»» ««

Roncsfelmérés 3D-ben

Egyéb

Egy másfél évszázada elsüllyedt hajó maradványairól készült különleges animáció.

150 éve éve az amerikai polgárháború idején, Texas partjaitól 20 mérföldre süllyedt el a USS Hatteras nevű hadihajó a híres CSS Alabamával folytatott harcban. A déliek kezében levő kulcsfontosságú kikötő birtoklásáért többször csaptak össze az ellenséges felek, és az többször gazdát is cserélt, végül a Konföderáció egyik utolsó bástyája maradt.

A USS Hatteras maradványairól a közelmúltban egy expedíció különleges szonárfelvételeket készített. A hajó az egyetlen unionista hadihajó, ami csatában süllyedt el a Mexikói-öbölben, tehát komoly történelmi jelentőséggel bír. A Hatteras roncsa jórészt ép, 20 méternél is sekélyebben nyugszik az aljzatba süppedve. A közelmúlt hurrikánjai és viharai viszont megmozgatták annyira a vizet, hogy kibukkantak bizonyos részei. Még mielőtt a homok újból betemetné a roncsot, két napon át készültek a felvételek oktatási és kutatási célokra.

James Delgado, a NOAA víz alatti kulturális örökségért felelős igazgatója elmondta, a legtöbb esetben a régészek maguk néznek szét a roncsot, fotókat készítenek, netán az üledékbe ásnak, de ezúttal más módszert választottak. A három dimenziós képalkotásnak köszönhetően nem csak a részletek és a maradvány egésze is jól látható, de a méreteket is pontosan megismerhetik. Kicsit még az üledék alá is bepillanathatnak virtuálisan azok, akik megnézik a filmet.


Delgado beszámolt arról, milyen újdonságokat ismerhettek meg ezúttal. Megtalálták a lapátkerekes gőzhajó egyik szinte épen maradt lapátkerekét, és a homokból kiálló tatot. Képet kaptak a gépházban bekövetkezett pusztításról is. Az volt az egyik legveszélyesebb hely a csata során, hiszen az ágyúgolyók által megrongált csövekből forró gőz törhetett ki, vagy tűz pusztíthatott, miközben a gépet kezelőknek a helyükön kellett maradni az utolsó pillanatig, hogy a hajó mozgásban maradhasson és folytathassa a harcot. Ebben a csatában is többen az életüket adták, a Hatteras roncsát jelenleg háborús sírhelyként tartják nyilván.

[ sanctuaries.noaa.gov ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés