»» ««

Ember a vízben

Fotózás
3/3. oldal

Az értékelés nem könnyű feladatát Előd László barátunk vállalta magára ebben a hónapban, aki először egy általános véleményt fogalmazott meg a téma kapcsán:

Ember a vízben. Nem könnyű téma, mert egy kevésbé jól sikerült felvételnél, ha víz alatti élőlény van a képen még érdeklődve nézzük, ugyanakkor ha egy elúszó, számunkra ismeretlen ember akkor gyorsan tovább lépünk a következő felvételre. Nagyon fontos megtanulnunk, hogy nem elég a víz alatti élőlények és környezetük kompozíciójára figyelnünk, hanem mindenre ami a képünkön szerepel. Ha történetesen ez egy emberi alak, akkor arra is! És milyen könnyű dolgunk van a víz alatt megjelenő emberrel, szemben a többi témánkkal, hiszen vele tudunk kommunikálni! Megbeszélhetjük még a felszínen, de előre tisztázott mutogatással tudjuk irányítani is modellünket. Azért használom a modell szót, mert ezzel szeretnék utalni a tudatos emberi alak felhasználására, akár spontán akár teljes mértékben előre tisztázott felvételről is legyen szó. No, ennyi bevezető után ugorjunk neki a beküldött felvételeknek!

pygmy - Cím nélkül
Dinamikus a búvárok elhelyezése és szépen exponált kép megfelelő kék háttérrel. Mivel a merülő társak még messze voltak a fotóstól ezért a színek kicsit halottak és a búvárok bőre is kékes, hullaszerű. Sajnos megfelelő nagy látószögű objektív nélkül nem lehet ilyen felvételt készíteni. Melegítő szűrő kicsit vissza tudja billenteni, érdemes használni ilyet. Egyszer egy óriás gorgóniát fotóztam és még halszem objektívvel is több mint egy méterről fért bele csak a képbe. Mit csináltam? Egy óvatlan pillanatban elloptam barátnőm fiókjából barna színű bokaharisnyáját, ráhúztam a két vakura és megoldódott a problémám!
andy.scr - Cím nélkül
Jó ötlet lefotózni a vízbe ugró embert. Látványos a víz fehér habja, ahogy körbeveszi a testét. Amit nem értek a felvételen, hogy felszíni látvány nélkül, miért ragaszkodott a fotós az álló formátumhoz!? Így egy kicsit beszorult a modell a szűk helyre. Fekvő formátumban, érdekes felszíni látvánnyal talán erősebb lehetne a kép.
Zook - Egy kicsi mozgás mindenkinek kell
Professzionális kivitelű felvétel egy vicces helyzetről. Talán a konnektor végét kellett volna csak eltüntetni a felvételről, mert az kicsit rontja a hatást, hiszen így rögtön látjuk az egész csak egy megrendezett komikum. Ki kellett volna vezetni a képből a bal alsó sarokban, vagy egyszerűen képszerkesztő programmal megoldani, mintha beleveszne a sötétbe a vége.
VasMacska - Cím nélkül
A víz alatti akt képeknél szokás, hogy néha a modell felismerhetősége ellen a fotós úgy védekezik, hogy egyszerűen "lefejezi" az áldozatát. De abban az esetben a tekintetünket úgyis a különböző domborulatok vezetik, és fel sem tűnik a fej hiánya. Sőt, néha a személytelen, arc nélküli test látványa még hatásosabb is tud lenni, mint megszemélyesítve. Itt, viszont nincs ami megfogná a figyelmünket, így ezen a képen nagyon zavaró és érthetetlen is egyben a nyaktól felfelé való megvágása a fotó alanyának. Ha rosszindulatú szeretnék lenni, azt mondanám, hogy rossz ránézni a képre, mert csak a vér hiányzik a teljes horrorhoz.
Bunny - Kő és élő ember a vízben
Az élő és élettelen ember a víz alatt. Ezeknek egy képre való komponálását ötletesnek tartom, bár mély értelmét nem látom. Esztétikailag pedig értem, hogy magában e felvételen látható torzó nem állta volna meg a helyét, ezért még kellett volna valami a képre, és ha már egy éhes cápa nem úszott arrafelé, akkor fotósunk a mindig kéznél levő társával próbálta ezt az űrt orvosolni, de így sem lett más mint egy jó illusztrációs kép. Azért szeretek inkább vakut a modell kezébe adni, mert míg a lámpa csak egy nagy túlégett fehér foltot ad, addig a vakut nem a fényképezőgép felé fordítva (!) szép pászmát tudunk vinni a felvételünkre. A pászma is segíthet a néző szemét ráirányítani a témára.
elche - Cím nélkül
A víz alatt a segítő kéz sokat jelenthet. Ennek művészi gondolata született meg a kép készítőjénél, de a kivitelezés már nem hozza a kívánt erőteljes emóciókat. A narancsszínű pánt és a komputer fekete szíja hosszan kinyúlva nagyon zavaró. A karabiner viszont segít annak értelmezésében, ki segít kinek. Talán ha még kevésbé kapaszkodik össze a két kéz, az tovább segítené a koncepciót.
aegeandivers - Cím nélkül
A búvárok szinte csak szellemképként jelennek meg a képen a távoli fotózás és/vagy a rossz látótávolság miatt. A megnyúlt alakok számomra kicsit az ufók megjelenését ábrázolják a víz alatt, kicsit Abyss-es hangulatba hozva. Persze komolyra fordítva a szót, arra vigyázzunk, hogy ne vágjuk meg a búvárok lábát, ha már úgyis messziről fotózunk az a plusz fél méter már nem számított volna! Arra is figyeljünk, hogy a buborék ne a fejéből jöjjön ki a búvárnak,várjuk meg míg kicsit eltávolodik.
Balage - Cím nélkül
Ügyesen megtalálta a jó szöget a fotós, érdekes látvány a jég alól nézni a felszínt, szinte a búvár szemével. Ilyenkor lenne jó a napsütés, kék ég több színnel. Sajnos egy-egy jó kép elkészítéséhez gyakran többször is hozzá kell látni, néha csak a megfelelő időjárást kell kivárni. Ha kialakul a vastag jég, bízzunk a szerencsénkben, hogy lesz egy jó kis napsütéses időszak is, amikor még biztonsággal mehetünk a jégre. Természetesen a fotófelszerelésünkkel a már megálmodott kép tökéletes kivitelezése céljából.
Thomasbuvar - Séta az erdőszélen.
Nagyon szép helyszínen készült felvétel. Ha kis mélységben merülünk, nyugodtan kérjük meg a társunkat, hogy kicsit pózoljon nekünk, hiszen ott bőségesen van időnk, a levegő is alig fogy, azon a pár percen nem fog elcsúszni a búvárkodás élménye, ugyanakkor egy dögös felvétellel lehetünk gazdagabbak, társunk meg büszkén mutogathatja vagy akár rakhatja ki a falára a róla szóló látványos felvételt. Csak meg kellett volna fordulnia a búvárnak a felvételen és máris pozitívabban írhatnék róla. Ki akarja a falán nézni egy ismeretlen vagy akár a saját hátsóját? (A kifújt buborék viszont szép.)
macok - Cím nélkül
A homogén háttér megoldódott a nagy halraj által. Nem zavaró így a zátony be-belógó látványa míg a beúszó búvár látványa a halrajba, gondolom, néhány nem merülő társunknak igencsak megdobogtatja a szívét. Talán még egy gyorstalpaló búvárvizsgán is elgondolkodnak. Eddig témájában ez a felvétel az ami a legjobban passzol az "ember a vízben" kiíráshoz. Persze a képnek vannak hibái, kár a búvár uszonyának megvágásáért, a képnek lehetne több brillanciája, színe, ehhez halszem objektív kellett volna. Persze tudom ez kompakttal nem megoldható, de a jó képhez közel kell menni, és ha közel megyünk már nem biztos, hogy meg tudjuk csinálni ezt a felvételt, mert a halak szétrebbennek miattunk. Ezért nehéz jó képet készíteni nagy látószöggel, cserébe viszont sokkal szebb felvételt kapunk!
Archi - Cím nélkül
Ez a felvétel végre egyesíti a kiírásnak igazán megfelelő témát a professzionális kidolgozással egyetemben. Arra viszont vigyázzunk extrém nagy látószög használatánál, hogy a szélekre kerülő egyenes tárgyakon nagyon látszódik az objektív hordótorzítása, ami nem túl esztétikus. Ezért hajóroncs fotózásnál is nagyon figyeljünk erre! Talán ha a buborék nincs a nap előtt még szerencsésebb lenne a felvétel. De ezek már csak kötözködések. Gratulálok, hatásos felvétel!
sui - Fotós ember a vízben
Egy kicsit zavaró a hajó sziluettje a felvételen, bár még épp elkapta a fotós a cápát mielőtt beleúszott volna a körvonalába (határeset). Jó, hogy nincs megvágva a hajó, ha már belekerült a képbe, a búvárból meg pont annyit látunk, amennyit kell ahhoz, hogy megértsük, miről is szól a kép de azért ne ő legyen a fő téma. Hiszen a cápa az érdekesebb ezen a felvételen, az ember csak, mint egy tevékenységet végző (jelen esetben fotózó) alany van jelen, ezért a mozdulata, a gép a kezében elég információ számunkra. A képből a drámaiság viszont hiányzik, ami az előző felvételen erőteljesen jelen volt. Ezt mind a nagy távolság a cápától, mind a nagyon világos víz is okozza. A cápa csak úszik a vízben, nem mutat érdeklődést a fotós felé, ezért túlzott érzelmeket nem is vált ki belőlünk.
istvanv - Safety stop
Gyönyörűek a színei a felvételnek, nagyon szép a vízfelszín, a nap sugarai és a kontrasztok igen "dögössé" teszik a képet. Kár, hogy maga a búvár teljesen elcsúszott a jobb felső sarokba, és a sziluettje is beleveszik kicsit a hajóba. A kötél is nagyon felülről indul, így kevésbé érezni a nagy mélységből feljövő vagy leereszkedni vágyó búvár misztikumát. De egy nagyon jó próbálkozásnak tartom. (Ha a búvár eltartaná magát a hajótól már sokkal jobb lenne a kép.)
Garfield33 - Elég volt, hagyjatok...!!!!!
Ez egy gyakori kép, amikor feltűnik egy teknős a vízben: mindenki ráront, fotózni, videózni vagy egyszerűen csak belekapaszkodni akar. A nagy káoszban van egy összetartó erő, amit a képen látható videós a fényeivel kiemel számunkra. Így egy rendezett képet kapunk a kuszasága ellenére is. Feltűnhet az is, hogy bizony a mai búvárkodás egy tömegsporttá vált, és akinek van egy kis pénze és érdeklődése, néhány hét alatt már mehet és teheti tönkre a víz alatti világot. Széles spektrumát láthatjuk itt a különböző tudás fokozatainak: a profi videóstól a talajt taposó és a környezetére egyáltalán vigyázni nem tudó búvárig.
nme - Fényből a sötétbe
Vicces felvétel egy férfi modellről, aki eltorzult arccal éppen megfulladni készül. A magával vitt lepel szinte alig észrevehető, gondolom azzal még kellett volna valamit kezdenie. Ha nem gond, véleményem kevésbé komoly részét is megemlítem: következőre egy látványosabb modellt ajánlanék inkább...
bohóchal - Cím nélkül
Korall búvárral. Gyakori felvétel a profik között is. Könnyű téma, hiszen a korallok nem mozognak, az egyetlen mozgó élőlényt, a búvárt pedig irányíthatjuk. Ezért ha találunk egy szép koralltömböt, akkor először járjuk (ússzuk) körbe, ha tudjuk, komponáljuk bele akár a napot is vagy a sugarait és társunkat kérjük meg, hogy szembe velünk a megfelelő pozícióba álljon be. Ha kellő rutinunk van már, néhány perc alatt elkészíthető egy kellemes felvétel. Ha háttal elúszó búvárt látunk a keresőnkben, jusson eszünkbe mit mondott DD: soha!
kopasz1 - Cím nélkül
Szép tiszta vizet talált fotósunk az uszodában. Ötletes a tükörkép megjelenítése a vízfelszínen, de nem lehet levágni a fejeket egy belógó kötéllel vagy sávelválasztóval! Kellett volna keresni tovább a jó pozíciót. Ezzel az egy hibával tönkre is tettük az egyébként szép felvételünket. Kár érte!
vizidino - A tó mélyén
Rosszak a látási viszonyok? Kevés a téma? Egy jó fotós akkor is talál kiutat! Fekete-fehér technika, egy jó lámpa, komoly búvár komoly felszereléssel és máris izgalmas képet lehet készíteni a semmiből! Egy erősebb lámpa vagy vaku még dögösebbé tehette volna ezt az egyszerű felvételt.
Darth-Digilog - Éjszakai merülés
(A saját kép értékelésétől eltekintett a szerző.)
atko - Szemtől szemben
Ez már egy izgalmasabb megközelítése a cápafotózásnak. Szép a vízfelszín, megfelelően szűk a kép és tele van részletekkel, látszik hogy megfelelő objektívvel, közelről készült a kép. Az, hogy ennyire a cápa alól készült a felvétel még egy kicsit izgalmasabbá teszi. Persze a felvétel nem igazi szemtől szemben szituáció, az a feszültség még hiányzik a képből.
mikino - édesvizi freediver
Freedivereket fotózni jó téma, mert általában szép mozgásuk van és nagyon látványos a hosszú uszonyaikkal megnyúlt alakjuk. Azt viszont nem értem, miért jó nekik ha bedugják a fejüket a susnyába? Tisztább vizet kell keresni és ott elgondolkodni valami látványos felvételen.
zaja - Cím nélkül
Sötétbe burkolózó búvár egy ronccsal. Az ilyen típusú felvételre szokták mondani, hogy nem plakatív. Ha ránézek hirtelen a képre, nincs ami megfogja a tekintetem, nincs ami kicsit is ki lenne emelve, minden egységesen sötét. A búvár tartása egyébként szép, érdeklődő a roncs felé. A messziről fotózás miatt sajnos a kép még kicsit a homályba is veszik.
Kékbálna - Jubileumi merülés
Nem véletlen, hogy a szabályokat áthágva a modelljeimtől gyakran kérem, hogy a sznorit ne vigyék magukkal, mert inkább ront a felvételen, mint segítené azt. Ezen a képen is óriásinak tűnik, és igencsak zavaró látvány. Persze ha már jubileumi felvétel, akkor miért van zárva a palack? Tizedik merülés? Egy ilyen felvételnél törekedjünk viccesebb irányba elvinni a dolgot, különben csak egy sima portré kerekedik belőle ami csak a közvetlen ismerősöknek nyújt élményt, idegeneknek teljesen közömbös kép marad.
Sharky - Cím nélkül
Szintén egy portrénak indult felvétel, ami az esetlen szétvetett lábak, a túl közelről fotózott arc miatt inkább karikatúraszerű lett. Nem túl előnyös kép, ugyanakkor nem elég vicces ahhoz, hogy azt gondoljuk ez direkt így készült. Próbáljunk melegítő szűrőt használni a vaku vagy az objektív előtt ilyen és hasonló felvételeknél vagy legalább képszerkesztő programmal megszüntetni a vízi hulla-szerű bőrszínt. A képen szereplő alanyunk is értékelni fogja. Arra is figyeljünk, hogy a kéz sose legyen előrébb mint a búvár feje, mert a vaku szétégeti. Ha "okézós" képet készítünk társunkról, akkor mindig mutassuk meg neki, hogy ne előre nyújtott kézzel, hanem a teste síkjában mutassa azt!

Az értékelő által kiosztott helyezések:
1. Archi - Cím nélkül
2. Zook - Egy kicsi mozgás mindenkinek kell
3. nem adta ki
4. atko - Szemtől szemben
5. istvanv - Safety stop

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 194. Garfield33 2010 ápr 08. 22:01  
Mint már mondottam volt, az a napfényes kép volt messze a legjobb az egész fordulóban, csak nem volt "ember a vízben". Így már sokkal jobban megfelel a kiírásnak, de tény, hogy a nap meg a sugarai nem olyan meghökkentőek...
 193. Darth-Digilog 2010 ápr 08. 20:36  
Gondoltam, hogy a te bubid. Arra mindig nagyon figyelj, ha felfele fotózol! Teljesen várd meg míg eltünik! Ha meg látsz egy jó szitut, arra gondolj, most itt a lehetőség, következőre nem lesz, tehát most kell megcsinálni! És rendezz! Annyi levegőd biztos volt még, hogy kicsit alakíthasd a képet. Nem kell gátlásoskodni, dolgoztatni kell a népet! :-)
 192. istvanv 2010 ápr 08. 20:28  
Ez tényleg biztonsági megálló, nem tudtam "rendezőként" fungálni. A buborékok sajátok :(, én voltam az utolsó, a guide felettem (Thistlegorm).Minden hibára van remek kifogásom, de értem miről beszélsz, a képet fejben kell kitalálni és meg kell csinálni. Ez rögtönzés volt...
 191. Darth-Digilog 2010 ápr 08. 19:58  
Ez az a tipikus eset, amikor mindegyik képben van jobb mint a másikban, de együtt nincs meg, pedig az lenne az igazi!
Amit beküldtél abban az volt a jó, hogy távoli volt a búvár, ezért volt mélysége a képnek. A most beküldött első képed nem jó, de a másodiknál jó, hogy látni az egész búvár sziluettjét, viszont kár, hogy feljebb jöttél, zavaró a másik búvár és a feljövő buborék. Az a gond, (és talán ezért mondja Garf, hogy a mostani 2.-ra elsőnek szavazott volna téged) hogy az első kép kicsit üres, a második (harmadik, a nem jóval nem foglalkozunk) pedig nem adja vissza a víz mélységének a hangulatát. Ezt a képet egy szabadtüdős búvárral tudnám elképzelni, aki a kötél mellett úszna le, és így nem maradna üresen a kötéltől balra eső rész. A kapaszkodó búvár nem tudja ezt a problémát megoldani. így a búvárt lehetett volna arréb  küldeni, de az uszó freediver látványosabb, az lenne a tuti! :-)
De jól észrevetted a lehetőséget, ennek ellenére nem mindig lehet megoldani ott helyben a tuti képet.
Na a végső konkluzió: a maximumot úgy lehetett volna ebből a helyzetből kihozni, hogy felküldöd a másik búvárt, ne legyen csak egy a képen, a távolságod a két kép között lenne jó azaz elérnéd, hogy se túl üres, se mélységérzet nélküli ne legyen a kép, és alattad ne buborékoljon senki, te pedig ha kifujtad utána tartsd vissza a lélegzeted, várj fél percet és ha már nincs bubi sehol, a modell nem veszik bele a hajóba TÜZELJ!
 190. istvanv 2010 ápr 08. 19:55  
Minden kritikára nyitott vagyok, azért így "terítettem", megtisztel a figyelmed. Az ember nehezen lép át a saját árnyékán, a sorozat a nap miatt készült. Az első hármon nincs búvár ill. a harmadikon kivághatóan belóg a láb. Mivel ez társasjáték ezért megpróbáltam belekomponálni a búvárt is, a nap viszont a versenyképen tetszett a legjobban, így ezt mutogattam. Emlékszel a tanfolyáson Bumbi sem mondott róla rosszat, sőt inkább biztatót...
A további 189 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gubal Island - Wreck

Egypt, Red Sea

10/14 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés