»» ««

Kuponnal vagy nélküle

A búvárkodásról
2/2. oldal


Egyébként is félelmetes jelenség az, amikor valaki egyenlőségjelet tesz ár és minőség közé. (A fenti repjegyes példa is mutatja, az ember inkább csak a saját területén finnyás.) Soha nem volt igaz, hogy a legdrágább tanfolyam a legjobb, mert ha így lenne, akkor egy kókler félmilliós képzése szuperbúvárt csinálna egy teljesen kezdőből. Természetesen lehetnek összefüggések a tanfolyam ára és a kapott szolgáltatások között, de pusztán ez alapján senki, soha nem mondhatja meg, mit kap a tanuló- egyszerűen azért, mert minden oktatónak más a háttere. Néha egészen ijesztő vádakkal illetnek bizonyos fórumokon egy-egy embert az árak alapján, miközben sem őt, sem a munkáját nem ismerik.

A kulcskérdés valójában a színvonal. Abban lehet mit tenni, hogy a búvárkodás iránt érdeklődők megtudják, mi is az a búvártanfolyam, és ezért nem árt, ha mondjuk a nagy rendszerek oldalán elérhető, mit kell tartalmaznia egy komplett búvártanfolyamnak. Két órányi videózás nem olyan, mint a több alkalomra felbontott, részletesen előadott elmélet. Egy rövidke uszodai gyakorlás 8-10 fős csoportokban nem olyan, mint két hosszabb, kis csoportos védett vízi foglalkozás. Egy napra összezsúfolt három merülés ("olyan ügyes vagy, elég azt a negyediket csak beírni") nem ugyanaz, mint négy önálló, minden gyakorlatot tartalmazó, két napra elosztott nyílt vízi merüléssorozat, ahol mindenki jó állapotú, méretének megfelelő felszerelést kap. Arról nem is beszélve, hogy néhány oktató plusz merülést, pluszt tudást kínál, míg vannak, akik csak korlátozottan használható (pl. PADI Scuba Diver) végzettséget adó tanfolyamot hirdetnek, alig kevesebb pénzért - ilyenre befizetni szinte kidobott pénz. Persze kezdőként nem könnyű eligazodni a tucatnyi rendszer különféle előírásai közt, de alapszabályként talán leszögezhető, hogy alapos, vizsgával záruló elmélet, minden feladatra kiterjedő, többszöri gyakorlásra is lehetőséget adó védett vízi és legalább négy merüléses, hivatásos által felügyelt nyílt vízi rész kell ahhoz, hogy valaki többé-kevésbé önálló búvárrá válhasson. (Ezt a szintet a legtöbb rendszer, így a PADI, az SSI, a UEF, a NASE Open Water Divernek nevezi, a NAUI Scuba Divernek, a CMAS pedig * azaz egy csillagos búvárról beszél.) Az is nagyon elszomorító jelenség, hogy a kedvezményes ajánlatban néha csak korlátozott szolgáltatás foglaltatik benne, mert csak az elméleti oktatást tartalmazza (a nyílt vízre külön oktatói napi díj van?), a könyvet, a belépőket külön kell fizetni- ha ezt mind összeadjuk, gyorsan közel kerül a szuperolcsó tanfolyam ára egy teljesen átlagoséhoz. Ez a fajta hozzáállás pedig több, mint megkérdőjelezhető, mert enyhén szóval becsapás jellege van.

A lényeg tehát nem az ár, hanem a minőség. Mindig is voltak, akik nem kértek sokat a tanfolyamért, mégis meg kellett dolgozni náluk a kártyáért. Ha a kuponos oktató jól végzi a munkáját, akkor az alapvetően az ő dolga, hogy színvonalas munkát végez, mégsem keres vele szinte semmit. Amennyiben máshogy találja meg a számítását, ez a saját üzleti döntése és kockázata- a részleteket átolvasva kiderülhet, hogy esetleg mi feláras az elsőre nagyon olcsónak látszó tanfolyamban, néha az akció előtt emelik meg erősen a normál listaárat, netán más tanfolyamokat adnak ajándékba az alaptanfolyam mellé. Mindez részletkérdés. Az viszont fontos, hogy aki nem dolgozik jól, annak a hibáiról tájékoztatni kell az oktatási rendszerét, attól függetlenül hogy mennyit kért a valódi tudást nem takaró kártyáért.

Ám ne feledjük azt, amit fentebb fejtegettem: a búvártanfolyam egyszeri befektetés. Igen, lehet féláron végezni, de ha valaki egy drágább tanfolyamot végez, azt a pénzt is csak egyszer kell kifizetni. A búvárkodásban az első tanfolyam költsége csak minimális szelet hosszú távon, az igazán nagy pénzeket a felszerelésekért és a későbbi búvártúrákért kell majd kifizetni. Meglehet, 25-30 ezerrel olcsóbb egy kuponos tanfolyam, de ennyit simán meg lehet fogni egy jó felszerelésakció vagy egy last minute áron foglalt szafari révén ha valaki nyitott szemmel jár. Ezért ha valakinek a barátai, ismerősei egy nagyon jó oktatót ajánlanak, akiben teljes mértékben megbíznak, akkor vásárlóként nem feltétlenül az árat kell nézni. (Hozzátéve hogy természetesen minden árszínvonalban vannak korrekt szakemberek, tehát a jó nem szükségszerűen drága.) A búvárképzés jelen formájában igen rövid, és nem kétséges, 4-5 nyílt vízi merüléstől senki nem válik Cousteau kapitánnyá. A cél viszont az lenne, hogy olyan tanfolyamot végezzen a búvárjelölt, ami hosszú távon is lelkes hívévé teszi a víz alatti kalandozásnak. Ez pedig nem pénzkérdés. Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy barátai révén egy jó oktatót, majd egy jó csapatot is kifoghat, annak nem érdemes pár ezres miatt vacillálnia.

Akinek semmi háttere vagy kapcsolata nincs, az úgyis jórészt az ár alapján dönt, de nekünk, akik már régen a búvárkodás szerelmesei vagyunk, nem azzal kell foglalkozni, ki oktatta a kezdőt, hanem azzal, hogyan segíthetünk tanáccsal, odafigyeléssel. A hobbink különlegessége miatt mi mindig befogadó, sajátos közösség voltunk és remélhetően azok is maradunk a jövőben. A búvárkodásnak ezt a közösségi, összetartó jellegét kellene megőrizni, és mivel ehhez a kedvteléshez mindig is szükség volt a hivatásosok munkájára, ha sok és lelkes búvár van, megtalálja a számítását a profi is és az átlagbúvár is.

GR

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 54. Káplán 2012 jún 21. 21:40  
Magyar módra.
 53. hopposztkopp 2012 jún 20. 09:37  
Van némi alap ellentét a búvár és az oktató között. Arra az egyszerű dologra gondolok, hogy az oktató a megszerzett "dolgaiért" nem kevés időt és pénzt áldoz. A búvárnak meg az lenne a természetes, hogy ezt az oktató legyen szíves vele ingyen, bagóért megosztani. Csak. Az oktató sem mindig a "befektetést" látja a dolgok mögött, no de azt a sírhelyet sem őrizték ingyen a rómaiak!
A többi alku kérdése.
 52. Garfield33 2012 jún 20. 09:24  
Nem a stratégia a fő, hanem a zsigerből jövő kedvessége...
 51. elche 2012 jún 20. 09:07  
Te is tudod, hogy legendákat könnyű gyártani a "világ más részeiről". Vagy lehet a dolgot olyan szempontból vizsgálni ahogy te írod. Nem kell mindenkit meggyőzni...:)
 50. pygmy 2012 jún 20. 08:27  
őszintén örülök, hogy ilyen sikeres vagy. Gondolom a stratégia az oka. Majd szólok is a kuponos srácoknak, nézzenek be hozzád, ritkán találni már ilyen szuper polihisztort, biztos sok jó tippet kapnának tőled.
Felületesen olvasol. De ha figyeltél volna, arra is céloztam, egy új csapatnak ez lehet egy esély. Neked van közel százéves múltad, nekik nincs, mert most indulnak a rögös úton. Toboroztak, szolgáltattak, bizonyítottak. Most biztos van már nekik is visszatérő vendég. Azok már teljes áron. Vagy felárral.
Hamarosan már ők is osztják az észt.
A további 49 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés