»» ««

Cápatámadások 2009-ben

Egyéb
2/2. oldal


2010. január 12-én, kedden reggel, a Fokváros közelében található Vals-öböl (False-Bay) észak-nyugati partján fekvő Fish Hoek strandján cápatámadás áldozatául esett egy fürdőző. A Fish Hoek-i Western Life Saving Club szóvivője, Keith Mathews szerint a parthoz viszonylag közel történt a támadás. Az áldozat, egy 37 éves, zimbabwei illetőségű, de a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő férfi, aki turistaként nyaralt Fish Hoek-ban. A támadásnak több szemtanúja volt. A szintén turistaként Dél-Afrikában üdülő ír Denis Lundon, valamint a brit Phyllis McCartain egybehangzó állítása szerint, a hatalmas méretű cápa alulról és szemből támadt az úszóra, lehúzta a víz alá. Az áldozat egy rövid pillanatra előbukkant, de az állat másodszor is rátámadt. A két szemtanú szerint, egy rövid pillanatig még látszott, hogy a férfi teste a cápa szájában van, az egyik karja pedig a levegőben lóg, majd végleg eltűntek a víz alatt. Az eset után a Western Life Saving Club azonnal segítséget kért a közeli Simon´s Town parti őrség hajós egységétől. A kutatást hajók és helikopter, valamint rendőrségi búvárok bevonásával egész nap folytatták, eredmény nélkül. Szerdán, a felerősödő szél nehezítette a kutatást. Eddig még nem találtak semmit az áldozat maradványaiból. Fish Hoek-ban az utolsó cápatámadás 2004. november 15-én történt. A hét végén nyolc alkalommal észleltek a Muizenberg és Fish Hoek közötti partszakasz közelében cápákat.

A támadó bizonyos módon nagy fehércápa (Carcharodon carcharias) volt. A Vals-öbölben található Fóka-sziget környékén jelentős egyedszámú nagy fehércápa csoport él, bár az is igaz, hogy a cápák legnagyobb számban május és szeptember között fordulnak elő az öböl vizében. A Vals-öbölben más, az emberre fokozottan veszélyes cápafaj nem él. A Fokföldi-félszigetet határoló öböl nyugati partjai mentén húzódó kiterjedt barnamoszat-erdőségekben honos, közepesen nagy testű hétkopoltyús tehéncápa (Notorynchus cepedianus), noha a szintén potenciálisan veszélyes fajok közé sorolandó, de halálos kimenetelű támadás ettől a fajtól nem ismert.

A január 12-én történt halálos támadás, a nagy fehércápa támadások sorában is egy igen ritka típushoz tartozik. A nagy fehér támadások túlnyomó többsége a prédatévesztésen alapuló, az ún. "bump and bite" kategóriába sorolható, amely egyszeri, és jellemzően nem túl erős harapással együtt járó támadási mód. A többszöri támadás, marcangoló harapásokkal, egyértelműen az ember elleni agressziók körén belül a legritkább, zsákmányszerző, ún. "sneak" típusú támadások közé sorolható. A most történt esetnél az áldozat -a The Herald és a National Sea Rescue Institute hírei szerint-, magányosan, a parttól mintegy 100 méteres távolságban úszott. A hullámtörés zónájában a víz zavaros (a Fish Hoek-i partszakasz enyhén mélyülő, homokos aljzatú part), és a magányos úszó mindig sokkal jobban kiteszi magát egy potenciális nagy fehér támadás veszélyének, mint azok, akik csoportban maradnak.

Dr. Elter Tamás
PADI Instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE SHARK PROJECT
www.marinelife.hu

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 85. zwaan 2010 jan 20. 11:26  
Nem is nézem sötétben... :-)
 84. medve 2010 jan 20. 11:06  
csak viccöltem. minden esetre látom, hogy mély nyomokat hagyott benned... egyébként az NGW-n rendszeresen vannak horror adások, gyakran nézem, de ez a vizilovas valahogy kimaradt.
 83. zwaan 2010 jan 20. 10:57  
Amikor aláírtam a hűségnyilatkozatot, akkor két okból választottam a upc-t. Ez van. Más nincs.
És csak csendben merem megjegyezni, Nat.Geo.Wild máshol is van.... :-)
 82. medve 2010 jan 20. 10:47  
mert normális adó horrort nem ad le. persze az upc az más:)
 81. Garfield33 2010 jan 19. 16:02  
Hát, honnan nézzük... szerintem nem vesztettél vele sokat  :-)
A további 80 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés