»» ««

2010 januári eredmények

Fotózás
3/3. oldal


A 2010 Kedvenc képem ´09 album induló képeit Dombovári Tibor fotóművész értékelte, aki ezt a mottót választotta: Nem az a jó fotós, aki a kritikát adja, hanem aki állja. Bumbi néhány képen bemutatja, hogyan képzeli a jobb beállítást, ezt az érintettt képeknél linkeljük, vagy itt megnézhető.

divefoto - Cím nélkül
Vízalatti akt. Ezt a képet elsősorban nem a vízalatti fotózás általános szabályai szerint kell értékelnünk. Ez a fotó a fotográfia másik ága, az akt fotózás tárgykörébe tartozik. Ez egy akt fotó, ami egy medencében készült, vízalatti géppel. Aktfotóként gyenge. Nagyon rossz helyen van a lába elvágva, nem jön át az aktfotó lényege: tisztelet a gyönyörű női testnek. Nagyon keveset látunk a női testből, amit látunk az pedig nem különösen izgalmas. Szerencsétlen a csukott szem is.
Zook - Cím nélkül
Nem vagyok benne biztos, hogy fekete-fehérben ez a fotó jobb lett. Amúgy kiváló fotó, néhány éve pályázatot lehetett volna vele nyerni. Szép póz, jó kompozíció, jó expozíció.
Bunny - Amikor a kis halat nem eszi meg a nagyhal
Nagyon jó cápafotó, ebben a válogatásban a legjobb. Tökéletes kompozíció, tökéletesen exponált kevert fényű fotó. Jó példa arra, hogy a cápákról készült fotók, csaknem mindig akkor jók, ha enyhén alulról vannak fotózva.
nashuadive - A Táncos
Izgalmas téma! Ami rossz: nem várta meg a fotós a szebb pillanatot. Így egy darab piros paca látszik, pedig tudjuk, hogy nagyon látványos a spanyol táncos úszása.
Thomasbuvar - Édesem! Nézz édesen!
Dicséretes, nagyon korrekt habitus kép, izgalmas szemszögből fotózva. Talán még izgalmasabb lett volna, ha mélyebb gépállásból lehetett volna elkészíteni. A szűkebb kivágás (lásd kép) itt is javított volna a képen.
inka - Cím nélkül
Nem tudjuk mi a kép témája, mint ha véletlenül sült volna el a gép. A legvilágosabb folt a legérdektelenebb. Mielőtt megnyomjuk az exponáló gombot tudnunk kell mit akarunk lefotózni. Itt a szemlélő nem tudja a fotós szándékát.
horvathv - Darkness
Picit kontrasztos, unalmasan komponált kép. A jobb képkivágást bejelöltem, lehet, hogy így jobb. (De lehet, hogy így sem.)
Archi - Cím nélkül
Ez izgalmas. Ha színes lenne (kék víz - szép női bőr), nem lenne jobb? Kicsit zavar, hogy a tükörkép határa a kép felező vonala. Ezt is folytatni kell, lesz még ebből nagyon jó fotó is.
pygmy - Cím nélkül
Hálás téma, itt nincs tökéletesen megoldva. Ami jó: átlós képszerkesztés. Ami nem: kicsit alulexponált háttér, kilógó uszony. Ha egy picit felénk fordult volna a tűzhal még jobb lett volna.
Balage - Így fotózunk mi!
Ez egy nagyon izgalmas akciófotó. A válogatás egyetlen akciófotója. Semmi beállítás, minden szereplő a képen természetes pózban a lehető legjobb helyen van. Az sem zavar, hogy a fotós "béna" pózban van, hiszen ez adja a fotó hitelességét. Egy kicsit szűkebb képkivágás, valamint egy kis kontraszt növelés jót tenne a képnek. A kontrasztot növeltem a képkivágást jelöltem. Grat.
zaja - Cím nélkül
Ha közelebbről készült volna, pl. úgy ahogy a képen jelöltem, sokkal-sokkal izgalmasabb lenne. Mivel 105mm-es optikával készült, biztos, hogy lehetett volna közelebb menni. Enyhe életlenséget is látok.
elche - Cím nélkül Sokkal közelebb kellett volna menni, (esetleg a zoomot ráhúzni). Sajnos látszanak a becsillanó homokszemcsék, amelyeket elkerülhetjük, ha két vakut használunk. Ebben az esetben az árnyékokat is derítette volna a 2. vaku. Általában is elmondható, ha nem elég izgalmas egy kép, akkor valószínűleg nem volt elég közel a fotós a témához.
Poooly - Cím nélkül
Egyszerű habitus fotó, apró hibával. Arra mindig ügyeljünk, ha az élőlény valamely része lemarad a képről. Itt vagy egy picit tágabb, vagy egy picit szűkebb kivágás lett volna szerencsés.
mikino - Cím nélkül
Jól észrevett téma, sajnos nem elég jól megcsinálva. Ami jó: tere van a képnek. Lejjebb kellett volna menni a géppel, akkor eltűnt volna a zavaró háttér. Vigyázni kellet volna arra is, hogy a búvár teljes egészében a képen legyen.
VasMacska - Dzsinn
Unalmas kép unatkozó búvárral (diveguide?), itt a fekete-fehérbe való átalakítás sem segített.
csabak - Cím nélkül
A kép a kompakt gépek egyik korlátjának bemutatására kiválóan alkalmas: a nem kellően nagylátószögű optika hiánya látszik a képen. Ugyanis ha nem elég nagylátószögű az optikánk, akkor nagy kiterjedésű témák esetén csak messziről tudunk fotót készíteni, ezáltal -a víz szelektív fényelnyelése miatt-, minden kékes árnyalatú lesz. Ezen egy nagy teljesítményű vaku sem tud segíteni. Ha ugyanilyen látószögű (de nem ugyanilyen gyújtótávolságú) optikával fotóznánk a legszuperebb DSLR géppel, akkor is ugyanilyen lenne a végeredmény.
Kékbálna - Cím nélkül
Tökéletes technikával elkészített kevert fényű fotó, kompakt géppel. Gyönyörű háttér, tökéletes vakufény. Ami hiba, az a centrális kompozíció, ill. az hogy a búvár kapaszkodik.
macok - Nagyszemű legény
Zavaros, rosszul komponált kép, amelyen a kép megvágása sem segített. Persze tudjuk, hogy ilyen rákról nehéz jó képet készíteni. Az jó, hogy a rák szemén van az élesség, de sajnos a képen rossz helyen van. Általában igaz, hogy a kép közepére helyezett főtéma unalmas kompozíció, de ebben az esetben valószínűleg segített volna a tágabb, teljesen szimmetrikus kompozíció. De lehet, hogy nem.
Darth-Digilog - Cím nélkül
Hú, ez is egy kiváló cápafotó. De a kicsit alulról, szemből fotózott bunny cápája egy picit a szűkebb képkivágás miatt jobb, annak ellenére, hogy ezen a fotón nagyon szép a délutáni (délelőtti?) beszűrődő napsugár.
istvanv - Kis színes
Nagyon szép csupasz csiga fotó. A legjobb ebben a válogatásban. Persze, hisz összesen két csupasz csiga van. Minden együtt van egy jó makrófotóhoz: gyönyörű színek, természetes póz, jó kompozíció, tűéles részletek, árnyékmentes világítás. Gratulálok.
nme - Cím nélkül
Inkább csak habitus fotó, pedig a téma nagyon jó. Két apró, nagyon félénk halacska, ezért nagyon nehéz lefotózni őket. Megjegyzés: akkor lesznek félénkek, ha olyan közelről akarjuk lefotózni őket, ahonnan igazán érdemes: nagyon közelről.
Garfield33 - Cím nélkül
Ez is nagyon szép. Jó expozíció, természetes, nem zavaró háttér, jó kompozíció, szép színharmónia. Technikailag tökéletes.
fokszy - Ommm!
Ebben a műfajban nagyon izgalmas képeket lehet csinálni, ez azért annyira nem az. Jó ötlet a képmegfordítása, így izgibb lett. Zavaró az enyhe életlenség és az apró buborékok az arcon. Javaslom hogy folytasd a témát. Van benne ráció.
TOK - Cím nélkül
Az állatorvosi ló ill. teknős. Az embernek ilyen fotó láttán fáj a szíve. Egy búvárfotós sohasem piszkálja az élőlényeket, nem is engedi, hogy más ezt tegye. Ez a pici teki életének első napjait éli, most dől el, hogy túléli-e ezt a rendkívül kritikus időszakot. Felesleges stresszt ne okozzunk neki. Ne engedjük, hogy fogdossa őket valaki. (Amúgy az élesség rossz helyen van.)


Végül pedig következzen az értékelőnk által felállított sorrend:
1. Balage - Így fotózunk mi!
2. Bunny - Amikor a kis halat nem eszi meg a nagyhal
3. istvanv - Kis színes


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 57. istvanv 2010 feb 04. 09:06  
Köszi!
Van olyan archivumod, sztem tudsz képet küldeni a további fordulókra is. A Fantázia is épülhet medencés témára..
 56. Luciferin 2010 feb 04. 08:18  
Thomas neked igazad van!
Én sem vettem észre Vanek hiányát.
:-)
 55. Vanek 2010 feb 03. 21:33  
Nos Luci, erre neked kéne válaszolnod... ;-)
 54. Thomasbuvar 2010 feb 03. 21:10  
Tényleg! De rajtad kívül ezt senki nem vette észre! :)
 53. Thomasbuvar 2010 feb 03. 21:08  
Lásd, kivel van dolgod: Bár nem pontosan tudom, hogy mit, de Neked is köszönöm!... :)
A további 52 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés