»» ««

A legszebb cápa

Fotózás

Júliusi fordulónk témája a cápa volt, jöjjön az eredmény és az értékelés.

Elsősorban cápás víz alatti képet vártunk, ha nincs, akkor mentőövként rája is lehetett. Szerencsére minden versenyzőnek akadt cápás képe, így a rájás mentőövre nem volt szükség.

A szoros verseny győztese: 
Thomasbuvar - Cím nélkül (14 pont)

Fefe - Escape in to the Blue (13 pont)
Garfield33 - Bekaplak (6 pont)
elche - Cím nélkül (6 pont)
Bunny - Hajnali őrjárat (3 pont)
macok - Oslob (3 pont)

Gratulálunk a győztesnek és minden versenyzőnek, és köszönjük a három fős zsűrinek - Násfay Béla, Előd László és Gulyás Zsolt a munkáját.

A következő hónapban a témánk az Álommerülés. Olyan képeket várunk, amiből érezhető egy hely lenyűgözősége, fotó ami kedvet csinál egy búvárnak az utazáshoz. A beküldési határidő szokás szerint a hónap, tehát augusztus 15. napja, este 9 óra.

Előd Laci elkészítette ehónapban is a képek szöveges értékelését, következzék hát ez is:

Thomasbuvar - Cím nélkül
A kép erőssége számomra maga az eredeti kép: egy cápa több tucatnyi kisérővel. A fekete-fehér végletekig húzott kép érdekessé teszi a felvételt, nekem mégis kicsit erőltetett és olyan érzést ad, mintha a szerző a kép hibáit szeretné eltüntetni és egy kis turbózással "eladhatóvá" tenni.
macok - Oslob
Cetcápa mindig jó fotótéma, már a találkozás is nagy élmény lehet vele, ezért az emberek mindig kicsit irigykedve nézik az ilyen felvételeket. De! A szigorú zsűri azért ragaszkodik a homogén háttérhez, a belogó, a kompozíciót egyáltalán nem erősítő búvárok képen kívül tartásához és persze szeretne részletdúsabb képet nézni, amihez nagyobb látószög és/vagy közelebb kellett volna menni.
Bunny - Hajnali őrjárat
Kalapácsfejűeket is szívesen lát és fotóz az ember. Itt sikerült a homogén háttér, ez esetben fekete, ami nem is feltétlenül rossz, hisz így a "ragadozó fenevadak" egy morózusabb közegbe kerültek. A picit távoli fotózás miatt vesznek el részletek, és a cápák is szerencsétlenül egymásba lógnak. Picit turistás kép lett az eredmény, de ettől függetlenül, szerintem sokan szeretnének ilyen távolságból egy hasonló képet maguknak pörölyökről.
Fefe - Escape in to the Blue
Nekem még ez a kép volt a legelfogadhatóbb a versenyen. Közelről, jól kivakuzva készült felvétel, némi dinamika is van a cápa mozgásában és a horog a szájában is kis pluszt ad a képnek. Talán picit túl sötét a háttér (főleg a folt a cápa mögött) és kicsit túl világosított a vaku fénye, de nem egy rossz felvétel.
elche - Cím nélkül
Az átlós elrendezés miatt látszik, hogy a fotós próbált belevinni valami kis szabályt a képalkotásba, miközben valószínűleg érezte, hogy egy szűk résben fotózott cápás kép nem biztos, hogy elég plakatív lesz. Nehéz kivenni első nézésre mit is látunk, pedig egy jó fotó egyik ismérve, hogy a fő téma rögtön szembe tűnik. Maga a téma nehéz és nem könnyű belőle használhatót csinálni.
Garfield33 - Bekaplak
Egy háttal úszó cetcápa, hacsak nem valami klasszikus szép formát mutat, ugyanúgy kerülendő, mint bármilyen élőlény fotózása hátulról. Ez alap kompozíciós törvény, ez akkor is nehezen megbocsátható ha ilyen szép és átlag búvár számára ritkán látható. Pedig jó lenne a környezet, érdekes a kis csónak is a felszínen!

 

 

 



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Garfield33 2017 aug 11. 15:34  
Én úgy gondolom, hogy az alkotó megrovást érdemel.
Ha már egyszerre radíroz, akkor ne legyen lusta és végezzen alapos munkát :)
 8. Garfield33 2017 aug 11. 15:29  
Hát ez az igazán gáz, amikor a főbíró nem tudja megkülönböztetni egy halnak a hasát a hátáról.
Mert ugye akkor vagy vak, vagy amatőr. Vagy mindkettő.
Mondjuk simán megértem a tudatlanságát, mert amikor cápát lát, akkor help-help kiugrik a vízből...
 7. Luciferin 2017 aug 03. 08:42  
Persze gratula, meg minden ami ilyenkor kell, mindenkinek. Thomas képével ambivalens vagyok.... Nagyon művinek érzem... Ez a cápa és a körülötte levő halak olyanok, mintha nem is vízben lennének hanem a levegőben. Úgyan akkor, amikor először megláttam, mindezek mellett, nagyon-nagyon ütősnek éreztem. Egy végtelenül lecsupaszított, tiszta dolognak. ...és még egy apróság. Én még nem láttam ilyen stílusú képet. Nyilván ez egyfajta útkeresés. Új látásmód, hatásos kép... Szerintam minden igazi fotós valami ilyesmit akar...
Ez az én véleményem. Ismerve engem, nyilván nem sokat számít. Csak leírtam... :-) :-) :-)
 6. Darth-Digilog 2017 aug 02. 17:29  
Thomas képe azért lett első, már bocs Thomas, mert nagyon gyenge hónap volt. Most először hívtam fel G Zsoltit, hogy ő mit szól a képekhez, hogy értékelt. Thomasé nem volt rossz kompozíció, de nem az én világom ez a valóságtól totálisan elidegenített feldolgozás. Fefe képe volt még elfogadható, a többi kép nekem kuka volt. Nem volt könnyű most kritikát írni.
 5. Darth-Digilog 2017 aug 02. 17:25  
Na látod! Annyira rossz volt Garf képe, hogy még azt sem láttam, hogy szembe van a cetcápa. Ha már magyarázni kell mit és hogyan látunk a képen az kuka. De bocs a tévedésért, tudjuk be annak, hogy nyáron nyaralok. Most is telefonon írok. A te képednél meg nehéz eldönteni mitől rossz a kép, kis látószögű obi, túl távolról vagy szmötyis víz. A lényeg ugyanaz. Keresd a tiszta vizet szól a szabály! Persze értem én, hogy cetcápánál a fotós nyomja a gépet, én is azt tenném, de ha ilyen a víz akkor próbálni kellett volna részletet fotózni inkább, ami mehet 20 centiről. Vakut nem is írtam, egy ekkora állatnál amúgy sem feltétlen használnék ilyen felszín közelben.
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Vaageli Faru Thila

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés