»» ««

Oktató találkozó 2012 verdikt

Magyarország

Lezajlott a III. MBSZ által szervezett Búvároktató találkozó- élménybeszámoló a történtekről.

Néhány éve még úgymond "magánkezdeményezésként" felvetődött az ötlet, miszerint össze kéne hozni a búvároktatókat évente legalább egyszer: találkozzanak akik csak névről vagy még úgy sem ismerik egymást, esetleg tisztázzák a félreértéseket, osszák meg egymással tapasztalataikat, barátkozzunk össze, épüljenek ki kapcsolatok vagy legalább legyen némi összetartás ebben az egyébként többnyire széthúzó országban. A kezdeményezésnek volt pro és kontra visszhangja, de szerintem inkább kedvezően fogadták. Az esetleges negatív visszhangot csökkentendő az MBSZ nagyon helyesen saját kezébe vette a szervezést, az idei volt a harmadik olyan találkozó, amit már a Szövetség szervezett a tavaly bevált szentendrei uszoda konferencia termében.

Búvároktató találkozó 2012Így az esemény után elmondhatom, a tavalyi év hibáiból tanultak a szervezők, semmi negatívumot nem tudok felhozni a rendezvénnyel kapcsolatban, tehát szeretnék még egyszer gratulálni a zökkenőmentes szervezésért. A témák érdekesek voltak, az előadók nem csúsztak, jó volt a helyszín, az ellátás stb.

Az előadások -ahogy az előzetes tervben is látható volt- szinte kizárólag a búvárbalesetek témaköre köré lettek felépítve, ami szomorú de nagyon fontos téma. Habár jó lenne széles (búvár)társadalmi réteg előtt beszélni erről, az, hogy legalább a hivatásos búvárok között elkezdődött a párbeszéd, a véleményem szerint a jó irányba mutató út első lépése lehet. Nagyon remélem, hogy az út végén a magyar búvárkodás is eljut oda, ahol például az angol búvártársadalom már régóta tart- a búvár balesetek részletes elemzéséig, a tanulságok levonásáig és azok nyilvánosságra hazataláig.

Külön megemlíteném az előadásokról azt, hogy nem az "úgy hallottam, azt mesélték" stb. jellegű balesetelemzés történt, hanem első kézből, az érintettek (merülőtárs, vezető) mondták el az esetet, a következtetéseket és vonták le a tanulságot. Visszanyúltunk a múltba, de előkerültek a mostanában történt balesetek is. Én a magam részéről imádom hallgatni a nagy öregek anekdotázását, így ha ki kellene emelni egy nevet, számomra Czakó Laci búvárbalesetes előadása volt a legizgalmasabb, kár hogy az idő szűke miatt "le kellett lőni"- de így legalább maradt még néhány elmondásra érdemes esete a jövő évre is. De ez csak egy kiemelés, úgy gondolom tényleg jó és hasznos információkat kaptunk a nap folyamán mindenkitől, amit ezúton is köszönök az előadóknak.

Akik az előadó teremben nem kerültek terítékre, pedig többen ettől "féltek", azok a rendezvényen megjelent és azt szponzoráló búvárüzletágak képviselői. Ezúton üzenem azoknak, aki attól tartottak a rendezvény valamiféle árubemutató lesz, nem az volt. Összesen kettő percet kapott beszélni az egyik szponzor, ezen felül még 8 percet amiben egy igazi kuriózum filmet nézhettünk Cousteau-ék első reduktoros merüléseiről, amit ilyen verzióban a jelenlévők közül még talán senki nem láthatott. Ezt azért tartottam fontosanak leírni, mert remélem jövőre az idén esetleg emiatt távolmaradó búvároktatók is eljönnek, hiszen ez tényleg hasznos kezdeményezés.

A szünetekben a kiállítókhoz az előtérben mindenki odamehetett és cseveghetett velük, ami őszintén megmondva hasznos is volt, mint ahogy jó kis beszélgetések alakultak ki a tárnyérok felett, sőt az előadás után is a kávézóban. Úgy gondolom minden, a búvárkodást hivatásaként tisztelő búvár számára hasznos az összejövetel, így remélem jövőre nem csak megközelíti, de át is lépi a száz fős létszámot a megjelentek száma.

-Sz.K.-
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés