»» ««

Újabb helyen ömlik olaj Skóciánál a tengerbe

Környezetvédelem

Újabb helyen sérült meg a Shell egyik fúrótornyának vezetéke az Északi-tengeren.

A Gannet Alpha fúrótorony 180 kilométerre található a skóciai Aberdeen városától. A szivárgást már a múlt héten felfedezték, és azóta a Shell tájékoztatása szerint 216 tonna, 1.300 hordó olaj ömlött a tengerbe. Az energia- és klímaügyi minisztérium hétfői álláspontja szerint bár a tavaly a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófához képest ez az eset kevésbé súlyos, brit viszonylatban igen jelentős szivárgásról van szó. Nem valószínű, hogy az olaj eléri a partokat, hanem várhatóan szétoszlik a tengerben. A Mexikói-öbölbe tavaly becslések szerint 3,2-4,9 millió hordó olaj ömlött.

Skóciánál a jelenlegi szivárgás eredményeként tíz éve nem került akkora mennyiségű olaj az Északi-tengerbe, mint most. Legutóbb 2000-ben volt komoly szivárgás, akkor 524 tonna olaj ömlött a tengerbe. A Shell közölte: jelenleg a második szivárgás pontos helyének meghatározásán dolgoznak. Glen Cayley, a Shell európai technikai igazgatója elmondta: "Nagyon összetett tengeralatti infrastruktúránk van", és a második hely, ahol a vezeték megsérült, egy nehezen megközelíthető részen van. Mint kifejtette, a búvárcsapatoknak még időre van szükségük a szivárgás helyének megtalálásához.

A The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) Scotland környezetvédelmi szervezet igazgatója, Stuart Housden kijelentette: minden érintett felet tájékoztatni kell, hogy hatékonyan lehessen megoldani a problémát. "A kommunikáció és az információk megosztása kulcsfontosságú" - tette hozzá. A szervezet felajánlotta segítségét, hogy megvizsgálják, milyen kockázatot jelent a szivárgás a madarakra. "Bármekkora mennyiségű olajról is van szó, ha rossz helyen, rossz időben kerül a tengerbe, az katasztrofális hatással lehet az élővilágra" - fogalmazott Stuart Housden.

Korábban a Greenpeace arra panaszkodott, hogy a Shell nem tájékoztatja őket az ügyben, állításuk szerint a szivárgás tényét is csak napokkal később közölte a vállalat. A Gannet-olajmezőről idén január és április között naponta 13.500 hordó olajt termeltek ki. Az olajmező az amerikai Exxon leányvállalatának, az Esso-nak a tulajdonában van, de a kitermelést a Shell végzi.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés