Cápauszonyt akarnak a szakácsok
EgyébA védelemre szoruló ragadozók kereskedelmének tiltása étteremtulajdonosokat háborított fel.
Ám a problémát az jelenti, hogy a kínaiak körében kedvelt leves előállítása érdekében milliószámra mészárolják le a cápákat, ráadásul azoknak csak az uszonyaikat vágják le, az állat testét egyszerűen visszadobják a tengerbe. A WildAid nevű szervezet San Franciscóban van bejegyezve, de nem csak Kaliforniában védik a cápákat, lobbiztak azért is, hogy Kínában se legyen az állami ünnepségek étlapján ez a leves. Mondani sem kell, a kaliforniai tiltás életbe léptetését is sürgették, és a példát más államok is követték. A cápauszony-kereskedelem sok millió dollárt megmozgató üzletág, de ha elfogynak a cápák, többé soha, senki nem fog keresni egy vasat sem, és a tenger élővilágára is káros hatása lesz a ragadozók eltűnésének.
Az érintett éttermeket üzemeltetők viszont háborognak. Az egyik halkereskedő pedig azért panaszkodott, mert eddig megengedte neki a törvény azt, hogy a teljes állatot kifogják, és az uszonyt utólag levágva értékesítsék külön a legértékesebb testrészt, de mostantól ez is tilos lesz. A kereskedő úgy véli, ezzel csak azt érik el, hogy erőre kap a cápauszonyok feketepiaca. A közvélemény viszont a cápák oldalán áll, és olyan hírességek is támogatják a ragadozók védelmét, mint Leonardo DiCaprio vagy Yao Ming. A kínai kisebbség bizonyos képviselői szerint itt egyáltalán nem a cápák védelme a lényeg, hanem róluk, mint kisebbségről, akikből bűnbakot csinálnak a levesük miatt. A törvényhozók szerint erről szó sincs, egyszerűen tenni kellett valamit. A termékek eredetét nyomon követni képtelenség, tehát egyszerűbb betiltani a kereskedelmet úgy, ahogy van. A szakácsok mindenesetre lépéskényszerben vannak, és néhányan máris új megoldásokkal kísérleteznek, más összetevőkkel helyettesítik a veszélyeztetett állatok uszonyát.
[ pri.org ]