»» ««

Csigák versenye

Fotózás
3/3. oldal


2010. Csigák, férgek album induló képei.
Értékel: Násfay Béla

ditka - Cím nélkül
Úgy néz ki, hogy a főfény kissé hátra csúszott, ezért a csiga az előtérben
árnyékban van, amit a kékes környezeti fény derít. Ez nem kedvez az élénk
színek megjelenésének. A kompozíció jobb lenne, ha több teret adna a csiga
előtt és felett.
pygmy - Cím nélkül
Sajnos nem sok jót nem lehet elmondani erről a képről. Egy szemölcsös
meztelencsiga fartájékát látjuk, felülről megvilágítva, túlexponálva. Egyedül a kompozíció, a téma elhelyezése a képben elfogadható. Nem kellene kizárólag a gép automatikájára hagyatkozni, amely a szárazföldre készült és sokszor téved a víz alatt. Bizonyos expozíció korrekciókra még az egyszerűbb kompaktoknál is van lehetőség, meg kell nézni az eredményt a víz alatt (legjobb a hisztogramot) és megismételni a felvételt.
istvanv - Nevess csak!
Az átlagnál jobb felvétel, a vizszintes gépállás dícséretes, emeli a kép érdekességét. Viszont ha egyetlen külső vakunk van, makró témáknál rendszerint előnyösebb felülről világítani, mint ennyire oldalról. Ráadásul ha a szerző alsóbb gépállást tudott volna választani, izgalmasabb képet kapott volna.
macok - Cím nélkül
Technikailag kifogástalan felvétel, jól exponált és a kellő helyeken éles. Nehéz dolog a lapos, szemcsés fenéken jó képet készíteni egy ilyen élőlényről, hacsak a búvár magát, vagy a gépét be nem ássa a talajba. A kompozíció jobb lett volna, ha a fotós kicsit balra húzódik, így a kép súlypontja nem a középpontba, hanem kicsit jobbra kerül, de hála a csiga S alakjának így is jó kép.
Bunny - Cím nélkül
Technikailag kifogástalan és kompozíciósan is igen jó kép. Erénye az átlós és felénk haladó elhelyezés, az éppen megfelelő látószög, amely a torony karakteres rücskös tetejét és csúcsát is láttatja, valamint a homok maradványok természetessége, ami a homok alóli kimászást jelzi. Kicsit több tér a csiga előtt (ez egy kis jobb oldali és felső vágással javítható) és kicsit alacsonyabb gépállás még kiválóbb képet eredményez(ett volna).
tilka - Cím nélkül
Technikailag és kompozíciósan is jó kép egy vándor fonalascsigáról. Erénye a
mélységélesség kifogástalan megválasztása, amely a csiga egészét élessé, a hátteret viszont életlenné teszi, amely persze ilyen körülmények között még így is kissé zavaró. Nem tudom van-e több tér az eredeti képen, alul még egy picit több előnyösebb volna, de ha nincs, én a bal oldalon akkor is vágnék, amennyit lehet.
Archi - Cím nélkül
Technikailag és kompozíciósan is szinte kifogástalan kép. Nagy erénye a homogén háttér, ami kiemeli a témát, izgalmas a vizszintes gépállás, kellemes a kép színvilága. Az én kalibrált monitorom szerint egy kicsit sötétebb tónus (laposabb gradáció) beállítás jobb lenne. Nem tudom van-e több tér az eredeti képen, ha igen, balra és fent picit több, alul kicsit kevesebb tovább javítana a képen, de így is kitűnő.
csabak - A táncparkett ördöge
Kétféle megközelítés lehetséges. Az első: hangulatos, sejtelmes képet készített a szerző egy spanyol táncosnőről az éj sötétjében. A második: enyhén életlen és alulexponált képet készített a szerző egy spanyol táncosnőről. Én inkább az első megközelítés felé hajlok. Viszont: az oldalarányokból láthatóan vágott kép, csak éppen nem szerencsésen. Ha volna egy picivel több tér az eredetin felül, az jó lenne, de ha nincs is, a következő módon jelentősen javítható: vágjuk a szélességét a magasságával megegyezőre (négyzetre) úgy, hogy többet vágunk a baloldalon és kevesebbet a jobbon.
Garfield33 - Cím nélkül
Technikailag és kompozícióját tekintve is szinte kifogástalan kép. Nagy erénye az életlen, ráadásul színkontrasztot nyújtó háttér, ami kiemeli a témát. Izgalmas az alacsony gépállás, a szemtől-szembe nézés élménye.
vadnayr - Cím nélkül
Megfelelően világított, exponált és élesnek mondható felvétel, bizonyára mégsem tetszik legtöbbünknek. Vajon miért? Azért, mert a kép egyetlen látnivalója túl kicsi és ráadásul a kép középpontjában van, amely ritkán jó kompozíció. Közelebb kellett volna menni és a zivacslejtőn mászó csigáról ez esetben álló képet készíteni.
papuaparadise - Cím nélkül
Kár, hogy ez a szép csiga kezdő (vagy nagyon sietős) búvárfotós orra elé került. Fellelhetők ugyanis a képen a kezdőkre jellemző hibák: messziről, felülről, kompozícióval nem törődve, felszíni automatikával beledurrantanak a kékes-zöldes fényű víz alatti világba. A első és legfontosabb szabály a kezdőknél, hogy a témára rá kell menni, le kell csökkenteni a felvételi távolságot amennyire lehet. Akkor a beépített vaku is eltüntetné a kékeszöld fátylat.
Darth-Digilog - Cím nélkül
Technikailag kifogástalan kép, amelynek kompozíciója is alapvetően rendben van. Ha a szerző a 3:2 képarányt 4:3-ra vágná úgy, hogy balról egy picit, jobbról többet elhagy, a kompozíció még tisztább lenne.
bepeti - Cím nélkül
A képen egy szép spanyol táncosnő, éles is, kellően nagy is, mégsem vagyunk vele boldogok. Miért? Ferdén felülről van fotózva egy csúnya és sajnos ugyancsak éles háttér előtt, kékes fátyol van a képen (a környezeti fény érvényesül, de ennyi még utólag is könnyen eltüntethető a képről), és a csiga kompozíciós elképzelés nélkül oda van téve középre, mint koszos tálra egy véreshurka. Utólag persze már nehéz javítani az elhelyezésen, arra elsősorban a felvétel készítésénél kell gondolni.
Zook - Cím nélkül
Technikailag kifogástalan, kitűnően megkomponált kép. Az élesség a helyén van, a fokozatosan eltűnő háttér mélységet ad a képnek, a kék és a sárga kellemes látványt nyújt mert kiegészítő (komplementer) színek, a csiga teste enyhén ívelt, miközben fara a kép átlójához igazodik. Egyedüli zavaró pont talán a képből "kinéző" zöld zsákállat, de hát az a természetes környezet hiteles része.
mikino - Cím nélkül
Technikailag és kompozícióját tekintve is alapvetően elfogadható kép. De összhatásában mégsem igazán jó a következő hibák miatt: a főtéma háttere zavaró, a csiga - bár jó helyre van komponálva - nem teljesen felénk fordul, hanem "kinéz" a képből, és az expozició sem tökéletes, hiszen vannak kisebb "kiégett" részek.
Thomasbuvar - Fussunk, fussunk, szaladjunk...
Lényegre törő, aranymetszéses, kitűnő kompozíciójú kép, amely technikailag is kifogástalan. Ha nem tudunk kevert fénnyel szép hátteret alkotni, akkor a fekete is jobb, mint egy zavaró környezet.
atko - Cím nélkül
Technikailag és kompozíciósan is szinte kifogástalan kép. Nagy erénye a homogén háttér, ami kiemeli a témát, izgalmas a vizszintes gépállás, és kellemes a kép színvilága. Ritka szerencse, hogy ez a dekoratív csiga éppen akkor egy szép csillagkorall mezőn mászott.
Sharky - Cím nélkül
Dicséretes a kék háttér, a kevertfényű expozició, habár az én kalibrált monitorom szerint egy kicsit
sötétebb tónus (laposabb gradáció) beállítás jobb lenne. Azt is mondhatnám, hogy a kékes környezeti fény kicsit túlexponálta a felvételt. Kár hogy a csigának csak az. egyik "szarva" éles. Izgalmas a vizszintes gépállás, de egyébként nincs más erénye a kompozíciónak.

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. pygmy 2010 nov 01. 16:46  
Grats and thanks.
Ez tényleg a csiga hátulja, nem az eleje??? Akkor ez a kis szemét tolatott:)
 4. Bunny 2010 nov 01. 10:57  
Bélabá nagyon lájtos volt az értékelésnél, vagy nagyon jó képeket küldtünk :) Gratula mindenkinek!
 3. Thomasbuvar 2010 nov 01. 09:52  
Boldog vagyok! :)) Köszönöm a szavazatokat!
Gratulálok a helyezetteknek és a videós verseny győztesének is.
Bélabá'. Hálás vagyok az értékelésért és a dícsérő szavakért!
 2. horvathv 2010 nov 01. 09:20  
Gratulálok a győzteseknek, és a helyezetteknek. Szép forduló volt, jó képekkel !
 1. Balage 2010 nov 01. 07:46  
Grat Thomasnak, és a pár ponttal lemaradó Zooknak is. ;o)  ...  Szép képek..

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés