártanfolyamok elvégzésére, illetve a környéken többféle izgalmas búvártúrára is. Lecsoroghatunk például a kristálytiszta vizű Rainbow river drift túrán, amit akár kombinálhatunk is egy reggeli manáti úszással. Aki szereti az üregeket, merülhet olyan különleges helyen (barlangi végzettség nélkül), mint a Blue Grotto vagy a Devil Dent, ami Florida egyetlen ősi föld alatti forrása, ahol fosszíliákkat is láthatunk.

A Crystal River Watersport weboldala , Facebook elérhetősége.

A délután során kicsit sportosabb irányt vettünk, a Crystal River Kayak Company and Dive Center szervezésében kajakokba pattantunk, hogy John, a vezetőnk segítségével bejárjuk a Three Sisters Spring, magyarul a három nővér forrás környékét. A cég gyakorlatilag közvetlen a forrás mellett található, így 10 perc alatt elérhetjük a nevezetességet. Lehetőségünk van 1-2-3 személyes háttámlás, nagyon kényelmes kajak, kenu vagy állószört (paddle board) bérlésére is. Ezekből egyébként több, mint száz áll a kirándulni vágyók rendelkezésére, úgyhogy attól nem kell tartanunk, hogy elfogyna. Csatangolhatunk önmagunk által "vezetve", vagy ahogy mi, kérhetünk vezetőt is, amit nagyon javaslok, mert amellett, hogy tudja a legjobb helyeket, a történetekkel, információkkal rengeteget ad a túrához.

Crystal River Kayak Company
Albumhoz klikk a képre.

Mi egyszemélyes kajakokban John vezetésével egy roppant élvezetes túrán vehettünk részt, ahol rengeteg érdekes információt kaptunk a környékről, milyen itt az élet (szinte minden házhoz tartozik valami különleges sztori), mennyire viseli meg őket a hurrikán szezon, melyik vízparti palota kié (a legnagyobb egyébként a Crocs lábbelik alapítójáé). A helyi sztorik mellett a természetről, a helyi élővilágról is bőséges tájékoztatást kapunk. Megnéztük, hol él a környék legnagyobb aligátora (sajna nem volt otthon, csak a "fészket" láttuk), beeveztünk egy kis öbölbe, ami tele volt teknősökkel, ritka madarakat figyelhettünk meg, sőt manátival is találkoztunk! A kajak túra egyik előnye, hogy olyan helyre is bemehetünk, ahová a hajókkal nem - pl. a Three Sisters forráshoz, ami a környék vízellátásáért felel. Itt lehet akár úszni is a kristálytiszta vízben, egyébként télen, amikor a nyíltvíz hűvös a manátik itt gyűlnek össze. Olyankor természetesen a terület le van zárva, és százával egymás hegyén-hátán láthatóak a melegedő tengeri emlősök itt.

A cég - ahogy a neve is sugallja - természetesen búvártúrákat is szervez, ahogy velük is elmehetünk az un. "scalloping" túrákra is, amikor a saját magunk által kihalászott kagylókat ehetjük meg.

A Crystal River Kayak Company and Dive Center weboldala itt, Facebook elérhetősége itt található.

Sajnos csak egy nap eltöltésére volt lehetőségünk, de őszintén sajnálom, hogy nem jutott több idő a környékre, hiszen még annyi mindent ki kell itt próbálni - akár a készülékes merülést, vagy épp egy kis kerékpározást, nem is beszélve a történelmi részről vagy épp egy kis kulinális kalandozásról. Mindenkinek javaslom, ha az Egyesült államok keleti partjára készül, hogy ne hagyja ki Floridát. Ha pedig ott jár, mindenképpen jöjjön el a Cristal Riverhez, látogassa meg a manátikat, és ha teheti töltsön itt több napot, nem fogja megbánni.

A túránk zökkenőmentes lebonyolítását a Discover Crystal River Florida (Citrus megye látogató központ) szakértelme tette lehetővé. Köszönjük a Best Western Crystal River Resort -nak a kiváló szállást, a Crystal River Watersport -nak az lehetőséget, hogy úszhattunk a manátikkal, és a Crystal River Kayak Company and Dive Center -nek a kajak túrát.

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Amerikai Egyesült Államok-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés