»» ««
2/2. oldal


A realitás talaján maradva belátható, az ilyen "búvárút" teljesen más kávéház, mint mondjuk egy egyiptomi szafari. Kevesebbet merülünk, de ahhoz többet kell helyben szerveznünk. Nem vár transzferbusz a reptéren, nem ismerjük a merülőtársakat, sose voltunk a búvárhajón és így tovább. Ezek persze bőven beleférnek a kaland fogalmába. A kulcs minden bizonnyal az, hogy legyünk nyitottak, és akkor se keseredjünk el, ha a merülés nem túl látványos, ha a körülmények nem annyira fényesek. Utólag az ember aztán mindig szívesen gondol vissza arra, hogy olyan helyeken búvárkodott, ahol magyarok csak ritkán szoktak.

Ezek után jöjjön néhány konkrét tipp! Olcsó pár napos kiruccanásokat egy merülős nappal lehet tervezni például a már említett Brüsszelbe, Rómába, a svéd tengerparti városokba, a finnországi Turkuba vagy Tamperébe, a dániai Billundba, az Egyesült Királyságba, de akár az is elképzelhető, hogy valaki Eindhovenbe repül és onnan megy tovább a Zeeland ismert merülőhelyeire. Mivel ezeken a helyeken hétvégére szokás a merüléseket tervezni, ezért a repjegyet is így kell foglalni, de még ez előtt érdemes felvenni a kapcsolatot a kiszemelt bázissal vagy klubbal. Ugyan az áruk drágább és rendszeresen szerveznek ezekre a helyekre utazásokat irodák is, egyénileg szervezők számára jó alternatíva a fapadossal elérhető Ciprus, a görög szigetvilág, vagy a bolgár tengerpart. Nem egy úticélra ezek közül hetente több gép is megy, tehát nem csak 7 éjszakás útban lehet gondolkodni, és a szálláskeresésnél igazíthatunk mindent a búvárkodáshoz.

A fontos praktikus tanácsok közé tartozik, hogy foglalás előtt érdemes írni pár helyi bázisnak vagy klubnak. Van-e szervezett túrájuk a kinézett napon, hogy lehet csatlakozni, mennyibe kerül és mi az ami bérelhető. Jó esetben minden, de ha még palackot sem adnak, akkor kissé körülményessé válik a szervezés. Szintén utána kell érdeklődni annak, hogy tömegközlekedéssel megközelíthető-e a találkozási hely, vagy van-e aki segít a fuvarozásban. Akár a helyi búvárok fórumán is lehet ismerkedni, a mi hobbink jellege miatt könnyű barátságokat kötni. Az sem baj, ha a szállás olyan helyen van, ahonnan nem nagy expedíció valahova eljutni: eleve előnyösebbek a kisvárosok, a bázisok közül pedig a városban vagy városi kikötőben lévők. Ez így talán túlzott óvatosságnak tűnik, de e sorok írója többször megtapasztalta, hogy például Észak-Európában egyáltalán nem lehet ingyenes transzferekre számítani, hiszen ezek nem nyaralóhelyek, a merülések szervezése egészen máshogy zajlik. Volt, ahol össze lehetett egyeztetni a dolgokat, máshol le kellett mondani a búvárkodásról. Aki a nyári-őszi időszakban utazik valamelyik üdülőhelyre, sokkal egyszerűbb helyzetben van, mert Korfun, Krétán vagy Cipruson bőven akad minden szolgáltatást nyújtó bázis.

Természetesen tudom én, kicsit túl soknak tűnik a felhajtás, amikor ezek a kiruccanások összességében csak 1-2 merülést ígérnek. Mennyivel egyszerűbb befizetni egy vörös-tengeri szafarira!... Ez bizony így van; az én változatos merüléseimre visszagondolva viszont azt mondom, megérték a búvárkodással felturbózott városlátogatások. Sose derült volna ki, mekkora rákok vannak az Északi-tengerben, vagy hogy milyen szép lehet a Földközi-tenger még Rómától nem messze is, ha gondosan védelem alá helyeznek egy területet. A búvárkodás kaland a szomszédos tavakban, vagy a jól bejáratott horvát vagy egyiptomi merülőhelyeken is, a Karib-tengerben vagy Dél-Kelet-Ázsiában szintén- de ugyanúgy izgalma élményeket ígér azokon a helyeken, amikre egyébként egyáltalán nem gondolnánk.

GR

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés