»» ««

DC kérdőív 2012 - a kitöltők

A búvárkodásról
2/2. oldal


Arra is választ kerestünk, milyen módon utaznak kitöltőink. Mivel a tapasztaltabb búvárok voltak túlsúlyban, igazán nem volt meglepő, hogy 80 százaléknyian jelöltek saját szervezést és 54 százaléknyian csoportos, szervezett úton való részvételt (mind a két alternatíva jelölhető volt, ezért több a két adat összege 100 százaléknál). Az viszont feltűnő volt, hogy már az egészen kezdők is ugyanolyan arányban jelölték meg a saját szervezést, mint csoportos utat. Talán az internetnek, talán a több külföldi magyar bázisnak köszönhetően az elejétől fogva sokan maguk intézik a búvártúra szervezését, és nem igénylik azt, hogy oktatójuk, búváriskolájuk segítsen nekik ebben. Ám természetesen minden csoportban van egy széles réteg, akinek a számára kényelmesebb szervezett úthoz csatlakozni.

Rákérdeztünk arra is, melyik merüléstípust mennyire kedvelik kitöltőink. Igazán nagy ingadozások nem voltak, a parti merülés 3,64, a motorcsónakos 3,79, a napi kihajózásos 3,72 pontot kapott, egyedül a szafari kiugróan magas 4,79 pontos értéke jelezte hogy ezeknek az utaknak a megítélése egyértelmű. Kétségtelen, a népszerű, nagy és kényelmes hajók, a könnyebben elérhető izgalmas merülőhelyek, a több merülés miatt aki igazán sokat szeretne merülni, élvezi a szafaris életmódot. A nemek közötti megoszlást tekintve érzékelhető különbséget csak a motorcsónakos és napi kihajózásos merülések között láttunk, ezeket az urak valamivel jobban szeretik, mint a hölgyek.

Merüléstípusok nemek szerint (Nagyításhoz klikk)
A kérdőív-kiértékelés első részének záró fejezetéhez érkeztünk: egyik, előzetesen megítélésünk szerint érdekesnek ígérkező kérdésben arra voltunk kíváncsiak, kinek milyen különleges merülésben volt része legalább egyszer. Persze megítélés kérdése, kinek mi az érdekes- mi most ezekre kérdeztünk rá. Édesvízi merülést 91 százaléknyian hajtottak már végre, 81 százalék merült már legalább egyszer fotó- vagy videokamerával (ez nagyon magas érték, az adatok szerint már a 0-3 éve merülők között is majdnem ekkora az aránya a fotós búvároknak). 79 százalék volt már búvárszafarin, 69 százalék merült már nitrox keverékkel, 64 és 63 százalék a cápás és delfines merülések aránya. A kitöltők 60 százalékának volt már 45 méternél mélyebb merülése, 49 százalék merült barlangban, 47 százalék próbált már szárazruhát, 29(!) százalék pedig jég alatt is merült már.

Természetesen ezek az adatok nem vonatkoztathatóak minden magyar búvárra, de azért mégis jeleznek pár dolgot. A lehetőségeink miatt nem szorul magyarázatra az édesvízi búvárok magas aránya, és ezzel összefüggő az is, miért több a barlangban legalább egyszer járt búvárok száma. A jég alatti merülés is azért lehetett olyan sok embernél alternatíva, mert a hosszú téli időszakban többen kipróbálták ezt a szélsőséges kalandot- gyaníthatóan a floridai búvárok körében töredéke lenne ugyanerre a kérdésre igen választ adók aránya. Összességében talán az mondható el, aki nálunk a búvárkodás szerelmese lesz, az tényleg elkötelezetté válik: amit csak lehet, igyekszik kipróbálni, képzi magát, nitroxot használ, fényképez a víz alatt, mélyre és különleges helyekre is szívesen elmegy. Jó eséllyel ők azok, akikhez ez a kérdőív is eljuthatott, ezért lehet az előzetesen vártnál magasabb az aránya néhány kérdésre adott igen válasznak.

Természetesen ez is olyan téma volt, ahol érdemesnek tűnt nemek szerint megvizsgálni a válaszokat. Nos, ezekből az tűnt ki, hogy a hölgyek a hidegebb vizekbe, mélyre vagy barlangba kevésbé vágytak, például szárazruhás és jég alatti merülésnél több mint háromszor annyian jelezték az arányt tekintve az urak közül, hogy volt ilyen kalandban részük. Cápával viszont a gyengébb nem volt szerencsésebb, a válaszolók háromnegyede látott már ilyen ragadozót a víz alatt, az uraknak viszont csak 58 százaléka. Fotózni majdnem ugyanannyian fotóznak mind a két csoportból.

Egyelőre ennyit a kérdőívünk adatairól, ezeken is lehet esetleg töprengeni, pár következetést én magam is megpróbáltam levonni. A folytatásban pedig majd jön az, amiért igazság szerint az egész kérdőívezést kitaláltuk: a merülőhelyek és úticélok értékelése. Ez viszont elég sok adat összegzésével jár, mindenki türelmét kérem tehát addig is.

GR

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Boulder City

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 19m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés