»» ««

Tippek, ötletek a havi fotósversenyre

Fotózás
2/2. oldal


Természetvédelem
07. Természetvédelem.
A legkönnyebb téma ebben a műfajban, ha gumiabroncsban vagy üvegekben megbúvó halakat, rákokat fotózunk. A gumiabroncsnál nehéz megoldani a "szintről" fotózást, ezért ajánlom a másik lehetőséget inkább. Persze találhatunk olyan nagyszerű témákat is, mint amiket már láthattunk eddig (pl. Zook vagy Thomasbúvár kollegától), de ezekhez persze kell egy kis szerencse is. Sajnos, ami nekünk szerencse, az a természetnek nem mindig az, de ne feledjük, egy hatásos képpel jobban eljuthatunk az emberek szívéig, mint egy nagyon dokumentarista már-már megszokott felvétellel, hiszen nap mint nap szembesülünk a különböző borzalmakkal ami történik kis bolygónkon, ezért elég immunissá váltunk. A hajóroncsok mint mesterséges zátonyok a rajtuk megtelepedő élettel egy pozitívabb példát mutathatnak, ami szintén nagy lehetőség a kezünkben.

08. Felező. Nehéz hónap lesz, hiszen nagy dómportok nélkül jóval nehezebb megoldani az ilyen típusú felvételeket. Lehetőleg használjuk ki a szélcsendes időszakot, a védett öblöket, és ne feledjük benyálazni dómunkat minden expó előtt (a víz megfolyások miatt)! Nagy mélységélességre lesz szükségünk, ezért blendézzünk le, és az előre kevesebb mélységélességünk van, mint hátra (1/3 vs 2/3) szabály miatt, a víz alatti témánkra állítsuk az élességet. Ha a fő témánk a víz felszín feletti világ, akkor viszont mindenképpen ellenőrizzük le, hogy éles lett-e, azaz nagyítsunk jól bele a hátsó kijelzőnkbe! A két tér nagy fénykülönbsége miatt próbáljunk sötétebb felszíni témát választani, használjunk a víz alatt vakut, és húzódjunk közel a lenti témánkhoz. Nehéz gépet használva, figyeljünk a súlyok jó eloszlására, mert különben állandóan előre fogunk dőlni, ami igencsak megnehezíti a fotózásunkat!

Felező
09. Mérsékelt égöv.
A leggyakoribb helyszín az Adria ehhez a témához (de nem csak Adria lehet, bármi ami nem trópusi, tehát pl. Kanári-szigetek, Málta, Törökország stb - szerk), ezért ajánlom figyelmébe mindenkinek az ott található nagy mennyiségű víz alatti üreget, barlangot. Természetesen a szokásos témákat is meg lehet lőni, érdemes belenézni a tengeri rózsákba (garnélákat kutatva), az eldobált üvegekbe, a homokos aljzatban pedig csillagvizsgáló- vagy pókhalakat kereshetünk. A kis garnélákat könnyedén fotózni egy vékony fémpálca segítségével lehet, amit ne arra használjunk, hogy átdöfjük vele áldozatunkat, hanem csak a közelébe helyezve (nem érintve!!!) óvatosan a megfelelő helyre irányítsuk. Ha segítséget kérünk, és valaki terelgeti nekünk, kényelmesebben és gyorsabban tudunk fotózni, miközben valószínűleg jobb munkát is fogunk végezni! Sok fotós a barátjával megy merülni, aki szintén fotózik, de soha nem segítenek egymásnak, mert sajnálják az időt rá. Pedig így feleannyi idő alatt elkészül a jobb kép, és mind a ketten elégedettebben távozhatnak a habok alól. Versenyre pedig küldje a képet, aki megtalálta a témát, következőre úgyis megfordul a szerencse! Egy jó képnek akkor is örülhetünk, ha csak magunknak készítettük! A közös fotózás meg olyan, mint a közös merülés, a végén az élményeket jobban meg lehet beszélni, nem is beszélve arról, hogy milyen sokat tudunk tanulni közben egymástól, hiszen látjuk a másik, hogy készítette a képet, mit látott meg benne, hogy fogta meg a témát.

10. Adriai fotósverseny. Csináljunk standard képeket, szépen. A zsűri tisztában lesz vele, hogy nem lehet 4 merüléssel megváltani a világot, és nem lesz mindenki olyan szerencsés, hogy beleakad 5 újszerű, tökéletes témába. Használjuk ki az alkalmat gyakorlásra, és a már jól bevált képeket próbáljuk meg nyugodtan, még szebben elkészíteni. Ha szerencsénk van egy ütős témába azért bele fogunk akadni és akkor minden díjat beseperhetünk!

11. Gebedtünk. Ezekre a fotókra nehéz készülni, hiszen általában a legjobb képek a szerencsének köszönhetőek. De ne feledjük az alapigazságot: a jó fotósnak mindig többször van szerencséje, mint az amatőrnek, ugyanis észreveszi a témákat, ami mellett a kezdő simán tovább úszhat!

12. Bejgli. Csigák, férgek. Mindenki szereti ezt a témát, mert szép színesek, nem tudnak elrohanni, de épp ezért nehéz jó fotót csinálni róluk. Millió jó képet láttunk már csigákról, ezért figyeljünk oda a szép kompozícióra, a szép háttérre, a megfelelő képkivágásra. Ne elégedjünk meg a szép csigával, hanem a gyakran zavaros hátterét is vegyük figyelembe.

- Előd László alias Darth-Digilog -

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 21. istvanv 2010 jan 26. 20:10  
Halkidiki, Sithonia, Vourvouru ez nem olyan jó mint Kalamitsi.
 20. elche 2010 jan 26. 19:28  
Szebb? Hát, nagyobb halakat egyik helyen sem láttam... A görögöknél is vannak hasonlóságok, lehet csigákat, csillagokat, férgeket, kőhalakat fotózni, akad pár roncs is, és több helyen is vannak szép üregek. Ami biztosan jobb, az az, hogy a déli szigeteken jóval melegebb a víz, ami viszont problémásabb, hogy jól kell megválasztani a bázist, mert pár nagy búvárgyárat csak az intrósok érdekelnek igazán, és mindegy milyen képzettséggel megy oda valaki, mehet a kihalt sekély öblökbe túrni a homokot, maximum külön vezetőt adnak a végzett búvároknak. Na ezek a görög merülések biztosan nem sok élményt adnak.
 19. istvanv 2010 jan 26. 19:19  
Nekem az első 95-ben Kalamitsin, na azon én se láttam sokat. Ez nem intro volt, Honvéd uszodás és Nyéki tavi éppenvóter vótam. Viszont a zodiakos távolabbi helyek nagyon jók, ha megnézed a térképen nagyon hosszú partszakaszok teljesen zártak a szárazföld felől (kivéve alpintechnika). Na ott még minden van ami az Adrián.Béla bácsiék igen pöpec albumot csináltak itt, volt a Submarine-ban is.
 18. Darth-Digilog 2010 jan 26. 19:00  
Az Adria viszont úgy tudom, hogy szebb. Bár életem első palackos merülése 1994-ben Korfun volt, így kis nosztalgiával gondolok rá. Nem értettem semmit anno, abból amit magyaráztak angolul, hitetlenkedve néztem a maszküritést és gondoltam, hogy biztos valami mást magyaráz,  és akkor jelentkeztem amikor azt kérdezték, ki az aki nem merül csak hajózni jött. De végül lejutottam és jó volt, csak hát semmii érdekeset nem látni az ilyen intrós merüléseken.
 17. istvanv 2010 jan 26. 18:49  
Nekem tetszik a cikk, köszi!
A mérsékelt égövnél ajánlom a görög vizeket is, Adriánál talán olcsóbb is.
A további 16 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés