»» ««

Muréna verseny végeredmény

Fotózás
2/2. oldal


Értékelőnk, Szabó Tamás egy rövid összefoglalást is csatolt véleményéhez.

A képek egyenkénti értékelésével, egy bizonyos értelemben szubjektív véleményt formálok. Tanácsokat is próbálok adni. A megfogalmazott kritikákat nem sértésnek szánom, de helyenként keményebben fogalmazok. A kezdő fotósok, reményeim szerint sok mindent tudnak majd hasznosítani a leírtakból, de jó volna, ha nem csak a saját képeikhez fűzött értékelést olvasnák el! A rutinosak meg majd eldöntik, hogy mit kezdjenek a leírtakkal.

Szép számmal érkeztek képek a februári fordulóra. Összességében elmondható, hogy vegyes a felhozatal, vannak közöttük jók és kevésbé jók. Amit már itt kiemelnék, az az utómunka fontossága. Több képnél is érzékelhető ennek hiánya, vagy nem megfelelő kivitelezése, pedig erre fontos odafigyelni.

elche - Karnyújtásnyira
Gyakran megfeledkezünk arról, hogy forgassuk a gépünket és ne csak fekvő, hanem álló képeket is készítsünk. Itt az alkotó megtette ezt. Annak ellenére, hogy modell is került a képre a murénán kívül, nem túl érdekes a fotó. Érdemes lett volna egy kicsit alámenni a témának és lentről felfelé fotózni azt modellel a háttérben. Így kevésbé olvadna bele a hal a környezetébe. A kompozíció nem túl erős, nem szerencsés, hogy nagyon középre került az állat - én vágtam volna a kép bal széléből és talán több helyet hagytam volna felül. Nem szépek a színek sem. Látszik, hogy volt kísérlet azok javítására, de nagyon be is zajosodtak a kép egyes területei. Itt van nagy szerepe a RAW formátumban való fotózásnak, ami lényegesen nagyobb mozgásszabadságot ad a "csuszkamozgatások" mértékénél. Szerintem nem a hal szemén van az élesség, de mivel nincs túl közel hozzánk, ez itt nem annyira zavaró. Ellenben engem zavar a rosszul rögzített oktopusz, ami pont odalóg a muréna feje fölé.
hajnika55 - első murénám
Ha ez az első, akkor természetesen a fotós nagyon ragaszkodik hozzá. Remélem, hogy lesz még számos másik is, amikről sikerül jobb képet készíteni. Sajnos ez a fotó szinte élvezhetetlen. Nagyon picurka már a mérete is. A kis méret párosul egy nagyon gyenge felbontással, aminek következtében kivehetetlen, hogy éles-e a kép, illetve hová került az élesség. Kompozíció vonatkozásában leírom azért, hogy nagyon középre került a fej, illetve túl közel van a szeme a kép felső széléhez. Ugyanakkor sok a hal körül a felesleges és zavaró tér (főleg a kép alján). A háttér is zavaros és zavaró... Próbáljunk meg közelebb menni a témához és alámenni a témának. Sokkal izgalmasabb képek fognak születni.
Zook - Murena
Számos alkalommal láthattuk már ezt a képet. Több hazai és nemzetközi versenyen kapott érte elismerést az alkotó, nem érdemtelenül. Érdekes és izgalmas téma, jól kivitelezett fotó. A fekete és fehér kontrasztja kimondottan növeli a hatást. Szerencsés is a művész, hogy sikerült olyan helyen rálelni erre a példányra, ahol kevés zavaró környezeti elem volt körülötte. Önmagában a szerencse persze kevés. A fotósnak kellett közel úszni, megfelelő perspektívát választani, megkomponálni, jól megvilágítani, meglátni benne a lehetőséget, korrektül elvégezni az utómunkát... Nem minden komponálási szabály betartását érjük tetten itt, de időnként fel kell tudni rúgni a szabályokat és ezzel tudunk valami különlegeset alkotni. Én egy nagyon picit szűkebbre vágtam volna, kicsit nekem sok a fekete. Ennek ellenére a mezőny egyik legjobbja.
Btomi33 - Kontraszt
Szerintem még kellett volna keresgélni a készítőnek az archívumában. Aligha hiszem, hogy ez a legjobb murénás képe... Az, hogy álló a kép, az jó... Nagyon középre került a nem túl izgalmas téma. Rossz a perspektíva. Számos zavaró elem van a maréna körül. Rossz a megvilágítás. A kép egyes elemei túl lettek exponálva, amit a fotós megpróbált utómunkával eltüntetni. Sokszor előfordul, hogy a fotón a fehér, világos részek beégnek. A nem túl intelligens kompakt gépek belső vakujánál ez nagyon gyakori jelenség (ilyen ez a maréna is, de a fehér korallhomok szintén ezt okozza). Javul a kompaktunk fénymérési képessége, ha közel megyünk a világos témához és azzal töltjük ki a képmező nagyobb részét. Megoldást jelenthet(ne) még a vaku erejének manuális állítása, de itt nem sok lehetőséget kínálnak ezek a kis masinák. Ha viszont mégis túl lett exponálva, akkor annak a fotónak csak egy jó helye van - a kuka.
Bunny - Keep smiling
Itt a fotós tudta, hogy közel kell menni a témához. Izgalmas ez a kis távolság. De szerintem nincs meg az egyensúly a közelség, izgalom és a képkivágás között. Szerintem nagyon szűk. Olyan érzésem van, mintha meg lenne csonkítva a képkivágással a muréna. Látszólag élesek a szemek, de mintha egy picit a szemek előtt lenne a legélesebb pont. Nem egyenletes a fej jobb- és bal oldalának megvilágítása. Zavaró a jobb szélen a sötét mező, illetve a nagy számú lebegő részecske.
gorantrener - red sea moray
Viszonylag jól megvilágított fotó. Korrekt az expozíció és élesség. A muréna és a modell elhelyezése a kompozícióban tudatosnak tűnik, ad egy egyensúlyt a képnek. Szép a búvár mögötti háttér, de kevésbé a muréna környezete. Kicsit világosra sikerült a hal előtti- és talán a búvár előtti rész is, ami elvonja a figyelmet. Ez a fotó nálam a legjobbak között van.
Balage - Benézek a gépbe...
Kicsit talán nem is a gépbe néz, hanem a gép alá. Nagyobb baj, hogy amivel néz, az életlen. Jobb lett volna alacsonyabb perspektívából fotózni, ez így inkább felülről van, ami ront az amúgy sem túl izgalmas témán. Nem megkapóak és nem elég élénkek a színek sem. Az egész kép sötétebb a kelleténél. Látható (sajnos), hogy a szerző próbálta utómunkával, a környezet elsötétítésével kiemelni a témát. Nem lett szép az utómunka, ugyanakkor azt a pár lebegő részecskét a hal körül érdemes lett volna még eltüntetni.
mikino - Cím nélkül
Ennek a murénának éles a szeme, sőt még egy kis csillogást is sikerült belevarázsolnia a fotósnak. Látszik, hogy a fotós próbálta a maximumot kihozni a képből. Még a képarányt is megváltoztatta a vágásnál. Ha egy picit magasabbra helyezi a fő témát, akkor az jobban fogja uralni a képet, nagyobb hatása lesz a nézőre. Dicséretes, hogy sikerült ilyen közel menni a témához. Gondolom már nem volt hová, de picit lejjebbről még ütősebb lehetett volna a fotó. A fejrész némileg összemosódik a test többi részével, illetve a környezettel. A fej alatti világos homok kicsit elvonja a figyelmet, ezért zavaró. A jobbak közé soroltam ezt a képet is.
macok - Grrrr..
Találó a cím! Tényleg olyan, mintha vicsorogva morogna... Jól és élesen látszanak a képen ennek a muréna fajnak a félelmetes tűfogai. A szem is éles de mintha picit beégett volna. A színek szerintem túlszaturáltak és a testet övező lilás árnyalat mesterkéltnek tűnik. A vágás nem az igazi. Én mindenképpen vágtam volna a jobb felső sarokból, illetve több helyet kellett volna hagyni a fej előtt. Itt is kiemelném, hogy az utómunka messze nem tökéletes. Alapból nem sikerült jól bevilágítani a témát, ezért a szerző megpróbálta ezt utólag korrigálni. Látszik a törekvés a fő téma kiemelésére az amúgy zavaros környezetből, de ezzel generálódtak újabb problémák. Gondolok itt az erőteljes árnyékokra, főleg az orr körül, illetve a világos sarlóra a fej felett.
horvathv - Angry Birds
Itt is jó a címválasztás. A fotósnak sikerült elég közel mennie a témához és törekedett egy alsó perspektívából történő fotózásra. Az is jó, hogy az alkotó a függőleges tengelyhez képest megbillentette a témát. Ezzel a muréna elég izgalmas is lett, bár a tekintete elég fátyolos. A képnek számos szembetűnő hibája van. Nem jók a színek, nagyon természetellenes a hatásuk a halon is és az alatta lévő homokon, korallon is. Ennek az lehet talán az oka, hogy messze volt a témától a fényforrás, illetve nem jól lettek pozícionálva, beállítva a vakuk. Egyébként ennek a murénafajnak a bőre, ellentétben a kis fehérrel, nagyon elnyeli a fényt, ezért is nehéz jól megvilágítani. Zavaros a környezet, főleg a jobb felső sarokban látszó képződmény vonja el a figyelmet. Az utómunka itt is hagy kívánnivalót. Talán lehetett volna jobb színeket elérni, másképp vágni (gondolok itt a jobb felső sarok kiküszöbölésére), jobban kiemelni a környezetből a témát és eltüntetni a becsillanó részecskéket.
nme - Muréna extrával
Szép, tudatosan elkészített, megszerkesztett kép, jó színekkel. Az előzőhöz képest itt látszik jól, az álló képformátum előnye. Itt is van muréna és tisztogató rák, de a kompozíció letisztultabb, kellemesebb a szemnek. A féloldalas megvilágítás talán picit zavaró, ugyanakkor pont ennek köszönhetően jobban kiemelésre kerül a rák. Nem lenne ördögtől való a lebegő homokszemek eltüntetése. Szintén a legjobbak közé tettem ezt a fotót.
walterb - the dentist
Izgalmas, a tekintet vonzó kép, szép színekkel. Bár muréna a havi téma, de itt úgy látszik, mintha a fő hangsúlyt mégiscsak a tisztogató rákra fektette volna a készítő. Engem zavar, hogy a muréna szemei (amik élesek ugyan,de az egyik homályba vész), nagyon kikerültek a kép széleihez, miközben a rákocska szinte középen helyezkedik el. Ugyanakkor a testének hátsó része nagyon hirtelen eltűnik a sötétben. Ráadásul a kép jobb széle nem hordoz plusz információt. Talán szerencsésebb lett volna álló képen megörökíteni ezt tisztogatási procedúrát és úgy a kompozíció is letisztultabb lehetne. Ennek dacára, nálam a jobbak közé tartozik.
Korallzabáló - Buzgólkodók
Szép színek, jó expozíció, viszonylag jó perspektíva. Bár élesnek tűnik a muréna szeme, kicsit lágyaknak látom a peremeket az egész kép minden eleménél. Nekem ez már túl lágy. Itt az jutott eszembe, amit sokszor hangoztatnak a "nagyok", hogy a kevesebb, néha több. Sok olyan részlet található a fotón, ami szétforgácsolja a figyelmünket. Az alkotó nem akart vágni a kép bal széléből, mert nyilván nem akarta megcsonkítani a bal oldali rákot. Viszont így nagyon a középső, függőleges tengelyre került a hal szeme, pedig jobb lenne, ha attól némileg balra került volna és több tér lenne a tekintete előtt, fölött, mint amennyi mögött. A környezet zavarossága rontja az összhatást.
Thomasbuvar - Nincs baj, nem piros a torkod!...
Én fotóm, nem szeretném értékelni. Ezt rátok bízom... Mit fogok én kapni!...
VasMacska - Cím nélkül
Álló formátumú, viszonylag jól exponált kép, amin jól látszik a muréna. Viszont nem sikerült túl izgalmasan megörökíteni azt. Az ilyen oldalról fotózott élőlények képei inkább amolyan dokumentációs jellegűek. A környezet itt is zavaros és az élesség sem tökéletes. Talán itt is lehetett volna közelebb menni a témához, esetleg megvárni, hogy felénk nézzen. Nem látom ez eredeti képet, de talán lehetne rajta forgatni annyit, hogy egy kicsit javuljon a kompozíció. Picit balra elforgatva, megtartva az álló formátumot, többet vágni a testéből és több helyet hagyni a feje előtt. Persze csodákra nem kell számítani...
GRobi - Szúrós hangulat
Jól exponált fotó egy olyan murénáról, ami egy kicsit talán rendhagyó környezetben van. Ilyen értelemben egy érdekes kép a tengeri sün "háta mögé" bújó halról. Itt is jó lett volna közelebb menni és lejjebb ereszkedni, szűkebben fotózni, hogy izgalmasabb legyen a murénánk. Sikerült beállítani - bár szerintem nem tökéletes - az élességet a szemre. A környezet itt sem homogén, főleg a bal oldali korall lóg bele a témába, de a jobb alsó sárga folt is zavaró.
robi8 - Cím nélkül
A teljes halat sikerült lefotózni, viszonylag tisztán. Már írtam korábban, ez így dokumentációs jellegű kép, ugyanakkor itt már( vagy még) olyan messze vagyunk a témától, hogy kevés részlet látszik. Nem szépek a színek. Ilyen távolságról a vaku nem javítana ezen, de a manuális fehéregyensúly állítás igen. A G11 tudja ezt jól kezelni, ráadásul nagyon jó makro képességekkel rendelkezik. Legközelebb tessék közelebb úszni a murénához és úgy fényképezni!
kzoli - Tisztogatás
Érdekes pillanatot sikerült megörökíteni, amikor a tisztogató hal benne van a hal szájában. Ráadásuk a halacska még éles is lett. Ebben a témában több is van, mint amit a fotósnak sikerült kihozni belőle. Ha találunk egy tisztogató állomást, vagy amikor a tisztogató hal házhoz megy, érdemes azon a helyen elidőzni. Izgalmas fotók sikerülhetnek. Sajnos a kompaktok nagy hátránya, hogy lusták. Az exponáló gomb megnyomása után akár fél másodperc is eltelhet, mire megszületik a kép, de sokszor addigra már elmúlt a jó pillanat, amit le akartunk kapni... Bár elég közel vagyunk a halhoz, ennél a képnél nem jó a kompozició, a muréna szeme nagyon felülre került, az "álla" meg pont belelóg a kép szélébe. A színeken és azok élénkségén érdemes lett volna javítani még.
moem - I said: "I am hungry"
Pont szemből készített izgalmas, fotó. Jó a perspektíva és korrekt az élesség állítás. Ahová jutott megvilágítás, ott annak mértéke elég is. Sajnos nem mindenhová jutott , vagy nem csak oda, ahová kellett volna. A színek az utólagos korrekció során túlszaturáltakká váltak. A hal környezete itt is zavaros. A megvilágítással ráadásul ki lett emelve a jobb alsó sarokban látható tömb, miközben a hal fején, szemei körül kevés a fény. Látszik a háttérben a tenger kékje, de az sajnos nem igazán szép kék és túl is exponálódott (lehet, hogy az eredeti képen ez utóbbival nincs probléma, de a kontraszt csuszka túlzott használata is vezethet ilyen hatáshoz). Azt azért nagyon érdemes átgondolni, hogy az eredeti képarányt szükséges-e megváltoztatni. Szerintem itt nincs rá elég indok.
UWrobert - Long vehicle
Jó cím! Érdekes pillanat, amikor a muréna elhagyja rejtekhelyét és megmutatja teljes hosszát. Szép, ahogy a korallzátony felszíne a bal felső saroktól metszi a képet a jobb alsóba. Dicséretes, hogy a fotós megpróbálta a képbe komponálni a napot és még modellt is. De talán itt is kevesebbre kellett volna törekedni. A muréna nagyon balra került és a haladási irányban nincs tér a feje előtt, ami nagyon zavaró. A megvilágítás is hibás. A hal fejének egy része már kívül van a vaku által bevilágított területen. A tenger és a felszín színe nem szép, illetve túlexponálódott. A búvár, a tok portján megcsillanó szembefény miatt nem látszik normálisan. Jó volna látni, milyen géppel készült a kép, de hiányoznak az EXIF adatok.
drkt - Cím nélkül
Viszonylag jól megvilágított muréna. Itt is látszik, hogy a világos korallképződmények azonnal beégnek a képen a vaku fényénél miközben a fő téma megvilágítása rendben van. Jó az élesség a muréna szemén, viszont nagyon középre lett komponálva az amúgy nem túl izgalmas helyzetű, tartású példány. Érdemes figyelni arra, hogy a képen látható kisebb halakat, más élőlényeket, a vágással ne metsszük ketté, ne csonkítsuk meg. Jelen esetben több ilyen is akad a fotón. Itt is zavaros a fő téma környezete.
silvertip1946 - Friendly Fellow
Az alkotó itt most nem helyezte középre a murénát, ami rendben is van, talán azt szerette volna, hogy a környezete is látsszon. Sajnos számos beégett részlet ront a képen. A hal elveszik a zavaros környezetben. Hiába jó nagyjából a hal fejének megvilágítása és élessége, a torka nagyon túl van exponálva. Teljesen indokolatlan az alkalmazott képarány.
markpearce - Morning
Jól megvilágított muréna de itt is van néhány beégett részlet. Jó az élesség a halon, viszont ez is nagyon középre lett komponálva. Talán érdemes volna szűkebbre vágni. Ott a helyszínen egy jobb kompozícióhoz közelebb kellett volna menni és alacsonyabb perspektívából fotózni. Zavaros és nem szép a fő téma környezete, amin egy szűkebb kompozíció szintén segíthetett volna.
komdav - Kis hal is hal jóindulattal
Megtalálható a muréna a képen, ha nem is könnyen. A szikla felszíne és a muréna helyzete képez egy egymást metsző átlót (Ez utóbbi pozitívum már nagyon erőltetett, asszem’...) A kép nagyon gyengére sikerült. Nagy előny viszont, hogy ehhez képest nem lesz nehéz fejlődni.  Nem jók a színek, rossz a kompozíció és a képkivágás,messze vagyunk a főtémától, rossza perspektíva, zavaros és nem éles a kép, de még egy paca is bekerült a jobb alsó sarokba... Nem látszanak a beállítási adatok és a géptípus sem de szinte biztos, hogy egy automata üzemmódú, kompakttal készült képet küldött be a szerző. Határozottan állítom, hogy kompakt géppel is lehet jó képet készíteni. Meg kell hozzá tanulni néhány alapot és trükköt, el kell felejteni az automatikus beállítási opciót és máris jobb lesz a kép!...
Garfield33 - Vak muréna is talál halat
Izgalmas, érdekes, ütős kompozíció. Egyedi, nem sablonos a témaválasztás, ami mindenképpen jó pont. Letisztult átlós témaelrendezés. Jól kiemelik a drámát a színek, a fények és árnyékok, valamint az egymással szembe elhelyezkedő, egyensúlyban lévő képelemek. Nincs is más a fotón, ami elvonná a figyelmünket. Ez a kép is a legjobbak között van nálam.
mike99 - Cím nélkül
Tetten érhető egy átlós elrendezés ennél a murénánál, bár ez talán nem is volt tudatos a komponáláskor. Nagyon kicsúszott a hal a képből. Mimnél többet szeretett volna belőle a szerző beletenni a kompozícióba de kár volt erre törekedni. Így alig maradt tér a példány feje előtt miközben nézhetjük a meglehetősen unalmas testet. Itt is automata üzemmódra gyanakszom és ebből adódóan nem korrektek a színek és a megvilágítás sem. Zavaros a környezet. Közelebb kell majd legközelebb menni hozzá és úgy megfotózni!
divefoto - Cím nélkül
Szemből, jó pillanatban megfotózott muréna, izgalmas, de nem hibátlan kompozíció. A kép jobb szélén, teljes magasságban látható elem (talán roncsrészlet), szerintem nagyon zavaró. Nyilván azért nem vágta szűkebbre az alkotó, mert nem szerette volna kimozdítani a fő témát a középső tengelyről és a háttérben lévő példányt is meg szerette volna tartani csonkítás nélkül. A muréna megvilágításával is baj van, az sem tökéletes. Az ilyen komoly gép fényérzékelése is becsapható túl világos, vagy túl sötét témákkal. Mint az közismert, ha a téma főként világos vagy fehér színű motívumokból áll, akkor azok középtónusúra sötétülnek. Azt gondolom, hogy ennél a témánál plusz expozíció korrekcióval kellett volna fényképezni. További problémának látom az utómunka kivitelezését. A hal feje körül több helyen is látok hibás javításokat.
Kékbálna - Cím nélkül
Közeli portré. Jó hogy ilyen közelről lett megfotózva, de amúgy nem lett jó a kép. Nálam nagyon sötét. Nincs jó helyen a hal szeme, ami ráadásul nem is elég éles, de a többi részlet is életlennek tűnik. A hal mögötti vöröses rész zavaró, mert odavonzza a tekintetet.
istvanv - Utálom a modellkedéééést!!!
Nagylátós felvétel egy tekintélyt parancsoló példányról. Értem a szándékot, hogy a roncs is bele legyen komponálva a képbe. Sajnos ezzel nem lett jobb a kompozíció. Nem szép az a roncsrészlet, ráadásul a háttérben benne van a felszínen álló szafarihajó, ami belerondít a homogén tenger-háttérbe. A téma bevilágítása sem lett jó: A kép középső része be van ugyan világítva, de ebből a jól megvilágított részből kilóg az amúgy is nagyon alulra kerülő, képből kiúszó muréna. Itt is jobb lett volna talán kicsit kevesebb dolgot belekomponálni az alkotásba.
Fefe - Mond szépen, hogy "ÁÁÁ..."
Izgalmas, jó perspektívából fotózott tátott szájú muréna. Pont a perspektívának köszönhetően a téma uralja a képet. A drámai hatást fokozza, hogy szinte fölénk magasodik a hal. Sajnos az látszik, hogy a háttér eredetileg nem volt ilyen homogén, hanem az alkotó utómunkával tette ilyenné. Viszont messze nem lett tökéletes. Főleg a test körül nem sikerült eltüntetni a világosabb, zavaró hátteret. Ez nagyon rontja az összhatást.


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 20. Garfield33 2014 már 03. 15:00  
Te már megkaptad a magadét ebben a hónapban.
De ha szereted az ilyesmit, fogd be a kukacod a satuba :D
 19. Thomasbuvar 2014 már 03. 11:50  
Én erre a fordulóra kettőt szeretnék küldeni! Lehet?... :)
 18. Garfield33 2014 már 03. 11:39  
Ez szerintem is megdobja a nevezők számát.
 17. Jules 2014 már 03. 11:23  
Hacsak valaki kifejezetten nem azért küldi, hogy a nagy DD véleményezze :-)
 16. Bunny 2014 már 03. 10:16  
Ne feledd, Thomas is már oktatja a víz alatti fotózást, természetes hogy profin értékel !
A további 15 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés