»» ««

Az igazi gebedés

Fotózás
3/3. oldal

Most pedig következzen a szokásos értékelés a fotós mezőny képeiről. Ezúttal Előd László vállalta a véleményezés nem mindig egyszerű feladatát. Emlékeztetőként: a Gebedtünk fordulóra olyan fotókat vártunk, amelyek különleges, nagyon szép pillanatokat, nagy találkozásokat örökítenek meg, amelyek miatt sokan irigyelhetik a készítőt.

pygmy - Cím nélkül
Szépen kitölti a teknős az egész képet, sikerült teljesen közelről megfotózni, ez dicséretes, mert gyakran látom azt a hibát a felvételeken, hogy a fotós egy jó szituációt messziről lő meg, ami viszont a minőség és az élvezhetőség rovására megy. Sajnos az igazán jó képhez, jó helyzetben is kell lenni, ezért készül ritkán csak tökéletes-közeli kép. Ennél a felvételnél is hiányzik, hogy fotósunk nem volt elég mélyen, ezért felülről látszik a teknős, ami sablonos helyzet és így igazán még a szemeit sem láthatjuk. Így a nagy hatás elmaradt.
csabak - Cím nélkül
Kicsit sűrű lett a kép, a búvár is, de főleg a napóleon hal éppen csak belefér a képbe. Plusz a korall is betakar egy kicsit, amitől még zsúfoltabbnak tűnik az egész. Eléggé emlékfotó hangulata van az egész képnek, annak viszont nem is rossz.
elche - Cím nélkül
Nincsenek részletek a képen, a delfin elúszik, egy nagy kék paca az egész kép. A gebedtünk életérzéstől egész messzinek érzem ezt a felvételt. Próbáljunk arra figyelni, ha meglátunk egy jó témát, hogy megfelelő pozícióból és közelségből fotózzuk le. Legyünk türelmesek és ne csak lövöldözzünk.
gizmoka - Tabai víz alatti tájkép
Ha kompakt géppel készítjük felvételeinket és nincs elég nagy látószögünk, akkor ne akarjunk tájképeket lőni, elégedjünk meg a kisebb állatok megörökítésével. Ha mégis ezt tesszük, akkor utána vegyük igénybe egy komoly képfeldolgozó program segítségét. Egyébként a felvételre komolyabban visszatérve, ha kicsit várunk egy ilyen koralltömbnél egy percen belül tudunk olyan képet is készíteni, amin nem úszik el tőlünk minden hal. Ennyi időt adjunk magunknak, hogy egy kicsit jobb képet készíthessünk!
Grelex - Ne gyere közelebb !
Ha találunk ilyen szép témát, akkor figyeljünk minden részletre oda, hogy egy igazán dögös kép születhessen. Gyakori hiba, hogy a szem ki van takarva. Az ollói sokkal világosabbak, így egyértelműen látszik, hogy vakus a felvétel (persze, hogy az hiszen víz alatt csak azzal lövünk, ugye?!), amiről egy híres fotós (nem emlékszem ki volt) írta, hogy ha vakuval készül a felvétel azon ne látszódjon, ha pedig nem azzal készült akkor olyannak tűnjön, mintha azzal készült volna. A dinamika is hiányzik ebből a képből, kicsit élőlény-meghatározós-illusztrációs lett.
atkovacs - Cím nélkül
Így fekete-fehérben olyan a kép, mintha nem is víz alatt készült volna. Szűk lett a képkivágás, nagyon kifelé bámul a képből a teknős. Figyeljünk erre, mert zavaró lehet. Ezért érdemesebb általában szemből fotózni a nagyobb élőlényeket, mert nem csak hatásosabb farkasszemet nézni velük, hanem még közelebbről is tudjuk őket fényképezni, nem kell a kép oldalán helyet hagynunk, hiszen nem kifele hanem felénk tekintenek.
istvanv - Ez közel volt
Sok vita alakult ki, amikor Bumbi először megjelent a nagylátós barrakudájával. Néhány régi motoros nem értette, hogy a természetfotózásban, hogy lehet helye egy "torz" képnek. Én örültem, hogy kis művészi képalkotás is elindul a fotózás eme ágában, így nekem tetszik ez a perspektíva. Sokkal jobban visszaadja a barrakuda ragadozó veszélyes voltát. A háttere nem túl szerencsés, de mivel elég sötét ezért vészesen nem is zavaró. Persze ha a napot oda lehetett volna még csalogatni a kép egyik sarkába, vagy egy roncs sziluettjét, stb. akkor még az OB-n is megszorongatná a többi versenyző képét a fődíjért való küzdelemben! Lájkolom!
bepeti - Cím nélkül
Ezen képről nehéz kritikát írni, mert szinte nincs olyan pontja, amibe ne lehetne belekötni. Természetesen első a vaku vagy legalább a fehéregyensúly használatának totális nélkülözése, a második a környezet sivársága és harmadikként talán még megemlíteném, hogy nem kellett volna megvágni szegény hal farkát, ha kicsit még elmozdultunk volna jobbra és kicsit jobban szemből készítettük volna el képünket. Maga a hal is eléggé be van takarva homokkal, ilyenkor érdemesebb tovább úsznunk és egy jobb fotóalanyt választanunk, vagy visszakérni a merülésvezetőtől a pénzünket, hogy milyen helyre hozott! Ne feledjük: nem elég találnunk egy érdekes halat, hanem olyat kell találnunk ami talán a legszebb mind közül, szép környezetben van és jó pozícióban ahol jól meg tudjuk fotózni!
Zook - Cím nélkül
Delfinekkel úszni és fotózni őket az talán minden búvárnak igazi gebedés! De jó delfin fotót készíteni egyáltalán nem könnyű. Főleg mióta Kiss Gábor nagyszerű párzó delfinjeit ábrázoló felvétele napvilágot látott. A sok delfin egy képen kiváló emlékkép, de mivel nagy testű állatokról van szó, ezért elég messziről lehet így csak megfotózni őket, ami rontja a kép minőségét, elvesznek részletek, amitől egy kép igazán dögös tud lenni. A kevesebb néha több, szokták volt mondani. De természetesen azért irigylésre méltó felvétel, nincsenek félbevágott delfinek rajta, maradt hely a képen hova úszniuk, látszik, hogy odafigyelve készült a kép.
Bunny - Manták a zavarosban vadásznak
Szépen egyensúlyt tart a felvételen a másik manta, így nem billen el az egész kép jobbra. Kár, hogy ennyire zavaros lett a felvétel, el kellett volna egy még nagyobb látószögű objektív. Halszem nélkül nehéz az élet a víz alatt! Mint ahogy már a fórumon is írták, lehet hogy fekete-fehérben javulna a kép és még néhány trükköt be lehetne venni, hogy tisztuljon a kép, így ugyanis ez a sok világító pontocska nagyon elrontja azt. A másik probléma a piszkos vízzel, hogy a részleteket, a kontrasztot is teljesen lerontja, így ilyenkor csak azt tudjuk csinálni, hogy teljes közelségből fotózzuk az állatokat (vagy makrózunk), csökkentve a piszkos víz mennyiségét gépünk és fotóalanyunk között, amihez szintén kell az extrém nagy látószög.
bohóchal - Cím nélkül
Az egyetlen pozitívuma a felvételnek, hogy átlósan van elhelyezve a delfin. Ami rossz: messziről fotózott, kilóg az orra a képből, a másik delfin farka zavaró a kép jobb oldalán. Ezt a ronda világoskék színű hátteret pedig, kérném szépen ezentúl minden kompaktos oldja meg! PS-ben a szelektív színt kell választani és a világos meg a sötétkék színeket választva tudjuk korrigálni, ha már eredetileg túllőttük a felvételünket. Mindannyian jobban járunk vele- a készítő is.
Balage - Én és a bajszos is gebedtünk a fák között...
Profi a fotós elhelyezkedése, szinte szemből, a halnál lejjebb ereszkedve nyomta meg az exponáló gombot. Kár, hogy kicsit túl van lőve a hasa és a zavaros háttér ágak sem segítik a kompozíciót. Én biztos sötétebbre vettem volna a hátteret (sokkal) és ha abból villanna ki a bajszos barátunk, sokkal ütősebb lenne! Próbáljuk egy képen érzékeltetni, hogy mekkora nagy találkozásról is van szó és vegyük drámaibbra a képeket! Egy világos háttér előtt egy világos (főleg kicsit túllőtt) hal nagyon szerencsétlen dolog. Tessék kiemelni a fő témát!
mikino - nahát ez meg milyen doboz?????
Ezzel a képpel a fő bajom az, hogy nagyon sokan meglőtték már kicsiny országunkban (én sajnos még nem), és láttam már ennél jobb, izgalmas felvételt is erről a szituációról. Ha először látnám, akkor biztos jobban dicsérném, mert elég közelről egy érdekes perspektívából lőtt kép. A vaku vagy rosszul volt beállítva, vagy csak egy volt belőle, mert elég féloldalasra sikerült. Víz alatt természetellenesnek hat a féloldalas fény, ezért nem használjuk a szárazföldi portrézás szabályait. Homokos talajon nagyon vigyázzunk, hogy ne kavarjuk fel a talajt, mert utána az tönkreteszi a fotózásunkat!
macok - Az én házam, az én váram
Igen, ez a felvétel "Tóth Józsis" rákos kép, bár gyanítom, hogy nem ő volt az első, aki így lőtte meg ezt a felvételt és abban pedig biztos vagyok, hogy nem is ő volt az utolsó. Többek között nekem is van egy ilyen felvételem. Szép látványos kép, én kicsit lejjebbről fotóztam volna és a vaku beállítással is többet törődtem volna, mert pont a rák kapta a legkevesebb fényt, a többi rész világosabb!
atko - Cím nélkül
Kicsit elfogult vagyok a felvétellel, hiszen a modell én vagyok. Kicsit túlszaturált a kép, és zavaró, hogy a búvár felszerelése ereszt, mert a buborékok így teljesen érthetetlen helyről jönnek. Ha modellel dolgozunk, mindig figyeljünk arra, hogy tökéletes felszereléssel rendelkezzen, ne lógjon semmilyen alkatrésze és lehetőleg normális színű ruhában, maszkban és uszonyban merüljön! Pólóban semmiképpen sem!
andu - Cím nélkül
Érdekes felvétel, ám nehéz róla véleményt mondani, mert akár tetszhet is meg akár erőltetett művészkedésnek is láthatja az ember. Én nem értem, hogy az olvasó hölgy miért nem kapott legalább egy széket vagy egy kisebb fotelt. A fények nagyon laposak a képen, úgy kellene megfotózni, mintha a fő fény a bal oldali lámpából jönne. Itt ezen a felvételen van helye a szárazföldi műtermi fotózás szabályait használni! Sokkal izgalmasabb kép is létrejöhetett volna izgalmasabb fényekkel. Tovább dolgoznék ezen az ötleten!
kritty - Cím nélkül
Soha nem láttam még élőben, így megértem a kép küldőjét, hogy érzelmi okokból beküldte ezt a képet. Szakmai szempontból viszont sajnos nem tudom semmi jóval kecsegtetni. Ez a felvétel csak arra jó, hogy otthon megmutathassuk a barátainknak, hogy ezt láttuk. Ezek után keressünk az interneten egy képet, amin felismerhető, hogy mi is az, és mutassuk meg, hogy na szóval ő az. Nem értem az állókép kivágást, messziről lett fotózva, vaku nem lett használva, elúszik és így tovább...
Thomasbuvar - Ha nincs (vizi)ló, a pop-see is jó...
Nem értem fotós barátunkat miért ezt a képet küldte, mert se nem izgalmas, se nem szexis, se nem érdekes. Szépek a színek rajta, hogy valami pozitívumot is találjak.
Darth-Digilog - Cím nélkül
(Saját kép.)
Garfield33 - Papagáj piramis
Mázlista egy pillanat! Persze én inkább bosszankodnék, mert nincs annál rosszabb, mint amikor egy nagyon jó témába belefutunk a fotós cuccunk nélkül, vagy éppen rossz objektív van nálunk! Itt is el kellett volna a halszem, hogy teljesen közelről tudjuk megfotózni a halakat és szép tiszta, részlettel teli képet kapjunk. Így csak a nagy találkozás örömét tudtuk megörökíteni, a nagy felvétel megint elmaradt. Egyébként a kompozíció nem rossz.
OG-Lee - Egy könnyű séta...
Erről írtam eddig! Közelről, tiszta felvétel részletekkel. Enélkül nincs jó kép! A nagy hiba viszont, hogy a delfinek elúsznak a fotóstól, ez sajnos uncsivá teszi a képet, hiszen nem várjuk önkéntelenül is a folytatást, nem indul el a fantáziánk, hogy milyen nagyszerű találkozás lehetett a kép elkészülte után. Picit párhuzamosak is a delfinek a kép széleivel, kis átló még belefért volna, ha már úgyis döntötte a szerző a gépet.

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 32. Garfield33 2010 dec 02. 10:24  
Huhh, megnyugodtam.
 31. Darth-Digilog 2010 dec 02. 10:16  
Dehogy tettem ilyet, kikérem magamnak! A képedre is azt írtam, hogy nagy találkozás rossz technikával (miért nem inkább velem jön szembe ilyen), a félpercesre is azt írtam, hogy élvezhető, ami persze a többiek fényében volt csak az.   :-) Egy sötét úr soha nem dicsér, max félreértik!
 30. Garfield33 2010 dec 02. 09:50  
Te DD!
Nekem gyanús vagy. Már másodszor dícsértél meg két napon belül...
Meghűltél valahol, netán sokat ittál???
 29. Darth-Digilog 2010 dec 02. 08:57  
Na csak, hogy valami szakmait is írjak, tegnap a tengeri són megnéztük Bunny válogatás alapján az évi félpercesek legjobbjait és őszinte sajnálatomra a legtöbbször az élvezhető snittekhez Garf neve volt írva. Voltak egész jók, bár mindegyik tök életlen volt, igaz utólag kiderült, hogy a vetítőt nem sikerült beállítani élesre. :-(
 28. Darth-Digilog 2010 dec 02. 08:50  
Nem tudom mikor lesz, de február közepére várjuk az ifjú fikagépet és tehát vagy nagyon az utsó időben lesz amikor asszonka sztem nem kívánja majd a hosszú út és hangos zene no meg ifjú férjecskéje utáni aggódás viszontagságait, ha meg utána akkor meg túl pici lesz a kölök egy ilyen kiruccanáshoz. Hadd nyugodjanak a kedélyek, és legyen idő gyűjteni a még színvonalasabb bálra, hogy többet szó ne érje a ház elejét vagy zenéjét. :-) Húúú de bátor vagyok...vagy vak..
A további 27 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

East Of Eden (island #7)

Thailand

1/2 db alapján:unalmas(átlag: 3) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés