»» ««

Felező végeredmény

Fotózás
3/3. oldal

A Felező forduló képeinek elemzését Násfay Béla búvárfotós vállalta.
A kiírás ez volt: tetszőleges arányban, de látszódjon a víz alatti és víz feletti világ is.

mikino - Cím nélkül
A géped és az optikád kiválóan alkalmas felező képek készítésére és az élességi mélységet is jól választottad meg: nemcsak a hajó, de a víz alatti rész is kellően éles. A kompozíciód sem rossz, mert a vízvonalnak van egy kis hulláma, a hajó jobbról jön a képbe, a vizalatti rész pedig balról jobbra lejt. Két komoly hibát azonban elkövettél: érdektelen, kopár, halott korallsziklákat "választottál" és azt a vaku automatikájával erősen túlexponáltad. Ezeken kell javítanod legközelebb, a gép mellett a vakut is manuálisan beállítani a távolságtól függően, mert felező képeknél az automatikák csak véletlenül hozhatnak eredményt. A vízszint a horizonton is lejtős egy kicsit, az szigorúan vizszintesre kell állítani, a CS5-öd alkalmas rá.
gonger - Cím nélkül
Ilyen megvilágítási különbségek mellett - viszonylag sötét és mélyülő fenék esetén, ugyanakkor külső verőfénynél - lehetetlen jó felező gépet exponálni, legfeljebb csak alsó vakus derítéssel. Igaz, itt hiába dolgozott volna viz alatt a vaku, nincs érdemleges téma a képen. A felszíni téma talán érdekesebb lenne, ha jobban rálátnánk. Technikailag tehát ez nem egy sikerült kép. Kompakt géped 25 mm-es (ekv.) nagylátója persze keveset tud egyszerre befogni a két világból, ezért nagyon meg kell válogatnod az alkalmas helyet és témát. Kisebb látószögnél az álló formátum is sokat segíthet.
Bunny - Csendélet
Otthon, "műteremben", nagyon nyugodt körülmények között, rögzített (támasztott) géppel a víz felszín alá is fényképezve készített felvétel. Gondosan beállított, kifogástalan expozíció és élesség. A szárazföldi részen ügyes a virág képbe komponálása, csak hát a háttér zűrös, nem illik a virágos lírai hangulathoz, persze adottság. A nagyobb baj a vízfelszín alatti részen van, olyan koszos a víz, hogy az aranyhal éppen csak hogy feldereng, nem hozza a szükséges látványt, élményt a másik világról.
elche - Cím nélkül
Jól elkapott pillanatfelvétel. Megfelelő élességű, csak a felszíni rész kissé túlexponált. Ha lett volna idő rákészülni, akkor kicsit magasabb gépállásnál a széles víztükör nem "vágná" szét ennyire furcsán a búvárt, meg az asszistenst is arrébb lehetett volna állítani, hogy ne a fejéből "nőjön ki" a cső. De hát a pillanatfelvételek már csak ilyenek, nem a kompozíció a fő erényük.
musztang - Cím nélkül
Túlzottan nehéz feladatra vállalkoztál az adott géppel (látószög, képzaj, automatika stb.) és körülmények között. A hajó kitölti, méghozzá némileg "elmenőben", a teljes felső részt, nem adva teret a kompozíciónak. A viz alatti részt jó lenne, ha a vaku nem exponálná túl, hanem sejtelmesen felderengne, az illene az esti hangulathoz és nem zavarna úgy az életlenség sem. Azt ismételhetem, amit a hasonló nappali képnél is mondtam, felezőnél nem szabad az automata vakura hagyatkozni, manuálisan kellene vakuzni. Az egész kép kissé életlen is, ami nem is az 1/60 s bemozdításának, hanem inkább a gép körömnyi szenzora által kiizzadt 1600-as ISO képromboló hatásának tulajdonítható. De azért derék dolog a majdnem lehetetlennel kísérletezni, csak tudni kell a géped korlátait.
csabak - A reef aludni készül.
Nem tudom mennyi köszönhető a gépednek, és mennyi az utómunkádnak (vagy a véletlen szerencsének) a szép végeredményből, mert nem láthatók az exif adatok. Ez egy igazán kiváló feles felvétel... lenne, ha a fényerőt jelentősen csökkentetted volna, vagy még inkább a gammával együtt, mert akkora halaknál is részletek jönnének vissza. Képeket csak kalibrált monitoron lehet tisztességesen "előhívni", beállítani. Feltételezem, hogy jónéhány felvétellel kísérleteztél a helyszínen és abból ez sikerült a legjobban. De ez nem baj, ilyen nehéz témánál ez csak így megy. Lehet, hogy a víz alatti vaku itt is automatikusan dolgozott, de azért hozott jó, kiegyenlített eredményt, mert egész közeli tárgy (agancskorallok, halak) reflexiók vezérelték. Ha korrigálva lenne a kép, szerintem akár győztes is lehetne.
macok - Éden
Ez egy olyan hely (gondolom: a Maldív-szigeteken), ahol a fehér homok olyannyira deríti a viz alatti részt, hogy vaku és utólagos korrekció nélkül is kiegyenlített feles képeket lehet exponálni. Technikailag kifogástalan kép, amelynél azonban az esetlenül képbe gyalogló modell nem javít az összhatáson. Gondolatban szívesen felváltanám valami víz alatti lénnyel, egy hallal, csillaggal, vagy koralltömbbel.
Balage - Cím nélkül
Jól sikerült feles kép, visszadja a hajós merülések - indulások, érkezések - hangulatát, mégha a búvár kicsit bele is olvad a mélység kékjébe. Nem lehetne ilyenkor egy kis manuális vaku derítést bekapcsolni? Sokkal jobb lenne az eredmény, a kép biztosan az élbolyban végezne.
yxygan - Cím nélkül
A fotós sajnos teljesen a gép automatikájára hagyatkozott, így aztán nem született feles kép, a vízfelszin alatt semmit sem látni. Mivel a gép vakuja sem működött, a fekete pacniról csak nehezen deríthető ki, hogy egy fürdőző akar lenni. Ezek a kompakt gépek csak szárazföldön tudnak "maguktól" többnyire jó képet készíteni, vizfelszín alatt meg kell tanulni velük fényképezni.
istvanv - "Oroszlános" öböl
Valóban oroszlán vagyinkább szfinx illúzióját keltő felvétel, technikailag kifogástalanul felvéve, és utólag is szépen rendbetéve pl. az eget. A (távoli) vízszint picit jobbra lejt, az korrigálni kellett volna, igaz, akkor még jobban lecsökkenne az oroszlán arca előtti tér, amely így is kicsit kevés. De azért összességében is igen jó feles felvétel, szerintem a mezőny élvonalába tartozik.
Thomasbuvar - Cím nélkül
Azt feltételezem, hogy (az egyébként gyakorlott) fotósnak nem volt ideje felkészülni erre a felvételre, különben bizonyára megemelte volna az érzékenységet, hogy szűkülhessen a rekesz és akkor a hajó is éles lenne. Akkor talán a modellt is jobban és összeszedettebben elhelyezhette volna. Ilyen természetes terep és fényviszonyok mellet a gép számára áthidalhatatlanok a különbségek, ezért a jól exponált vízalatti rész mellett a felszini túlexponált marad, még az utólagos korrekció ellenére is.
Zook - Cím nélkül
Szinte kifogástalan feles felvétel, mind a kompozíció, mind a technikai kivitel szempontjából. A kép szépen és dinamikusan illusztrálja mondanivalóját, a merülések közötti pihenő idő, a tengeri fürdés élvezetét. A fotós eltalálta (előre bemérte, kikísérletezte) azt az egyetlen expozíciót, aminél a felszini rész még éppen nem túlexponált, ugyanakkor a víz alatt - ha nem is lehet kék a mélység, de - a modell még jól exponált, köszönhetően a buborékfüggönynek is. A dómablakra tapadt vízcseppek sem zavaróak, a feles fotósoknak ezzel is meg kell küzdeni. Gratulálok.

Az értékelőnk által felállított sorrend:
1. Zook
2. Istvanv
3. Csabak


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. istvanv 2011 sze 09. 20:02  
Köszönöm a szavazatokat, és a korrekt értékelést! (aug. 22-e óta először jutottam nethez...)
Béla bácsit üdvözli Vaszilisz Pargasz...
 5. OG-Lee 2011 sze 01. 20:08  
Gratula mindenkinek! Na megpróbálok én is egy felest! Egs!
 4. elche 2011 sze 01. 12:04  
Gratula én is, és kösz a szavazatokat, nemigen kaptam még ennyi pontot sose...
 3. Zook 2011 sze 01. 11:57  
juhuhu! koszonom a szavazatokat, es koszonom az ertekelest. no meg 2twinsnek a csobbanast! :) gratula a helyezetteknek es az induloknak egyarat, ez egy technikailag nehez fordulo volt.
 2. Garfield33 2011 sze 01. 08:55  
Gratula, korrekt eredmény született
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés