»» ««

Határtalan fantázia

Fotózás
3/3. oldal

Tökölyi Csaba barátunk vállalta azt a nem egyszerű feladatot, hogy ezt a fordulót szakmai szemmel elemezze. Igyekezett alaposan dolgozni, és remélhetően nagyon hasznos lesz az mindenki számára, amit a szakmai fogásokról ír. Javasoljuk, hogy ha van rá idő és kedv, próbáljátok alkalmazni az általa javasolt dolgokat, akár a kép újbóli megalkotásával. Pár kép esetében példát is kapunk a javasolt módosításokra, ebben a galériában. Rövid bevezető gondolatot is fűzött az elemzések elé, ennek fényében olvassátok a véleményét.

Játék a csodaszerrel, most mindent lehet. Ez volt az e havi forduló, és világosan kitűnt, hogy miként egy bármilyen fotó készítésénél, itt is fontos, hogy az alkotónak legyen valamiféle koncepciója. Remélem, sokan megértették, hogy a nevezett program is csak az egyik eszköz a kép létrehozásában, nem pedig a mindenen átsegítő csodaszer. Mert valóban (közel) mindent el lehet vele készíteni, de a szándékot és az elképzelést (legyen az előre eltervezett vagy menet közben alakuló), amely a megvalósult alkotáshoz vezet, nem pótolja sem plugin, sem csúszka- légyen az bármily eldugott...

Zook - Cím nélkül
(A szerk. megjegyzése: értékelőnk saját képét nem kívánta elemezni, ítéletet pedig a szavazók mondtak róla- gratulálunk!)
pygmy - Cím nélkül
Ha a szobor maga nem hívná kellően fel a figyelmet, úgy alkotónk némi plusszal húzza alá az eredeti jelentésréteget, de hozzá nem tett semmit. Ha már képmanipulálás a kiírás, büntetlenül javítani lehetett volna a fotó egyik -víz alatti képeknel az egyik leggyakoribb- hibáját, nevezetesen a hóesést.
Technikai észrevételek: Hóesés javításához hatékony segítséget nyújt a dust and scratches menüpont, amelynek segítségével nem kívánt zajt és koszt nagyobb területeken könnyedén orvosolhatunk. A vér folyadékszerűbb hatást mutatna, ha külön layerre festünk, majd a felvitt színnek bevel and emboss segítségével teret adunk (layerre két kattintásra felugró ablakból válaszhatjuk ki.)
andy.scr - Cím nélkül
Egyszerű ötlet, szépen kivitelezve. Igazából csak két ponton tudnék belekötni (ha feltétlenül kellene): a csikóhal helyzete es a kompozíció színe. Es némi "anyaghiány" a farkánál, nem állt volna semmiből kitölteni azt a kis lyukat a csavarodásnál. Elforgatni is lehetett volna a lovacskát, ne álljon ilyen kacskán. Magával az effektel semmi probléma, egyszerű megoldás kiválóan kivitelezve.
inka - Cím nélkül
Bohóc szépiák gondozzák lakosztályuk előterét. Színek terén bánt mostohán pályaművével az alkotó, megőrizte a felhasznalt kepek eredeti színeit. Pedig a kagylóra igencsak ráfért volna egy kis "smink". Technikailag az idegen képelemek behelyezését az alkotó pompásan oldotta meg, a kis tintahalakon nem annyira látszik, hogy behelyezték őket a képbe. Ilyenkor egy kis árnyék felfestése természetessé teheti a hatást, ennek hiányában a kép kissé "egysíkú".
istvanv - DEKO TV
Lassan már tényleg csak roncsokon nem látni a hastáncot Egyiptomban... A táncos illesztése a roncsba igen jól sikerült, ha fogást kellene keresnem a képen, akkor a kifejezetten felszíni színvilágát említeném. Kicsit el lehetett volna tolni kékbe, hogy ne ugorjon le annyira, végül is víz alatt vagyunk. Kifejezetten tetszik, hogy a készítő odafigyelt a roncsolt fémre és tagoltan vágta körbe a táncost. Ha kicsit össze lenne hangolva színben a három forráskép az az összhatásnak nagyon jót tenne. Javaslat: color balance layerenkent.
elche - Cím nélkül
Halraj száll a naplementében. Amikor egy képrészletet át akarunk emelni egy másikba, körbevágjuk. Amennyiben ezt lasso vagy varázspálcával tesszük, az élek meglehetősen "röcögősek" lesznek, ezert célszerű a szelekcióra feathert alkalmazni, amely a széleket megadott pixelszámmal elmossa, így az így kiválasztott és átemelt részlet simábban illeszkedik leendő végső nyughelyére. Következő probléma: ha színeket tűrésen túl módosítunk, úgy azok zajt eredményeznek, célszerű ilyenkor adjustment layerként (layers paletta, kis fekete-fehér kör) elkészíteni a színmódosítást és a problémás helyeken a kapott layerre maszkolni, így döntően megmarad a kívánt változás, ellenben ahol kell, semlegesíthetjük (jelen képen például a bronzszínű halak helyenként erős lila árnyalatokban játszva rontják az összhatást).
Darth-Digilog - Cím nélkül
Ó, azok a híres-neves adriai cápák! És mennyivel hihetőbbek lennének, ha az első cápa is oly kellemesen illeszkedne (szín)környezetébe, ahogy a hátsó példány! De ő mert más lenni és lilább maradt. Vesztére. Ismét adjustment layert javaslok és vagy color balance-szal vagy selective colourral a háttér kékjéhez húzni a "betolakodót". A kivágott részletek szélei jelen esetben teljesen rendben vannak.
áááááávadász - Cím nélkül
Valószínűleg egy cím átsegített volna azon a szakadékon, amely az alkotó szándéka és az én értelmezési tartományom között húzódik. Technikailag sem igazán különös, egy negatívba fordított kép sárgába eltolása nem dolgoztathatta meg túlzottan a készítőt.
Bunny - Olajfestmény a falon
Ötletes montázs "élő" kerettel, szerintem kicsit megszédíthette a készítőt a lehetőségek tárháza. A kevesebb több lett volna, jelen esetben a montázs elvész kicsit. Pedig az ötlet sem rossz, és a kivitelezés sem. Ha kicsit fordított volna a roncson, könnyen ugyanolyan helyzetbe tudta volna hozni, mint a felső hajót, de a poén így is működik. Technikai észrevételek: az árnyékok nem általános méretűek. Egy keret nem ugyanakkorát árnyékol minden oldalon, kívül és belül. Ezektől eltekintve jó képet láthatunk, amelyen érződik, hogy sokat dolgoztak.
Sharky - Sakk-matt
Ahogy a fórumon is írták, én is úgy gondolom, hogy ebben a képben sokkal több lehetett volna, mint amit készítője kihozott. Például ha fekete-fehérben dolgozik, amely ugye nem idegen a sakk világától, megússza a figura és a csikó összedolgozási hiányosságait, és a zöld-kékeslilás színvilág ellentmondásokkal teli vibrálását. De ebben a formában szerintem egy befejezetlen képet látunk.
horvathv - Atlantisz
A pulai atlantisz? Gondolom, a minószi kulturából ismert bikaugrás feldolgozását láthatjuk, nem is akárhogy. Pár aprósággal tovább lehetne javítani ezt az impozáns látványt. A "szörnyeteg" alól könnyedén eltávolítható lett volna eredeti élőhelye, és az új háttérül kiszemelt aréna egyik köve is pont megfelelően követné a has vonalát, kiváló illeszthetőséget biztosítva. És akkor nem lenne ott a kép hangsúlyos helyén az a barnás csomó. A halrajt kicsit áttetszőbbre állítottam volna, hogy jobban teret kapjon a kép. Ötletes és mulatságos kompozíció klasszikus gyökerekkel.
nn_diver - Téli látomás
E kép kapcsán egy másik fotós által készített kompozícióról beszélnék (elnézést az alkotótól), amelyet a fórumban lattam, és ugyanerre a témára született: merengés egy távoli merülésélményről. A lényeg ott is az, amikor mindenről ugyanaz jut az ember eszébe. Ezen a képen a készítője nem gondolkozott túl sokat, kicserélte a felső ablakot minimális munkával, és még a lehetséges poénokkal sem foglalkozott, például, hogy a behavazott bokor folytatása legyen felül a korallszirt. Ehhez összesen egy centit kellett volna balra mozgatni a víz alatti képet, máris sokkal szellemesebb lett volna a kész mű. A másik kép (http://tinyurl.com/yfusbdb), amely ugyanezt a témát dolgozza fel, véleményem szerint sokkal jobban sikeredett, talány, hogy alkotója miért nem nevezte a versenybe. Talán az egyik legjobban sikerült képnek tartottam volna a mezőnyben: pofonegyszerű, de mégis kifogástalanul elkészített hétköznapi látomás a kávéban megjelenő ábránd, fantázia. (Később felbukkant egy világosított változat is, azt már nem szerettem annyira.)
VasMacska - Cím nélkül
Ha volt szó "egyeffektes" trükkről, akkor íme a folytatás, a "kéteffektes" pályamű. Posterize paranccsal egy fotó színeit kevesebb számú összetevőre keményithetjük ki, majd egy texture effekttel megfejelve létrehozhatjuk a végeredményt, amely maga a pop-art. Tetszetős, vibráló színek, talán a kompozíción lehetne kicsit módosítani: javasolnám esetleg a szabályos négyzet formátumot. Remek példa arra, hogy lehet egy átlagos vagy gyengébb képből kihozni a legtöbbet.
Balage - MGA! :o)
Ha már amúgyis körbevágta a teknősöket, miert nem emelte el a szirttöl? Az EAC (MGA) egeszen biztosan nem halad ennyire közel a korallhoz... A tréfát félretéve, ettől eltekintve ötletes és mulatságos kép született, az alkotó még a mozgás érzékeltetésére is gondolt, bár ennek mértékét teknősönként állíthatta volna kicsit. Szerintem ha a zátonyt elvesszük a képről, kifejezetten vicces pályaművet kapunk.
Edka - Úristen!!! Féregjárat a Brothers-ön!!!
Ismét egy "egyeffektes" pályázat, tulajdonképpen még működik is, legalábbis a Végső visszaszámlálas hajdani nézői számára mindenképpen. Talány, hogy a készítő miért tartotta fontosanak az effekt által nem érintett képsarkok megmutatását. Javaslat: crop tool...
mikino - Délibáb
Majdnem tökéletes munka, két apró kiegészítéssel: ha a nap mellett látok valamit, akkor tuti nem lesznek ilyen éles képrészletek ennyire kontrasztosan a közelében. Kicsit ha halványítjuk azon részeket, esetleg enyhe blurrel, még kiválóbb lehetne a kép. Vagy méginkább, ha a képet állóra vágva csak a fő motívumra koncentrálunk. Szép munka. (A fentebb említett kávés kompozíció is az alkotót dícséri.)
Thomasbuvar - Édesvízi kocká(zato)k
Ezzel a képpel is bajban vagyok. Nem tudom hova tenni, nem tudom hova tenni a talán a Grüner seeben videózó embert. Az alkotó a kockákban felvonultatja legjobb képeit, de hogy ezt milyen koncepció jegyében teszi? Fogalmam sincs. De kiemelendő, hogy amit látunk, az igényesen elkészített. És ne feledjem megemlíteni, klasszak a szarvak...
csabak - Emlékkép
Ezt a hajót anno komoly fából építhették, ha roncs korszakában is úszik a vizen. Célszerű ilyenkor, ha a hiányzó felületet amúgy is üres vízfelületből pótoljuk, hogy azt külön rétegre helyezve és átlátszóságot beállitva neki próbáljuk valamelyest érzékeltetni, hogy a "lent" van a tárgy. Technikai észrevétel: ha a clone toolt használjuk, igyekezzünk minel több területről szedni a mintákat, ne találkozzunk többszázszor az "ismerős hullámmal".
Apró gondolat a végére: ha egy versenyen anonim kepeket várnak, akkor nem gondolom anonimitásnak, ha a kép alsó sarkába írunk valamit ugyanabban a formában, ahogy az aláírasunkat helyezni szoktuk.
Kékbálna - Cím nélkül
Bizonyára képzelete zátonyát kívánta létrehozni a mű alkotója, de nem tudom nem félkésznek tekinteni alkotását. Mert kollázshatáshoz kevés, ellenben realisztikus képhez is. Vagy erősíteném a képrészletek fekete kereteit, és vállaltan a kollázs irányába mennék, vagy pont ellenkezőleg, árnyékhatásokkal próbálnám valóságosabbá tenni a képet. Amit látunk, megállt a skiccnél.
nme - A hal csak koma, nem lakoma...
Valakinek Protkó igencsak megörült. Valakinek, akitől viszont Némó es Szenilla igencsak berezelt. Hogy kinek? Sohasem tudjuk meg. Ellenben ha Protkó Photoshop-felhasználó, akkor valószínűleg a két halacska körbevágásán mulatozik ilyen jól, mert az bizony nemigen sikeredett. Sokszor jó a varázspálca, de nincs az a körbevágás (akár varázspálca, akár lasszó vagy path) amelynek ne tenne jót egy minimális élsimátás azaz feather (selection menu)- mondjuk 0.2px ebben az esetben.
macok - Kék rapszódia
Nem igazán tudok mit kezdeni ezzel a képpel, itt a Photoshop kimerül a színek módosításában? Sajnos nem értettem meg az alkotó szándékát.
Garfield33 - Az Intruderek támadása
Így is van, már egyszer elsütöttem ezt a bizonyos közhelyt, most álljon itt a fordítottja: ilyen, amikor a kevesebb több. Elegáns munka, talán ha a bolygóból kicsit több látszana a jobb oldalon alul, persze szépen sötétben, az kellemesen ellenpontozná a legközelebbi intruder világos foltját. Kiemelkedő munka, gratulálok hozzá.
Jules - Cím nélkül
Mivel ennek a fordulónak célja a Photoshoppal való játek, jelen kép ellenben egy film egy kockája (amelyben mozgóképen állat jól mutat a tűzgyűrű -az egyebkent fotós- hölgy szemében), technikai értékelésétől most eltekintenék.


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 142. Garfield33 2010 már 02. 14:36  
Azért a tengerben is voltak jó bulik, de pl a tokajit nem vihettük volna bele, mert nem volt pohártartós partja nekije...
 141. Darth-Digilog 2010 már 02. 13:03  
A csilivilitől messze van, mert egy tescos medence van mindössze, az is összeesett a télen, mert valahol lukas a fólia, pedig nyár végén még megragasztottam. Most szépen folyik el belőle a víz valahol. De kánikulában azért jól szokott jönni!
 140. zwaan 2010 már 02. 13:02  
Szerintem megtaláljuk a közös nevezőt a hangerő és a süti között. :-)
 139. Káplán 2010 már 02. 12:59  
Ez a hir csak egy KACSA.:)
 138. zwaan 2010 már 02. 12:57  
Amiben csak jól érzed Magad. :-)
A további 137 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés