»» ««

Versenyeink végeredményei

Fotózás
4/4. oldal


Végül, de nem utolsósorban jöjjön a hagyományos értékelés, ezúttal Selmeczi Dani vállalta a képek elemzését.

macok - Cím nélkül
Egy tipikus vörös-tengeri szereplőt mutat be a szerző. Jó, izgalmas kompozícióban, megfelelően alulról, szemből, szinte a Tűzhal teljes pompáját megtekinthetjük. Sajnos zavaró a bal oldalon belógó roncs részlet, pedig ahogy nézem ez elkerülhető lett volna, és a témát tudtuk volna homogén háttér előtt ábrázolni. Figyeljünk a megvilágításra, zavaró hogy szinte csak egy kis foltban van fény a témán.
pygmy - Cím nélkül
Tetszik a kép, még a manapság divatos környezetvédelmi kategóriában is szerepelhetne. Jó a kompozíció ahogy a jobb oldalról átfut a félkörív a másik oldalra. Egy kicsit a "témát" érzem kevésnek. Megvárhattuk volna, hogy jobb pozícióba kerüljön a sügér!
Thomasbuvar - Minden benne van...
Egy érdekes kompozíciót tár a szerző a néző elé. Egy víz alatti részleten keresztül ismét rácsodálkozhatunk a tenger szépségeire! A kép alul exponálása, jelen esetben elősegíti a központi részlet kiemelését. Megfelelően komponált, bár némileg zavar, hogy a szem egy része hiányzik a jobb oldalról, de ez nem említhető hibaként. Jó kép!
gabee - Cím nélkül
Igen, itt a szokásos hibákat véltem felfedezni. Elfelé úszó halak, nem homogén háttér! A barrakudák általában a zátonyok környékén de a "kék" vízben tartózkodnak. Próbáljunk meg a zátony és a témánk közé kerülni, így a háttér probléma már orvosolható is! Figyeljünk, hogyan mozognak az állatok és lassan közelítsünk, fokozatosan, hogy egyre jobb pozícióba kerüljünk!
Lozsa - Cím nélkül
Szép emlékképet készíthetünk, ahogy a társunk a halakkal együtt úszva ábrázoljuk. De... figyeljünk arra hogy a témánkat ne vágjuk félig le a képről és figyeljünk a kompozícióra! Próbáljuk ezeket a képeket a környezet zavarása nélkül elkészíteni!
csabak - Jóóó ez a DC fordulóóó !!
Mindig előnyös ha a témánk "szembe néz" ahogy itt is, de figyeljünk, hogy a murénát próbáljuk a környezetéből "kiragadva" ábrázolni. A jobb oldal kuszasága, a bal oldal üressége, valamint a sötét és a világos részek zavarhatják a szemlélőt. Elterelik a figyelmünket arról, amit valóban be szeretnénk mutatni!
Balage - Let´s goooo
Mindenképpen a havi verseny egyik érdekességét vélem felfedezni. A szerző jól mutatja, hogy hogyan is lehet egy egyszerű témát, érdekes és újszerűen bemutatni. A fotós lassú zársebességet alkalmazva ábrázolja a halat, bemutatva ezzel a mozgást. Figyeljünk viszont arra, hogy azért mert valami bemozdult vagy életlen, még nem feltétlenül művészi! Akkor használjuk ezt a módszert ha a "bemozdulás" érdemben hozzátesz a képünkhöz! Itt némileg határeset a fekete árnyék, és a kompozíció is hagy némi kívánnivalót, az álló képen egy függőleges téma nem mindig előnyös. A háttér szép homogén. Csak így tovább, a kísérletezés célra vezető lesz!
sui - Cuki színes pizsi
Mindig hálás téma az éjszakai merüléseink során az alvó halak fényképezése. Némileg könnyű dolgunk van, hiszen ilyenkor sokkal közelebb kerülhetünk a témáinkhoz. Ezért is von le némileg a kép érdemeiből, hogy egy átlagos "halhatározós" pozícióban ábrázolja a szerző. Próbáljunk részleteket kiragadni (szem, száj, uszony, pikkely), érdekes kompozíciót keresni, minden lehetőségünk adott ehhez. A téma, ha ügyesek vagyunk, hosszú percekig rendelkezésünkre áll!
istvanv - Kék és mégis Vörös
Egy egyszerű témát mutat be a szerző korrektül kivitelezve. Jó példa arra, hogy a víz alatt mindig van téma a búvárfotósok számára, csak meg kell találni, vagy az egyszerű témáról is lehet szép, érdekes képet készíteni. Jó a kompozíció, ahogy a jobb alsó sarokból kiindulva átlósan vezeti a szemet.
dzso - Cím nélkül
Az alapvető hibák (felülről-lefele van fotózva, kompozíció, világítás) ellenére akár jó is lehetett volna... Egy érdekes képet alkothattunk volna, ha elkerüljük a jobb alsó sarokban a belógó korallt, kissé átlósan helyezzük el a témát, és megfelelően világítunk. A szürke és a kékes színek harmóniát alkottak volna a csiga különleges formájával, és így elfogadható lehetett volna a felülről lefele történő képalkotás.
kritty - Cím nélkül
A szerző nem túl izgalmasan mutatja be nekünk ezen az éjszakai merülésen készült képet a gorgófürtű csillagról. Kevés rajta a fény, egybeolvad a korallal. Ilyen esetekben ne törekedjünk az egész téma bemutatásán, próbáljunk meg érdekes részletet keresni, hiszen az izgalmasabb lehet és jobban kivitelezhető.
divefoto - Cím nélkül
Szinte már klasszikusnak mondható vörös-tengeri teknős kép. Hibátlan expozíció és megvilágítás. Engem kissé zavar, hogy a horizont bal oldalra lejt, ami könnyen orvosolható lett volna. Némileg olyan érzésem van a teknős pozícióját illetően, mintha éppen megzavarták volna és sietősen távozni kényszerülne. Próbáljuk meg természetesen bemutatni a tenger élővilágát!
tzoli - Elba reef reggel 6.30...
Félreismerhetetlen vörös-tengeri tájképet mutat be a szerző a szemlélőnek. Megfelelő a megvilágítás, bár kissé a színek túlszaturáltak. Az összhatást néhány apró dolog rontja el. A bal oldalon a társaink buboréka és a képből kifutó ostor korall zavaró- mindkettő nagyon könnyen javítható lett volna, ha erre a helyszínen ügyelünk. Alkossunk képeket tudatosabban!
vili - Cím nélkül
Tipikus vörös-tengeri élőlényt ábrázol a szerző. Mindenképpen értékelendő, hogy megpróbálta a környezettől függetlenítve ábrázolni a témát, homogén háttérrel. Megfelelő szögből, még a képszerkesztés is jó lenne ha a hal uszonya nem sínylette volna meg... Ez mindenképpen hiba, legközelebb erre jobban figyeljünk. A pár fehér színű becsillanást nyugodtan eltávolíthatjuk a képről.
csutka - Cím nélkül
Szép és érdekes téma a lágy korallok fotózása, és egyben könnyű is, így némileg magas az elvárásunk. A lágy korallok helyhez kötöttek, ezért bőven van időnk, hogy megfelelően kidolgozzuk a témát. Válasszunk megfelelő helyen és pozícióban elhelyezkedő témát, figyeljünk a tájolásra (álló vagy fekvő), nézzük meg a nap állását és komponáljuk be a képbe. Használjunk kék hátteret a piros korallokhoz!
kovax - Cím nélkül
Mindig órási élmény a delfinekkel való találkozás. Tetszik ahogy a közelebb lévő delfint a természetes napsütés megvilágítja, és a felszínhez közeli pozíció is érdekessé teszi. Jobbá tehetnénk a képet ha megvágnánk elsősorban a bal oldaláról és alulról, hogy jobban kiemeljük a fő témát!
Zook - Cím nélkül
Egy szép emlékképet nevezett a fotós a havi versenyre. Megfelelően komponált, és a témák is jól elhelyezettek a képen. Mindenképpen pozitív, hogy a modell nem enged buborékokat. Kis utómunkával eltüntethetnénk a napóleonhal felett keletkezett szennyeződéseket!
Bunny - A kis kíváncsi
A kép első látásra alulexponáltnak tűnik főleg a sötét, már majdnem feketébe bukó hattér miatt, ezen könnyen segíthettünk volna ha a zársebességet csökkentettük volna. A téma megfelelően világított, a vágás némileg tág, mert a kép felső harmada nem szól semmiről.
mikino - Cím nélkül
Nézegettem egy ideig a képet, volt benne valami érdekes, de valami mindig eltántorított attól, hogy elfogadjam. A nézőpont izgalmas. A szemem valahogy a témáról a jobb oldalon elhelyezkedő világosabb korallra került át. A kompozíció némileg tágnak tűnik. Nem tudom, megérte-e, hogy cserébe bemutassuk a bal oldalon elhelyezkedő uszonyt?
Darth-Digilog - Cím nélkül
Korrekt képet láthatunk, kifogástalan expozícióval. A barlang alsó és felső része keretbe foglalja a témánkat, ami a megfelelő kompozíció miatt érezhetően tűnik el a fekete mélységben. Előnyös, hogy a szerző a téma mindkét szemét "látni" engedi. Ahhoz, hogy kiemelkedő kép legyen valami hiányzik még hozzá...
bepeti - Cím nélkül
Ez a kép inkább valami leírásba illene, hogy hogyan is rejtőzködik a kőhal, mert a laikusok számára elég keveset mondó. A középre komponálás, a fény hiánya és a távoli képkészítés nem teszi értékelhetővé a képet. Menjünk közelebb, komponáljuk meg a felvételünket és használjunk külső vakut!
atko - Cím nélkül
Első ránézésre érdekes képet láthatunk, a szemlélő egyből felfigyel a kék és a vörös színek együttes hatására és a foltszerű témára. Alaposabban megnézve már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A buborékok, a vízfelszín és becsillanások zavarossá teszik a képet. Az ötlet és a szerkesztés jó, de a kivitelezés elmarad a téma által nyújtott lehetőségektől.
Garfield33 - Cím nélkül
Egy szép vörös-tengeri csigát láthatunk. A kép egy kissé lapos, kevés a dinamikája, a témánk szinte elveszik a zavaros háttéren. Legközelebb próbáljuk homogénebb környezetben, jobban világítva és egy érdekesebb pozícióban bemutatni!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 25. kovax 2011 jan 02. 13:50  
persze hogy viszek. a tiedét. tok nélkül....:-)
 24. nedori 2011 jan 02. 12:47  
Én igenis naon büszke vagyok kovax barátom utolsó fordulós második helyére.
De bakker kovax, ha következő szafarira ha nem hozol gépet a víz alá, leverem a derekadat!!!
 23. Zook 2011 jan 01. 19:19  
Jaja, mi bekoltoztunk ezekre a helyekre, teccik-nem teccik, nem adjuk :))))
 22. istvanv 2011 jan 01. 19:16  
Köszönöm! Én is gratulálok Thomasnak és Neked is! Meglepett a 3. hely (ugyanúgy mint két éve), mert nemigen számolgattam... Elég sok alacsony pontszámú fordulóm volt, nem is reméltem dobogót.
Daninak köszönöm a "bíztató" értékelést!
 21. Jules 2011 jan 01. 18:18  
Gratulálok mindenkinek!
A további 20 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés