»» ««

Alapvető szabadtüdős felszerelések

Szabadtüdős
2/2. oldal


A felszerelés használata

Mint ahogy a cikk elején utaltam rá, érdemes összeismerkedni nálunk tapasztaltabb búvárokkal és a segítségüket kérni. Velük sokkal gyorsabban elsajátíthatjuk a legszükségesebb tudnivalókat, gyakorlati elemeket, ráadásul kellemes társaságba csöppenünk, akikkel mindig nagyobb élményt jelent a merülés.
A felszerelést első alkalommal érdemes uszodában kipróbálni. Társaink segítségével itt megszerezhetjük az olyan alapvető elméleti és gyakorlati tudásanyagot, mint a felszerelés megfelelő használata, helyes úszástechnikák, egyenlítés stb.

Apróságok
A szabadtüdős merüléshez is rengeteg apróság tartozik, melyekben nincs semmi rendkívüli, viszont kényelmesebbé teszik a kikapcsolódásunkat.

Néhány alapvető gondolat:
  • Sose merülj egyedül! Mindig legyen veled valaki, aki a segítségedre lehet, amennyiben szükséged lenne rá!
  • Keress olyan tapasztalt búvárokat, akik megtaníthatnak a szabadtüdős merülésre, a felszerelés használatára és segítséget nyújthatnak a kezdeti lépések megtételében. Lehetőség szerint iratkozz be egy szabadtüdős tanfolyamra, mert így rövidebb lesz a betanulási időszak, és megkíméled magadat az esetleges (és felesleges) kudarcélményektől.
  • A merülőhely kiválasztásakor győződj meg arról, hogy nem járnak-e arra motorcsónakok, szörfösök, hajók, vagy bármi egyéb, ami veszélyes lehet rád a felszínen. Szükség esetén keress másik merülőhelyet.
  • A parton tartózkodó ismerősöknek, társaknak pontosan magyarázd el és mutasd meg, hogy a vízben merre leszel, és hogy körülbelül mennyi ideig tart a merülés.
  • Főleg a hazai viszonyokra való tekintettel kérdezz rá, hogy az adott helyen (bányatavaknál, horgásztavaknál) bemehetsz-e a vízbe, van-e fürdési tilalom stb.
  • Merülés előtt ne fogyassz szénsavas üdítőket, kávét vagy teát. Merülés előtt 1-1,5 órával már ne egyél semmilyen megterhelő, hosszas emésztést igénylő ételt. Egy kevés csokoládé, szőlőcukor vagy gyümölcs (pl. banán) tökéletesen elegendő.
  • Merülés után, pótold a folyadékveszteségedet vízzel!
  • Ne hozz ki semmi olyat a vízből, amit előtte ne vittél volna magaddal. Ez alól egyetlen kivétel van, az pedig a szemét...
Ágh Csaba

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés