»» ««

Márciusi végeredmény

Fotózás
2/2. oldal



2014 Fekete-fehér album induló képei.
Fekete-fehér (szürke árnyalatos) víz alatti képeket vártunk.
Értékel: Előd László
Bunny - Zebra
Nem érzem, hogy ez a felvétel ff-ben többet nyújtana mint színesben, ilyen képi hatást csak akkor használjunk, amikor tényleg erősíti a kompozíciót, a kép drámaiságát növeli. Az ilyen típusú portrékat úgy készítjük, hogy a hal háromszög (ami látszik belőle) az a jobb felső sarokból indul, hogy szép átlót húzzon az arcélvonal. Azért, hogy a háttér ne legyen zavaros -ezt már sokszor leírtam- a vakukat előrébb kell tolni annyira, hogy akár még a saját szemünkbe villantva tehát enyhén ellenfényszerűen (de nem!) világítsuk meg az állatot. Gyakorlatilag csak arra kell tényleg figyelni, hogy a hal kapjon annyi fényt még éppen, hogy ne legyen ellenfényes, tehát azért szépen legyen kivilágítva. Ilyenkor a vaku fénye nem világítja meg a hátteret, az teljesen sötét marad. A becsillanó szemcsék is többnyire hátulról illetve nagyon oldalról kapják a fényt, tehát nagy esélyünk van kristálytiszta kép készítésére.
fabiostrazzi - Zibroid
Szintén hiányolom kicsit a színeket, de a fotós szépen próbált figyelni az átlós elrendezésre, talán kicsit középre sikeredett ez a fránya rák. A legfőbb gondom a felvétellel, hogy kicsit unalmas kompozíció, sok ilyet láttunk már, szebben, színesebben. A felülről fotózás ez esetben nem feltétlenül megbocsáthatatlan cselekedet, bemutatni egy állatot a szép élőhelyén, érdekes háttérként gyakran használt kompozíció, de valahogy ez ff-ben (lehet színesben sem) nem nyújtja azt a képi hatást, amiért érdemes volt feláldozni egy szemtől-szembe fotózást.
Balage - Szellemhajó
Na a roncsoknak sokszor jól áll az ff konverzió, itt sem baj, hogy a fotós eltüntette a színeket. Jó kompozíció, nincsenek üres,kihasználatlan terek a képen. Picit zavaró, hogy a jobb oldali gerenda párhuzamos a hosszú oldallal, és nagyon hangsúlyos a felvételen, elnyomva ezáltal a roncs építményét, illetve lehetne tisztább víz és akkor nem lenne ennyire lágy a felvétel.
Thomasbuvar - Muréna
Az első felvétel ahol tetszik a színek hiánya. Érdekes, izgalmas kompozíció. Finoman átlósan elhelyezve a sötétből kitörő fej igazán dinamikus hatást kelt, gratulálok.
mikino - The Black Eye
Nem is a színtelenség a legnagyobb problémám vele, hanem az, hogy bárhogy forgatom a képet az nem működik. A szem pont elnéz tőlem, nincsen benne fény, a hal teste nincs síkban az objektívvel azaz nagyon fontos részletek hiányoznak a képből, amik külön-külön is hibák, de együttesen felerősítik egymást.
UWrobert - GIANNIS D & Photographer
Fél fotó lett ebből a megoldásból. A kép bal oldala ugyanis teljesen üresen tátong. Ha már bekerült a képre egy oda nem illő búvár (aki épp elúszik), akkor azt kellett volna legalább bedobni az üres térbe (persze még fotózáskor). Agyon van élesítve a kép, ami már zavaró és nagyon nagy hangsúlyt kap a hajó alja, a felépítményes részekhez képest. Kicsit szűk felül a képkivágás, ha alul hagyunk bőven helyet, akkor ne centizzük ki ennyire a tetejét! A fotóst ábrázoló fotó pedig kicsit werkes hatást kelt.
Korallzabáló - Cím nélkül
Nagyon hangulatos fotó, igazi víz alatti felvétel. Nekem itt is hiányoznak a színek, és a sötét részek túl nagyok a képen, kellett volna nekik egy óvatos derítés (finom vakuzás). A búvár kicsit esetlen rajta, bár tetszik, hogy lendületben van, a két hal pozíciója sem tökéletes (bal oldalit feljebb, búvárt kicsit hátrébb,jobb oldali hal meg teljes sziluettben vagy sehogy).
horvathv - Hétvégén, majd felmegyünk a hegyekbe
Na ez a kép szerintem meg lett gyilkolva, hogy a fotós lehúzta nullára a szaturációt. Ez egy fura szög egy halról, talán a legjobban az hiányzik a képről, hogy akció legyen benne. Úgy érthetőbb lenne kicsit ez a kompozíció. Jó hogy hajlik a hal, de kellene valami előtte, amire épp vadászik. A zavaros víz akkor máris segítené a kép hangulatát, így rontja.
kritty - Szemtől-szemben
Szép kis teki portré, szintén nem tudom miért pont ezt ff-ben. A háttere olyan mintha csúnyán kitörölték volna az oda nem illő dolgokat. Kár, hogy a bojtorjánhal inkább csak zavaró momentum, mert nehéz kivenni pontosan mi az. Persze ma már egyre inkább a habitus képek a menők, a sima portrék korszaka bealkonyult.
kzoli - Szálló szélben hajladozzál ...
Egyszerű, de nagyon szép kompozíció. Nagyon szépen a bal sarokból indul és kitölti a teret. Nem tudom, hogy színesben nem lenne még szebb, de így is "egynek" jó.
istvanv - B&W
Én nem szeretem ezeket a digitális képkereteket, mindig azt érzem, hogy a szerző ezzel próbálja feldobni az amúgy nem túl sikeres felvételét (na jó, ez nem mindig igaz). Itt is ezt látom, sajnos a teknős nagyon kifordul a képből, és nagyon szűk lett a képkivágás. A keret még rá is erősít erre a "bedobozolásra".
Btomi33 - After the fight
Nem rossz. Ami eszembe jut erről a képről, az az, hogy szinte senki nem gondolkodik csak álló vagy fekvő képben. A kamerát lehet szögbe is forgatni! Itt egy kicsit döntöttél volna jobbra, még átlósabb lehetne a hal. Ha vakuszűkítőt is használtál volna, akkor lenne értelme a hátsó lámpának is, mert elérted volna kicsit azt a hatást, mintha azzal lenne megvilágítva, még izgalmasabb lenne a felvétel.
maxgiorgetta - walking
A szerző jól észrevette, hogy a rák kicsit beleolvad a környezetébe, ezért egy enyhe vignettálással még próbált rásegíteni, hogy a néző a fókuszát egyértelműen a rákra irányítsa. Talán ez még mindig kevés a győzelemhez, ha maradtak volna a színek talán az is segített volna még.
macok - Medúzák
Szép felvétel, színesben nem, de így ff-ben egyértelműen kontrasztosabb kellene, hogy legyen a medúza. Valami jobb konvertálóval kellene újra neki esni vagy hagyni színesben. A napsugarak viszont verhetetlenek!
mike99 - Manta
A manta nagyon kiúszik a képből és nagyon piszkos víz. Itt sincs meg az a kellő kontraszt amitől igazán hatásos lenne a kép. Mivel világos a hasa a mantának, ezért sokkal sötétebbre kellett volna exponálni a hátteret (ilyenkor kell a bitang erős vaku, hogy le tudjunk blendézni,tehát ne higgyetek azoknak akik állítják, hogy elég a kis vaku, majd feljebb toljuk az iso-t) és máris drámaibb lenne a kompozíció.
gildob - The family
Nem vághatunk meg kis halakat sem nagyon egy felvételen, ilyen nagy méretű emlősöket meg végképp nem. A rajokat ezért nehéz fotózni, de ha sikerül az nagy élmény. Az első delfin orrát ilyen picit megvágni nagy hiba, erre nagyon kell figyelni a kép komponálásakor!
elche - Cím nélkül
Kicsit lóg a búvár nyomásmérője, a többi cső olyan szép ívet ír le, ezért tűnt fel rögtön. Jó ötlet modellmaszkban fotózni a társunkat, de az uszodai környezet és maga ez a típusú portré nem igazán versenyfotó kategória.
Fefe - Napkelte (Sunrise)
A bal aljára nem jutott téma. Ott lenne egy megvilágított halacska, akkor érdekes lenne a kép (sőt talán még bitang is!). így bár gyönyörködhetünk a szép napsugarakban, de mégis a kép üres, téma nélküli marad.
divefoto - Cím nélkül
Dinamikus a búvár mozgása, kár hogy nagyon függőlegesen és párhuzamosan áll a kép szélével, és az ellenfényes vaku is rossz helyre került. Jó a felkavart homok is, kicsit drámaibbá teszi a képet, bár nem világos számomra, hogy hova kapkod a búvár, amikor valószínű ez a hajó már nem megy tovább. Ettől függetlenül szépen ki van töltve a kép, nem rossz felvétel.
nme - Prima donna
Szép portré, jó szögből, tetszik ahogy kicsit több fény van a fején, ez is kiemeli jobban a részleteket, hatásosabbá teszi a képet. Ez ennek a témának egy fajta jó megoldása.
Zook - Reef scene
Ez a kép nagyon szép így ff-ben. Kiemeli a dolgokat, érdekessé, izgalmassá teszi a képet. Jó példa arra, hogy egy egyszerű témából is élve a fotózás (kreativitás) adta lehetőségekkel milyen szép dolgot lehet csinálni. Gratulálok.
Garfield33 - Vizibicikli parkoló
Szintén jól áll ennek is az ff konverzió. Ha itt is olyan fények lennének, mint a koralltömbös képen (18948) akkor izgalmasabb lenne. így csak érdekes marad, de azért ki ne dobd a kukába! Nem tudom, hogy lejtős volt a talaj vagy a szerző döntötte meg a kamerát, de az is segít a kompozíción, tehát ha a szerző műve, akkor külön dicséret jár érte.

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. Darth-Digilog 2014 ápr 02. 22:30  
Nem vagyok olyan bátor! Családos ember vagyok.
 11. Vanek 2014 ápr 02. 05:58  
Igen! :-)
 10. Garfield33 2014 ápr 02. 01:36  
En orulnek neki.
Azert az en reszemet hagyd igy.
 9. Darth-Digilog 2014 ápr 01. 22:52  
írjam meg akkor az igazi véleményemet? :-)
 8. Vanek 2014 ápr 01. 20:50  
Valaki megfenyegette DD-t? Igen puha volt.
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Veliki Zid

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 61m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés