»» ««

Áprilisi verseny eredmény és értékelés

Fotózás
2/2. oldal

ifj. Lőrincz Ferenc értékelése

Thomas felkérésére először kaptam lehetőséget a DC oldalán a képeket értékelni, (nekem, mint fotósnak az építő jellegű kritika a képértékelések során nagyon fontos, mert abból tud a fotós tanulni:) A téma nagyon nehéz volt, kompakt kamerával - nagylátószögű előtétlencse nélkül - szinte csak tükör vízfelületen lehet ilyet készíteni. A feles képek többség fekvő, mert így a mozgó víz dinamikája jobban megjeleníthető, éppen ezért érdekes, hogy 3 álló kép is van a mezőnyben. A feles képek készítésének másik nehézsége, hogy a két felület között sokszor olyan sok fényérték különbség van, hogy szinte csak HDR-ben lehetne kiexponálni, mert vagy kiég az ég vagy sötét lesz a vízalatti világ. Ezért a jó képhez napfelkelte, naplemente vagy borús ég kell, ezért napfelkelténél, naplementénél vagy borús égnél lehet jó képeket készíteni. A fordulóba nagyon kevés kép érkezett, a rendkívül nehéz téma megszűrte a mezőnyt, ami nekem kedvezett az értékeléskor - a tréfát félretéve, jó lett volna még több fotó.

Bunny - A nagy vas
A Gordon Reefen álló Louilla roncsról készült álló kép téma választása az előtérben a horgonnyal és a kép kompozíciója - mind a hajóhíd mind a horgony elhelyezése a képen tudatos - és jól sikerült, igazolta az álló kép választást. A kép címe is találó. Sajnos a bevezetőben leírtak miatt a kép jobb felső része kiégett, ez a víz alatti részek vakuval történő derítésével elkerülhető lett volna. Az ellenfényben készült képen sajnos a nap becsillant, de nem zavaró mértékben. Kicsit feljebb emelt kamerával a vízfelszínre rálátva jobban kiemelte volna a témát. A választott f/5.6 1/160 expozíció esetleg alul exponálva elkerülhető lett volna a kép kiégése.
GRobi - Merülésre várva
Az ellenfényes kép kompozíciója szép lett, a búvár képen történő elhelyezésével. Azonban a víz alatti rész hiányérzetet nyújt a nézőnek, jó lett volna egy hal vagy egy búvár. Nagyon érdekes és szép látvány a napfény játéka a vízen, ez adja a kép értékét.
A kép harmonikus, azonban technikailag nem jól kivitelezett, a képet szinte késként kettéhasító nyugodt vízfelület drámaian vágja szét a két világot. A választott f/2 1/50 expozícióval túl lett exponálva a kép, ami egyrészt a fák közötti égbolt kiégéséhez vezetett. Alul exponálva a vízben lévő főtémát a fényeket szépen el lehetett volna mosni.
Btomi33 - THE FALL
A kép címe találó, az előző képhez képest itt nem hiányzik a víz alól a téma, hiszen a levél maga a fő téma, ami talán egy kicsit túl nagyra is sikerült, szinte eluralkodik a képen. Kicsit kisebb kivágás jót tett volna. A kép ötletes, ütősebb lehetne, ha a levél vízfelszínen lévő részére jobban rá látnánk. Sajnos a választott f/4 1/640 expozíció miatt a mélység élesség nagyon kicsi lett és mivel nagyon közeli levélre fókuszált, így a háttér életlen, a vízcseppek a dómporton viszont jó hangulatot adtak, ennek ellenére a forduló nem a legjobban sikerült képe lett.
Fefe - Búvár fotós - Underwater Photographer
A téma választás a búvárhajóval és a felszín alatt a zátonnyal és a búvár fotóssal jól sikerült. Kicsit a hajót balra lehetett volna helyezni. Szépen komponált a vízfelszínre való rálátás, melyet a fotós tudatosan használt ki a vakuinak vízfelszín felé fordításával, megderítve a zátony vízfelszínen tükröződő képét. Naplementében készült kép tudatos időzítés volt, ami lehetőséget nyújtott a kép hangulatát megteremteni a naplemente és a vörösödő ég aljának színeivel, melyhez harmonikusan illeszkedik a sárga vakus megvilágítás. A vízfelület hullámzása finom elem, ami kiemeli a búvárt a képen. A cím választás találó.
Sajnos a tudatosan alulexponált blende választás, amely az égen a naplementét kirajzolta, mégis a választott f/4 1/100 expozíció kicsi mélységélessége miatt a hajóra választott élesség miatt a reef és a búvár életlen lett.
macok - Cím nélkül
Gordon Reefen álló Louilla roncs kompozíciója jól sikerült, az előtérben vakuval megderített horgonylánccal tudatos téma választásra utal, melyet a fotós szépen kivitelezett. Talán egy kicsit a fotó a jobb oldalon szűkre lett vágva. A vörös hajótest naplemente által történt megvilágítása érdekes hatást nyújt, bár nem látom az expozíciós beállításokat, de jót tett volna egy kicsit alul exponálni, a képet, ami az előző képhez hasonlóan kiemelte volna az ég színeit mint hátteret. A naplementében készült kép vélhetőleg itt is tudatos idő választás volt.
A vízfelületre való rálátás az előző képhez hasonlóan szépen elválasztja, kiemeli a víz alatti és felszíni világot. A kép készítőjének ugyan nem róható fel, de sajnos mégis balszerencséje, hogy szinte azonos pozícióból készült Zook sok versenyen elismerést arató szinte ezzel azonos képe...
Thomasbuvar - Grüner
A főtémát a fotós jól látta meg: a víz alatti gyökérzetben, amit szépen elhelyezett a képen, ami talán az egyetlen erénye a képnek. A forduló talán leggyengébben kivitelezett képe, viszont a témaválasztás jó. A kép címét a zöld tóról kapta, ami hálás fotóstéma, sok feles kép készült osztrák szomszédaink hideg vizes hegyi tavában.
A vízfelületre alulról történő rálátás sajnos nem tudatos, egy kicsit más kameraszög esetén szépen tükröződött volna a főtéma a vízfelszínen...
Sajnos a f/4 és 1/60 expozició választás miatt kicsi mélységélessége miatt az előtérbe helyezett főtéma, a gyökérzet, éles, miközben a háttér és a bevezetőben leírtak miatt az ég is életlen lett a képen.
Garfield33 - A gömb
A kép tudatos téma és időpont választással készült, a víz alatti és víz felszíni témákat jól látta meg a fotós. A kompozícióján lehetett volna egyedül javítani, ha a gömböt nem középre helyezi el, hanem harmadolva jobbra húzza a képen, miképpen az előtérbe helyezett faházat szépen helyezte el.
A borús ég lehetővé tette a nagy fényérték különbség ellenére is a jó expozíciót, melyet a kép készítője tudatosan alulexponált vagy az utófeldolgozás során alakított így ki. A dómporton megjelenő finom vízcseppek nagyon jól igazodnak a kép hangulatához.
A szépen megválasztott f/10 és 1/160 expozíciós beállítások elegendő mélységélességet nyújtottak a kép kivitelezéséhez, a házikók talán egy picikét lehetnének élesebbek, de nem zavaró.
A forduló legerősebb képe.

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Bunny 2016 máj 03. 19:59  
Ha beöltözöl búvárruhába, nekem megfelel :)
 8. Garfield33 2016 máj 03. 16:02  
Stefi szelfi kutyával a teraszon?
Az is búvárról készül...
 7. Bunny 2016 máj 02. 11:07  
Szerintem ez nem igaz, attól hogy egy kép nem víz alatti, esetleg humoros is, még nem azt jelenti, hogy sz*r képeket várunk. Ugyanúgy meg kell komponálni, stb csak épp nem kell levinni a gépet víz alá.
 6. Garfield33 2016 máj 02. 09:56  
Szerintem az ehavi fordulóban nyugodtan kimaradhatnak az értékelések, tekintetel a téma művészi mivoltára
 5. Garfield33 2016 máj 02. 09:55  
Ezzel én is így voltam, mert úgy emlékeztem, hogy soha nem csináltam feles képet.
Aztán találtam egyet (ez az egyetlen készült valaha is, kb 5 éve).

Remélem, nem mostanában lesz ilyen forduló  :-)  
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Ras Disha

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés