»» ««

A gondolkodó búvár - interjú Andrew Georgitsis-szel

(Hirdetés)
2/2. oldal


A következetes megközelítés biztonságtechnikai szempontból is fontos. "Abban hiszek, hogy nagyon fontos a szabályok megtanulása és betartása: én úgy hívom, hogy az "elsőbbségi törvény". Ez azt jelenti, hogy arra a dologra emlékszünk a leginkább, amit elsőnek tanultunk meg." Veszélyhelyzetben ezzel a módszerrel csökkenthető a pánik, így életet is menthet.

Andrew egy diákjával beszélgetett a merülésről, amikor először felötlött benne a gondolat, hogy saját módszert kellene kidolgoznia: "meg kell tanítanunk az embereket úgy merülni, ahogyan mi merülünk" - a következetes módszereket az elsőbbség elméletével kombinálva minden típusú és felkészültségi szintű búvár számára. Célja az volt, hogy megtalálja a szükséges oktatási eszközöket és módszereket már az alapoktól.

"Körülbelül három évig tartott összeállítani a teljes anyagot. Egy olyan oktatási módszert, mely bármilyen felkészültségi szinten lévő merülő számára képzést biztosít, megvannak a saját, jól elkülöníthető szabályai, de képes integrálni más merülési megközelítések módszereit is - ebben rejlik a UTD egyedisége" - magyarázta Andrew.

A UTD egészen egyedi dekompressziós eljárást is kidolgozott "Ratio Deco", vagy "fejben dekózás" néven. Andrew így beszélt erről:

"A Ratio Deco tulajdonképpen egy stratégia, és nem egy tudományos dekompressziós modell. A legtöbb ember komputert használ... úgy ahogyan a GPS-t használja. Vakon követi a készülék utasításait; pontosan azt teszi, amit a kijelzőn lát. A búvároktatási rendszerek többségénél egy kezdőbb oktatáson, nem tanítják meg a dekompresszió lényegét, vagyis nem fogjuk érteni, csak annyit tanulunk meg, hogy hogyan kövessük a komputer utasításait. Így soha nem fogjuk megérteni, hogy valójában mi is történik. A számítógép csak számol, de nem érti a testünk működését, és hogy hogyan hat rá az aktuális környezet. Ez utóbbi minden esetben egyedi, az egyéntől függ."

"A Ratio Deco tanfolyam célja, hogy tanulmányozzuk, átbeszéljük és elemezzük a létező dekompressziós modelleket, azok előnyeivel és hátrányaival együtt. Az emberi test bonyolult, mindenki másképp és másképp reagál a különböző helyzetekre, a mélységre és hőmérsékletre. A Ratio Deco segít megérteni mindezt és kidolgozni egy saját, személyre szabott megoldást. A kérdés, hogy a végén kapunk-e egy jól működő, egyedi, könnyen használható és személyre szabott dekompressziós stratégiát? Naná, hogy igen! Még spórolhatunk is vele, mert nem kell feltétlenül megvennünk az 1000 dolláros komputert. Ha részt veszel a tanfolyamon, akkor az ott kapott tudással kidolgozhatsz magadnak egy bevált emelkedési stratégiát. A nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik."

A UTD teljes filozófiája - az oktatástól a biztonságos merülésig - a környezettudatosságban válik teljessé.

"Az "Ocean Friendly" szemléletmód legfontosabb eleme, hogy ne tegyünk kárt a környezetünkben a tanulás és merülés során." Sajnos sok búvár hangsúlyozza, hogy környezettudatosan merül, de a tevékenységéből nem ez látható, és nem gondolnak bele tetteik következményeibe.

"Nem léphetünk kapcsolatba a környezetünkkel anélkül, hogy tisztelnénk. Mi elkötelezettek vagyunk saját "Ocean Friendly" stratégiánk mellett. Már a legelső oktatáson sem engedjük meg senkinek, hogy hozzáérjen a fenékhez, mindenkinek megtanítjuk, hogyan lebegjen, még akkor is, ha egy medencében gyakoroljuk ezt. A medencében ugyan nincsenek korallok, de ha ott megengedem, hogy hozzáérjen a fenékhez, vagy letérdeljen, akkor ezt később élesben is meg fogja tenni. Ezért minden esetben már a kezdetektől lebegést tanítunk.. Az oktatásunk és az anyagaink is a környezettudatosság köré épülnek. Minden, amit teszünk, ennek jegyében zajlik." - mesélte Andrew

Amikor azt kérdeztük, hogy mi volt a kedvenc, vagy legemlékezetesebb merülése, akkor Andrew hosszas gondolkodás után sem tudott kiemelni egy konkrét példát.

"Hogy mit jelent számomra a búvárkodás? Nehéz megmondani; ugyanolyan élménnyel tölt el, ha látom a fiatal kezdő szemében a növekvő lelkesedést és örömöt egy-egy merülés után, mint maga a felfedezés. Minden részét nagyon szeretem: a felszerelést, a merülést, a decót, a sportot, a tapasztalatszerzést, a barátokat, akiket ennek köszönhetően szereztem. El sem tudom mondani, milyen nagyszerű dolgok ezek!"

Aki kedvet kapott és megfelel az előfeltételeknek, bátran jelentkezzen a hamarosan induló budapesti Ratio Deco képzésre: http://goo.gl/sbMvt1

Ebben a kedvcsináló videóban Andrew Georgitsis, a UTD alapítója ismerteti a "Ratio Deco" dekompressziós stratégiájának központi elemeit:


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés