»» ««

Áprilisi végeredmény

Fotózás
3/3. oldal


A 2010 Röghöz kötve album induló képeit Tökölyi Csaba elemezte, reméljük tanácsai hozzásegítik a fotósokat a jobb képek készítéséhez. Ezúttal az is érdekessé teszi a képek értékelését, hogy több, hasonló jellegű felvétel is van a mezőnyben, amiket akár egymás mellett is lehet vizsgálni.

pygmy - T-Com tenger alatti kábelek
Alapvetően a fehér-kék-piros párosítás teljesen jól működik, a képben benne volt a lehetőség. Nevezetesen, ha a terep engedte volna, akkor lehetett volna nem a zátonyt/aljzatot venni háttérnek, hanem esetleg sima kéket és akkor szerintem a végeredmény úgy sikeredett volna, ahogy a készítő eredetileg szerette volna, szép kontrasztos állatkák a világoskék háttér előtt. Így sajnos kusza lett az eredmény.
shark - Csöves tengerirózsa
Ilyen esetben, amikor aljzatlakót kívánunk lencsevégre kapni, tartsuk szem előtt, hogy fizikai adottságainknál fogva (ki többé- ki kevésbé) fentről nézünk le a dolgok nagy többségére. Tehát egy ugyanolyan nézőpontból (mint ahogy általában a világot szemléljük) készített kép nem lesz érdekes. Egy nagyon egyszerű megoldás kínálkozik erre (kompaktosok előnyben): tegyük a gépet az aljzatra. nézzünk vele felfele kicsit. Rögtön hatalmas esetleg fenyegető szörnyeteg lenne a rózsából (színe adott hozzá). Továbbá szerencsésebb lett volna (úgy látom- persze tévedhetek) a másik oldalról készíteni a képet, ahol nem ilyen "buja" a tengeri fű...
Archi - Cím nélkül
Buja élővilág, tökéletes színek, talán alul érzem kicsit szűknek a vágást, amúgy teljesen klassz iparos munka. De mégsem érzek benne semmi többet annál, mint egy csodalatos helyszín príma megörökítése. Kicsit zavarnak a kép bal oldalán a belógó egyéb korall részletek. Talán kicsit ki lehetett volna fordulni enyhén jobbra.
atkovacs - Vizirózsa
50 százalékban teljesen jó! Sajnos azonban jobb lenne, ha a homogén fekete a tapogatók mögött volna, mert így a kép a lényegi részeknél válik zavarossá. És valamiért olyan, mintha tüllön keresztül fényképezték volna: párásodás? Pedig a téma nagyon szép, és a részletek is rendben vannak. Csak sajnos zavaros.
2twins - Tollak
Unalomig ismételt téma - teljesen újszerű megfogalmazásban. Az egyik kedvenc képem, nagyon tetszik az átlós kompozíció, tetszik a limitalt élesség és a háttér változó színe. Nálam dobogós.
Bunny - Kötelező gyakorlat
Klassz, hogy kinyílva vannak a polipok, de ez így sajnos tényleg nem jön át. Talán ha jobban alulról fényképezted volna, úgy, hogy a víz ráadásul ne égjen ki ennyire... Akkor sötétebb kék háttérrel tökéletesen működött volna a dolog- meglátásom szerint kompakttal is. Így sajnos csak egy vázlat.
Balage - Cím nélkül
Megint csak a mi lett volna ha... ha középre szerkesztett kompozíciót szerettél volna elérni, akkor miért nincs a korall pár centivel jobbra? Ha már ott van benne a törés és a napot is beleveszed, akkor miért nem lejjebbről, hogy pont ott legyen (a nap) ahogy kitörik egy rész a korallból, így dobva fel egy extra labdát. Kár, hogy a halacska nem úszott kijjebb, no de erről a fotós egyáltalán nem tehet...
Thomasbuvar - Ha én rózsa volnék...
...akkor sem tudnál tökéletesebb képet készíteni, mint ez. Le a kalappal, én nem igazán szeretem a négyzetes kompozíciót, de itt most tökéletesen működik. Érdekes a téma is és a merev szerkezet most tökéletesen működik hozzá. Nálam dobogós, klassz!
andy.scr - Cím nélkül
Szép átlós kompozíció, kellemes színek, tökéletes élesség, minden egyben a sikerhez. Kipróbáltam volna, hogy lehetett volna a piros ágát kicsit jobban bedönteni, hogy keresztezzék egymást a formák, de így sem rossz. Amiért mégsem dobogós nálam, annak az az oka, hogy szerintem a kiírásból kilóg. Mert mi is a kép tárgya? Egy cápatojás, amely ugye önmagában cápa nélkül nem létezik, ellenben a cápát cseppet sem neveznem röghöz kötöttnek. Csakis ezért....
istvanv - "Tengernyi" szépség
Szépen exponált kép, de mégis ami szembetűnik, az az üresség. Talán túl sok szerepet kap a koralltömb mellett és felett a tér. Szerintem kompozícióban érdekesebb lehetett volna a lágykorall mögé helyezett napkorong, akkor annak fénye szepen megfestette volna annak belsejét is, és az átszűrődő fénycsíkok lehet, hogy elégségesek lettek volna ezen hiányosság pótlására. A kék-vörös színhatás szép, jobb lett volna, ha nem nyomja el a fekete. A rekesz mintha kicsit kevés lenne a napnak, így nem túl szerencsés sajnos.
vili - Cím nélkül
Fura vagy nem, ebben a műben egy csodálatos kép lehetőségét látom! Ha kicsit tágabb rekesszel lőve a háttér jobban mosott lenne - a korall meg nem ennyire túllőve persze. És folytathatnám: a halacska nagyobb lenne és jól világítva, ezzel egészen olyan hatású lenne, mint az ékes királylány, aki kitekint tömlöcéből. Ezek nélkül sajnos nem az igazi, de szerintem klassz találat, tetszik a korall így használva, köszönjük a tippet!
Zook - Cím nélkül
(Saját képét nem kívánta értékeli fotós barátunk - a szerk.)
atko - Ég és víz között
Különleges felvétel különleges vidékről. Kis utómunkával igazan tökéletes kép válhatott volna belőle, mert így kissé lapos (színeiben). Kicsit mélyebb kékek, kicsit szaturáltabb zöldek és mérgesebb pink kellett volna és máris sokkal "etetősebb" a végeredmény. A vaku kicsit erőteljesebb a kelleténél a gyökereken is a lágykorall alatt, ezt is orvosolná egy kis vinyettálás. Ezektől eltekintve szép és különleges felvetel.
Darth-Digilog - Cím nélkül
Ismét egy lágykorall, ismét egy napkorong, csak itt már jóval kedvezőbb helyzetben, az expozíció is a helyén van, szépek a részletek a felszín hullámaiban és a korall ágain egyaránt. A végeredmény, azon túl hogy minden eleme passzol, valahogy mégis üres hatást kelt.
Bali - Egy roncs virága
Sem a féreg nincs szerencsés helyzetben, sem a roncs nincs tőle eléggé távol ahhoz, hogy a maximális rekesznyílas elmossa. Ez a kép számomra rendkívül kusza, és sajnos nem latom meg benne a nagy ötletet, sajnálom.
azarabdémon - Ingatlan eladó
Kicsit szűkebb vágás nagyon jót tett volna a képnek, alul a fekete foltot levágva a "toronyházak" is kellemesebb helyre kerülnének a középpont helyett. Egy ilyen kompakttól szép eredmény a kellemesen mosott előtér és háttér. Kör megfutva, vicces kísérőszöveggel kellemes emlékkép.
macok - Cím nélkül
A retró hullam jegyeben?... Kellemes hangulatú felvétel, amelyet egy jó cím eladott volna, mert önmagában nem mesél semmit az alkotó szándékáról. Furcsa eleme a képnek a jobb oldalon középtájt a "kétpúpú gömb". Komolytalan hangulatomban azt kérdezném: fotosopp?
mikino - Cím nélkül
Bajban vagyok az értékelésnél, szerintem sem az expó nem lett igazan tökéletes, sem a képkivágás. Egy álló megoldás jobb lett volna, itt most a kép nagy része fekete, a téma meg szegényes és nincs kivillantva.
Garfield33 - Kései sziluett
Első pillantásra egy spanyolfal részlete ugrott be amikor ezt a képet láttam. Nyilvánvaló technikai korlátok ellenére egészen szépre sikeredett, kicsi vágást elbírt volna, soha nem szerencsés, ha belelátszik a képbe a port egy része. De kifejezetten hangulatos.
Kékbálna - Cím nélkül
Egy egészen csodás élőlény amely ezen a felvételen sajnos túlontúl sok fényben fürdik. Pedig amikor oldalról világítjuk, akkor nagyon klassz részlet tud lenni a karokon levő kis sárga pöttyök sora. Szerencsésebben mutat az ilyen fekete háttérrel. A kékről nem is beszélve, juj de dögös lenne egy olyan megoldás!

Az értékelő sorrendje:
1. Thomasbuvar
2. 2twins
3. atko

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 55. Garfield33 2010 máj 05. 16:41  
Úgy értette, hogy: "volt pofád megelőzni?????"   :-)
 54. macok 2010 máj 05. 15:57  
Köszi, ez jólesett.
 53. Thomasbuvar 2010 máj 05. 12:15  
A kép Korèulán készült és egy csöves tengeri rózsát ábrázol.
 52. elche 2010 máj 05. 11:32  
Azt viszont én még mindig nem tudom, hogy a győztes kép pontosan mi és hol készült? Nincs egy távolabbi verzió?
 51. Thomasbuvar 2010 máj 05. 11:31  
Aligha... Keveset fotóztam, mással voltam elfoglalva... :(
A további 50 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés