»» ««

2011 első végeredménye

Fotózás
3/3. oldal
A 2011 Január felszíni kép búvárról mezőny értékelését rutinos fotós és kritikus barátunk, Előd László vállalta. A téma és a képek száma okán is nehéz dolga volt, de becsületére legyen mondva, ismét alapos munkát végzett. Néhány szóban össze is foglalta általános véleményét: "Mint ahogy a víz alatti fotóknak és a különböző fotóművészeti ágaknak úgy az otthonra szánt emlékképeknek is meg van a maga -ha nem is kőbe vésett- szabálya. Fontos, hogy elsősorban számunkra, de nem baj ha egy család tagunk vagy ismerősünk számára is érdekes szituációt örökít meg. Természetesen ezeknél a felvételeknél nem mindig a homogén háttér a legfontosabb, de ha figyelünk arra, hogy képünkre lehetőleg a mondanivaló számára minél kevesebb felesleges információ jusson, már léptünk egy nagyot a tudatos fényképezés felé."

csabak - Hát ez hideg volt !!!
Egy kicsit túl sok minden(ki) van a képen, nem tudom kire figyeljek. Nem derül ki az sem, miért az a kép címe, hogy "Hát ez hideg volt !!!". A csónak eleje a jobb oldalon, a búvár teste a bal oldalon erőteljesen meg van vágva, amitől beszűkült érzetem lesz. A kis fénybeszűrődés visz egyedül kis hangulatot a képbe, de a sok háttal álló búvár kicsit magányossá és felesleges kíváncsiskodóvá alacsonyít engem, mint nézőt.
macok - Cím nélkül
Éppen csak, hogy búvár felvétel. Persze sokan ismerjük Örsi Ferit és tudjuk, hogy haladó búvár, de ezen a felvételen egy csúnya papagájszínű maszkkal a kezében, inkább tűnik egy kezdő pecásnak, aki bizonygatja éppen, hogy mekkora halat fogott és még a vízbe is be kellett mennie, mert olyan nehéz volt kiszednie a vízből. A szőrős belógó kar a félbevágott emberrel, szintén nem erősíti a felvételt és sajnos ez a tipikus szörnyű kompaktos színvilág, Feri bőrszíne engem konkrétan kiborít. A PS-be beépülő onOne PhotoTune pluginja kimondottan a helyes bőrszín megtalálásában segít, érdemes kipróbálni! A sok zajt pedig az Imagenomic Noiseware Professional pluginnal tüntetném el.
Bunny - Splashhhh
A búvár csobbanása a vízbe elég elcsépelt felvétel a merülők között, önmagában már nem annyira érdekes, gondolom a szerzőnek is tucatnyi hasonló felvétele van. Érdemesebb ilyen gyakori eseteknél nagyobb látószöggel a környezetet is belekomponálni a felvételünkbe vagy érdekesebb háttérrel vagy különleges szögből fotózni. Nem látszik szinte semmi sem a csónakból, pedig a fehér rúd, ami a stabilitását adja a vízi járműnek sejteti, hogy nem mindennapi búvárhajóról van szó. Sajnos így mégis kevés.
istvanv - Zolika
Ez egy igazi igényes emlékfotó Zolikáról. Belátunk a víz alá, ahol a búvárok szeretnek tartózkodni, megtekinthetjük a szárazföldi környezetet és még egy búvárt is láthatunk tetőtől talpig felöltözve. Kis vignettálás az égbolton segít jobban a lényegre koncentrálni, talán csak a halacska hiányzik a víz alól, de hát kérem szépen ezek emlékképek, nem állhatunk ott egy órát várva a pillanatra, mert Zolika is hozzánk csapja előbb-útóbb a felesleges uszonyát...
Luciferin - Na gyere ha mersz
Az ilyen felvételről azért nehéz írni, mert aki rajta van az biztos örül a képnek, mert egy szép naplemente utáni pillanatot örökít meg, amint indul éjszakai merülésre. Ezért is készült, nem is akart ennél többet a szerzője. A becsillogó fényvisszaverő betétek zavaróak, egy tisztességes zajszűrést elbírt volna a felvétel és a ferde horizontot beállítani szintén egy rövidke pillanat csak PS-ben.
kovax - Isten szeme
Találkoztunk már csobbanós felvétellel és ott azt írtam, hogy önmagában nem túl érdekes. Nos, például erre gondoltam. Remek felvétel, nagyon szépen feldolgozva, a finom vignettálás tovább erősíti a kompozíciót és kiemeli "Isten szemét". Gratulálok!
horvathv - Búvártúra
A másik kedvenc fotóm ebből a hónapból. Nagyon szeretem amikor a fotós meg tudja oldani, hogy a főtéma nem a nagyságától válik azzá, hanem a finom kompozíciós trükköktől, jelen esetben a fénypászmától. Nagyon szépen vezeti a szemünket a búvárokra és máris a sima elsőre természetfotónak tűnő kép, új jelentést kap, már nem a felszínre hanem a titokra vagyunk kíváncsiak, amit a víz mélye rejthet és a búvárok már valószínűleg ismerik!
mikino - Kossuth díjas búvár
Érdekes felvétel a kikandikáló búvárról, amiről még nem tudom eldönteni, inkább vicces-e vagy drámai. Érdemes ilyen felszín közeli képeknél (akár alulról akár felülről) kihasználni a tükröződést is, ebben az esetben picit lehetett volna dönteni lefelé a kamerát, így még érdekesebb kép születhetett volna. A vakuzás egy kicsit kemény fényt ad, hogy még egy észrevételt tegyek.
áááááávadász - a víz felett nem a bú vár...
Igazán vidám kép, amit a búvár nevetős arcán kívül a döntött kamera is tovább erősít. Kicsit zavaró a háttérben levő hajók sokasága, amibe a kedves búvárhölgy is jól belerúg, de egy ilyen pillanatot nem lehet megtervezni.
Magdi - Nézőpont
Nagyon vicces, ötletes felvétel és kivételesen még a kicsit durva, kemény vakuzás is többet javít, mint ront a felvételen, mert kellemesen besötétíti a környezetet, így maximálisan kiemeli a búvár sünváz szemeit.
pygmy - Partra vetjük a szemetet
Bár búvár a felszínen volt a kiírás, és ezt a szerző ezzel a felvétellel, mindenkit űberelve teljesítette is, én mégsem tartom nagyon szerencsésnek ezt a képet. Bár a címről kiderül miért is a sok búvár libasorban, de a felvételen ez nem igazán látható. Közelebb kellett volna menni, akkor a kép alja nem marad feleslegesen üres és megvárni amíg a hozzánk legközelebb eső búvárok adnak egymásnak át szemetet. Igazán nagy látószöggel egész közelről ezt megfotózva még érdekesebb lehetne. Amikor le akarunk fotózni egy témát, gondoljuk végig, hogy más, egyszeri fotós honnét tenné. Na általában érdemes úgy nem csinálni, mert sablonos és unalmas felvétel fog születni!
Ibolya - SZEDD LE RÓLAM.....!!
Ha a téma nem annyira érdekes, akkor is próbáljunk valami pluszt belevinni a dologba. Ennél a képnél például lehetett volna kérni az első búvárt, hogy kicsit a fejét mozgassa valamilyen irányba, hogy az arcára ráessen a fény és máris kicsit kiemeltük volna és vittünk volna kis tudatosságot a fényképezésbe. Egyébként meg egy ilyen versenyre próbálnék inkább olyan képet küldeni, ami a környezetével együtt mutatja be a búvárt, mert ezek a felvételek a családi albumba valók, hiszen így nincs más témájuk csakis kizárólag az ismerős búvár.
Zook - Cím nélkül
Érdekes pozícióból, nagy látószögű objektívvel készült felvétel teljesíti az eddigi óhajaimat, miszerint kerüljük a sablonos helyzeteket. Mivel a víz alatt nincs semmi látnivaló, így csak kicsit mutat belőle a fotós, szinte csak jelzés értékkel, hogyha bizonytalanok lennénk, hogy mit is csinál két ember a víznél fura ruhában, akkor is egyértelmű legyen, hogy természetesen merüln(t)ek. A háttér sajnos nem elég romantikus, de hát ez legyen a legnagyobb baj egy ilyen emlékfotónál.
Ugrik - Pingvin
A legjobban a képben a színe tetszik. Nagyon jó, hogy a búvár teljesen feketében van és ha elfelejtem, hogy kamera van a kezében még egy csetlő-botló pingvint is bele tudok képzelni a cím alapján. Arra viszont figyeljünk, hogy általában nagyon zavaró ha valaki a képen videózik és nem látjuk, hogy mit. Így értelmetlenné válik a néző számára a kép. Kis pingvin még kellett volna a bal alsó sarokba!
ritaa_ - Egyedül nem megy, egyedül nem megy...
Ezen a felvételen is több a búvár mint kellene. Értem ezen, hogy a hátsó gumicsónak kár, hogy bezavar, mert így alig látni mi is történik. A kép elején látható félmeztelen búvárok világosabb teste (a fekete búvárruhákhoz képest) elviszi a figyelmünket és nem is vesszük észre sokáig, hogy az egyedül nem megy cím a kép jobb oldalán küzdő búvárról szól. Viszont a színek, a környezet irigylésre méltó!
tzoli - YEAH!!!
A vignettálás miatt olyan mintha egy nehézbúvár szemszögéből látnánk az egészet. Ha a többi búvár is a "yeah-ző" leányzóra figyelne, jobban elhinném, hogy nagy hangulat volt a hajón. A sok vízcsepp már nagyon zavaró és a jobb oldali búvárok megvágása és a képből kifele nézése szintén nehezen megbocsátható.
elche - Cím nélkül
Kellemes emlékkép, ami visszaadja a búvárkodás kellemes, néha viccelődös hangulatát. Igazából ezekről a felvételekről a legnehezebb mit írni, mert a legfőbb hibájuk (verseny fotó szempontból), hogy csak családi/baráti emlékképek és szűk képkivágásuk miatt nem is érdekelhetnek mást csak az érintetteket.
VasMacska - ... fürdeni strand után?
Gratulálok a szerzőnek, mert megoldotta érdekesen az emlékkép kategóriát és ötletes kompozícióval, homogén háttérrel élvezhető felvételt készített. Abszolút el tudom képzelni egy újságcikk mellett, ami a merülés utáni fülmosás fontosságát hirdeti.
kopasz1 - Munkára készen
Szép letisztult háttér, nem gyakran látható ipari búvár. Szépen van elhelyezve a búvár, a fejébe nem vág bele a túlpart, viszont kicsit vakuzni kellett volna bal oldalról, hogy az arca ne maradjon sötétben. Ma már a távirányított vaku nem nagy kunszt. A másik megoldás: utólag PS-ben kijelölhettük volna a búvárt és akár egy shadows/highlights állítással segíthettünk volna ezen a problémán.
tilka - Cím nélkül
Kicsit üres maradt a kép teteje és nem látunk mást csak egy nagy dóm portot, meg zsinórokat és egyéb kevésbé érdekes dolgokat. A képen látható búvárnak üzenem, hogy fele-fele fotóhoz vegye le legalább az egyik kesztyűjét, nyálazza be a dómot majd röviden öblítse le és exponáljon, mert nagyon foltos lesz a kép ha így lő, ahogy most kinéz az üveg!
atkovacs - fotóst fotózva
A fotós kihasználta a tükröződést, nem vágta meg, ez dicséretes. Nézni, hogy valaki valamit fényképez és nem is látványosan mondjuk legalább egy méretes teleobjektívvel, témának sajnos nagyon kevés. A picit túlégett kéz és a nádas világossága is utómunkára szorulna.
Sharky - Cím nélkül
Általában nem szerencsés fele-felében megoldani a horizontot, mert unalmas és nem szép. Ha már ekkora nagy terünk van, akkor egy 20 centit balra úszva nem lenne takarásban a leghátsó búvár . Ne legyünk restek! Ezen a felvételen nem hiányzik a tükörkép (mivel nem érdekes) ezért én közelebb mentem volna és fölfele döntve kicsit a gépet még jobban tudtam volna hangsúlyozni a bója méretét.
divefoto - Cím nélkül
Érdekes felvétel, nem látjuk csak a kék tengert és a kék eget. Olyan mintha nem is a földön lennénk, félő hogy leesünk a víz pereméről a semmibe. Kár, hogy a két búvár egymásba ér, ezt egy pici arrébb úszással kiküszöbölhettük volna.
Thomasbuvar - Jégre téve...
Mennyivel jobb amikor látjuk, hogy a fotósnak mi a témája! Persze hozzáteszem, egy kívülálló nem fogja tudni, hogy fényképezőgép van a közeli búvár kezében. A másik nagy gondom, hogy a kép nagyobbik részében egy fekete ruhás alak hátát, fenekét stb. kell néznünk, ami nem túl szerencsés. De kitartásról, lelkesedésről mindenképpen mond valamit ez a kép.
atko - Cím nélkül
Ez megint egy felvétel, ami arról szól, hogy elindulnak a búvárok merülni egy sárga hajóval. Érdekes lehet a résztvevőknek, de másnak nem valószínűleg. Sokkal többet kellene mutatni a környezetből, akár távolról, felülről fotózni az indulást, hogy átérezzük az egész egzotikusságát, szépségét. Arra mindenképpen vigyáztam volna, hogy a hajó teteje ne csússzon bele éppen a túlpartba, úgy még nyílt volna kicsit a tér a szemnek.


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 21. zwaan 2011 feb 02. 06:28  
Gratula a nyerteseknek és a helyezetteknek!
Csak így tovább, csak így tovább! :-)
 20. Zook 2011 feb 01. 21:53  
gratula a helyezetteknek!
 19. kovax 2011 feb 01. 21:03  
köszi és viszont:-)
 18. Aladár 2011 feb 01. 21:02  
A képedet dobogóra vártam, annyira passz volt a témához, és jópofa volt a 2 fülmosó fiú.
 17. VasMacska 2011 feb 01. 20:48  
Jó nap ez a mai! Három század ponttal nyerni két holtversenyben álló előtt...  Sokat köszönhetek a vágónak, bár amikor harmadszor se találta el, amit én gondoltam, akkor azért  már nem volt annyira lelkes.
Nahát! Hogy  még a képemet is megdícsérte DD! juhéjj! :)
Arról már egy szót se ejtek hogy a nyertes képet is eltaláltam, grat. Kovax!

Ami meg a "hízelgőt illeti, még a végén igaza lehet  Áronnak azzal a péklapáttal! :)
A további 16 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés