»» ««

Havi versenyünk eredménye, értékelés

Fotózás
2/2. oldal

2015 Geometria album induló képei.
Lehet élő vagy élettelen, de emlékeztessen valamilyen szabályos geometrikai formára. Az értékelés feladatát ebben a hónapban is Előd László vállalta.

2twins - Gömb-hal
Nagyon szép felvétel, nekem inkább a háromszög szája adja a geometriát és a gömb az kevésbé érzékelhető, de igazából ez teljesen mindegy. Tökéletesen szimmetrikus, megfelelő nézőpontból elkészített felvétel, egészen homogén háttérrel, bár kicsit azt érzékelem, hogy képszerkesztővel lett a környezet besötétítve, de hát ez itt megengedett a DC-n. Jó pillanat lett elkapva, gratulálok a szerzőnek
Bunny - Körök
Az ostorkorall szépen van elhelyezve a felvételen, a geometria ezen a felvételen is érzékelhető, de sajnos, gondolom a szerző is érzi, hogy nagyon üres így a kép. A búvár már unalmas behelyezve a kör közepére, de egy halacska jól mutatna ott.
Fefe - Életspirál
Mindig nagyon tetszenek azok a felvételek, amiken látszik, hogy egy nagyon egyszerű témából kis fantáziával, jó komponálással, képkivágással mennyire sokat ki lehet hozni. Na ez is egy ilyen felvétel! Egy gyakran látható, szinte érdektelen korall részletében nagyon jól meglátta a szerző a geometriát és egy egyszerű de szép felvételt készített!
Btomi33 - spirálban
Többször megkomponált felvételt látunk, kicsit beszorítva a korallspirál végén egy búvár próbálja felhívni a figyelmünket. Nekem sem a beszorított búvár, sem a fekete-fehér konverzió nem tetszik. Ha már láttam egy képet akkor jobb ha az újrája jobb mint a régi, ez pedig szerintem egy jóval gyengébben sikerült kompozíció. Az ostorkorall sem a legszebb így, mellékelek egy vágott képet, egy szűkebb vágással ahol jobb lesz a korall, és legalább a búvárnak egy szép és érdekes portréja lesz. Arra viszont nagyon jó lesz ez a kép!
horvathv - Ívhossz
A geometriát nem látom ebben a képben, de a képek értékelését elsősorban nem is a kiírás alapján akarom elvégezni, az legyen a szavazók dolga, ezért számomra ez nem lényeges, csak megjegyeztem. Hangulatosak a színek, jól mutat a halacska is a képen, érdekes, izgalmas kompozíció mégsem tudok elájulni tőle. Nagyon összefolyik a szárazföldi a víz alatti résszel, ezért pont az érdekes kompozíció nem könnyen észrevehető, az emberek (vagy csak egy?) szintén nehezen kivehetőek, ettől inkább zavaróak, pedig milyen jópofa lenne, hogyha tisztán látnánk ahogy csodálkozva néznek le a vízbe, hogy milyen szép halak (na jó búvár) úsznak ebben a tóban! A sok lebegő piszok sem túl szerencsés, de azzal nehéz mit kezdeni, valószínűleg én is próbálkoztam volna fotózni, mintsem egy pizzázóban tölteni a délutánt míg a többiek merülnek.
nme - Kör-be-járat
Érdekes, hogy míg egyes témák kiverik a biztosítékot viszonylag gyorsan ha többször megfotózzák, addig az üvegben, konzervdobozban stb. egy hal még mindig hálás téma. Nekem tetszik ez a felvétel, nagyon szép kis halacska lett főszereplője. Sikerült megfelelő pozícióból, eléggé lentről fotózni, talán kicsit középre sikeredett a hal, de azért így is meg van az előtte több mint mögötte alapszabály betartása.
macok - Mesél az erdő
Vagy az én monitorom más, vagy a szerző kicsit módosítva küldte be a képet, de ez most így sokkal dögösebb mint anno amikor találkoztam vele az Év Természetfotósa zsűrizésén. Nagyon érdekes felvétel, jó meglátás igazi geometriás kép!
istvanv - Umbria-geometria
A képbe belógó buborékok engem mindig bosszantanak a roncsfotózás rákfenéje ez sajnos. Egyébként nem rossz kompozíció, sajnos a halacska egy pillanattal később lett lekattintva mint kellene, itt az összejövő vonalak miatt pont a középpontba kellett volna kerülnie.
Korallzabáló - Spirál
Újabb ostorkorall búvárral. Nagyon szerencsétlenül áll az a szegény búvármodell, a lába elveszik a korallok között, és nagyon párhuzamosan lebeg a vízszinttel. Jól mutat viszont a kezében a lámpa, egy picit lehetne erősebb. Maga az ostorkorall sem teljesen ideális ehhez a felvételhez, nem kell feltétlenül erőltetni egy képet, mert eszünkbe jut a helyzetről egy már ismert kompozíció.
Thomasbuvar - A körív árnyékában
Igazi geometria. A víz alatt nem könnyű szerintem ennyire "geometriás" képet készíteni, a szerzőnek sikerült gratulálok hozzá, nekem nagyon tetszik ez a felvétel! Jók a bajszok, jó helyen van a hal, nagyon szép letisztult jó értelemben vett egyszerű kép, nagyon szépen mintaszerűen mutatja be, hogy a helyes képkivágás, kompozíció mennyire fontos és hogy lesz egy lehetőségből egy kép.
Garfield33 - Rombusz
Jobban tetszik amikor valaki a geometriára nem egy gömbhalat, tűhalat vagy esetleg egy ráját küld, hiszen persze tudjuk van "geometriájuk", de az ember szívesebben lát ilyenkor egy kis fantáziával megfűszerezett képet, ahol a szerző leleménye hozza az alakzatot. Bár minden mantás kép láttán engem irigység fog el, mert én még látni sem láttam közelről, de azért valljuk be őszintén, el vagyunk kényeztetve már jobbnál jobb felvételekkel róluk, elég csak ha Selmeczi úr képeit nézegetjük. Picit túllőtt kép, az orra már szétégett, és a kék víz is lehetne kicsit sötétebb, hogy minél jobban kiemelődjön a környezetéből a kép témája. Ha teljesen a fotós fölé úszott a manta, én akkor exponáltam volna, bár talán már itt is emelkedik akkor meg már késői ez a fotó is. Szóval nagylátószöggel teljesen felfelé fotózva, a fénytörés miatt vignettálódik körbe a kép, ami még drámaibbá tudja varázsolni az ilyen felvételeket.
Zook - Cím nélkül
Elforgatott technika igazi téma nélkül. Picit lehetne szűkebb is a képkivágás, és a bohóchalakból jó lenne többet látni, mert a tengeri rózsa ma már nem lehet főtéma, ezen a képen pedig sajnos úgy tűnik mégis az. Egyébként a szerző szépen begyakorolta a technikát, most már csak a megfelelő téma hiányzik a jó kép készítéséhez.


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. macok 2015 jún 07. 19:25  
Köszönöm szépen!
 7. bohóchal 2015 jún 07. 11:32  
Gratulálok, Macok! Eltaláltam, végre egyszer eltaláltam az első helyezettet! :)
Nagyon klassz kép, és végre tudom, micsoda. Még sose láttam ilyet (a szemem nem makrózik). Igaz, zsákállatot se sokat láttam még eddig.
A többieknek is köszönöm a remek képeket!
 6. osember 2015 jún 07. 10:22  
Én is gratulálok a győztesnek, nekem nem sikerült ilyen jól lefotózni ezt az ismert témát. Tegyük helyre azonban a tengerbiológiai ismereteket, nem szivacsról, hanem zsákállatról van szó.
 5. horvathv 2015 jún 02. 21:13  
Gratula a győztesnek, és köszönjük az értékelést! Köszönöm az egy pontot is, annak akitől kaptam! Mint az értékelésnél is említve volt, nemigazán jött át a fotó a kiírásba, de mivel talán még 2011-ben én is ajánlottam ezt a témát, mindenképp akartam valamit küldeni :) Szerettem volna ha több fotó érkezik, emiatt keresgéltem példákat is.
 4. macok 2015 jún 02. 17:00  
Köszönöm, és köszönöm az értékelést is. És gratula a többi helyezettnek!
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés