»» ««

Újabb boros roncs

Külföld

A Bermuda mellett nyugvó Mary Celestia rejtette a másfél évszázados nedűt.

A Mary Celestia nevű hajó leginkább arról számít ismertnek, hogy az amerikai polgárháború idején a blokád alatt álló déli városokba csempésztek vele különféle ellátmányokat. A nagyjából 80 méter hosszú gőzhajó viszont nem a harcok során került a tengerfenékre: Bermudából indult Észak-Karolinába, élelemmel és hadianyaggal a fedélzetén, amikor zátonynak ütközött nagy sebességgel 1864 szeptemberében. A hajót irányító helyi előtte azt állította, "minden sziklát ismer a környéken", de úgy látszik, ez az egy kivétel volt.

A Mary Celestia nincs túl mélyen, 20 méternél is sekélyebben nyugszanak a maradványai. A helyi és a külföldi víz alatti régészek közösen dolgoznak a feltáráson, és a közelmúltben egy ládát találtak a homokban, benne öt palack borral, amelyek ránézésre épségben levőnek látszanak a tartalmukkal együtt. A láda annak köszönhetően bukkant elő, hogy januárban komoly viharok mozgatták meg a homokot a tenger fenekén. A csapat együttes munkával próbálta biztosítani, hogy ne sérüljön meg az értékes lelet, ezért olyan rutinos szakemberek csatlakoztak, mint a helyiek közül Dr. Philippe Rouja, a Waitt Foundation részéről Dr. Dominique Risso, a NOAA-t pedig többek között Dr. James Delgado képviselte.

A búvárok először óvatosan eltávolították a homokot a hajóorrból, ahol ládára bukkantak. Amikor itt az üledéket megmozgatták, már láthatóvá váltak a palackok. A régészek nagy örömmel fogadták az izgalmas leletek épségét, és minden résztvevő saját országának szempontjai alapján tartja fontosnak azokat. Dr. Delgado abban bízik, hogy a laboratóriumi vizsgálatok után újabb izgalmas adalékokkal bővíthetik a bermudai és amerikai történelmet. A borok mellett cipők és egyéb használati tárgyak is előkerültek. Most a leletek konzerválás dolgoznak a szakemberek. A régészek még nem tudják, hogy került a bor a hajó orrába, amikor mindenki azt állította, csak konzervált húst szállított a Mary Celestia.


[ A bernews.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés