»» ««

Utolsó forduló, első eredmény

Fotózás
3/3. oldal


A 2009 Sziluett album induló képeit Előd László értékelte, aki elöljáróban az alábbiakat fűzte a mezőny elé:

Meglepődve tapasztaltam a képeket nézve, hogy nem lett túl erős a mezőny, miközben azt hittem ez egy könnyű verseny lesz még a kompaktosoknak is, hiszen ezen felvételekhez nem kell vaku és nincs szükség speciális tudásra amit csak az SLR-ek vagy DSLR-ek tudnak. Tehát pont a kis gépek hátrányai elvileg nem gátolják a fotósokat. Nem így lett. Amikor én először ragadtam kezembe a víz alatt tükörreflexes gépet két vakuval, utáltam a méreteit. Ezért ha tehettem barlangokat vagy roncsokat próbáltam fotózni vakuk nélkül. Így az első fotós évben tele lett a diatáram sziluett képekkel. Viszonylag könnyedén lehetett ezeket a fotókat elkészíteni és gyakran egész izgalmas dolgok jöttek ki belőle. Persze egy modell kellett hozzá, de cserébe kényelmes merüléseim voltak cipekedés és állandó szerelés nélkül. Ajánlom mindenkinek, hogy merüljön el a sziluett képek világában, hiszen ez a műfaj a víz alatt egy bizonyos szintig igen könnyű és élvezetes!

Zook - Tükröm, tükröm...
Igazi búvár-barlang-sziluett felvétel, ahol a fotós ügyesen észrevette a tükröződésből álló lehetőséget. Persze sokan ismerjük ezt a barlangot és ezen felvétel társait, és tudjuk, hogy fotós barátunknak van ennél jobb felvétele is erről a témáról. Vegyük azonban észre, hogy mennyire figyelt itt is, hogy a búvár alakja beleférjen a kékbe, alul is és felül is és nincsenek nagy sötét részek a képen, a téma kitölti a teljes képet. Ha még várt volna óvatosan arra, hogy a tükörkép is kisimuljon, akkor még ütősebb felvétel születhetett volna.
Garfield33 - Cím nélkül
Szép, látványos medúza felvétel, kár hogy a közepe kiégett. Mivel nem ismerem a medúzákat, elképzelhető, hogy ez egy ilyen fajta (teljesen fehér a közepe), de akkor sajnos nem ő a versenyképes medúza modellünk. Keressünk másikat! Sajnos a versenyfotózásnál, nem elég adott témát találni, abból meg kell találni a szép, érdekes, és fotogén példányt is!
pygmy - Cím nélkül
Amikor egy képet készítünk, gondoljunk arra, hogy tudnánk egyedi képet készíteni. Ne éljünk azzal vissza, hogy a víz alatti világ szárazföldi halandó számára amúgy is különleges, és mindegy mit fotózunk az úgy is sikert fog aratni otthon vagy a barátoknál. Gondoljunk arra, hogy a DC-n van néhány kritikus alak, akik újdonságot szeretnének látni, vagy legalább azt, hogy a fotós gondolkodjon mielőtt "lő". Ez a kép egy hangulatos felvétel, van rajta nap és annak fénypászmái, búvársziluett és a zátony körvonalait is látjuk. Mégis egy profi unalmasnak tartja. Miért is? Mitől lenne jobb? Hiányzik a dinamika a képből. A középre komponált búvár statikus tartása és elhelyezése nem segíti a felvételt. Ha a búvár a bal szélre került volna, a nap a jobb oldalra már lenne mozgás a képben! Valahova tartana a búvár! Ha a búvár kicsit szögben állna és nem teljesen vízszintes helyzetben, az szintén jobbá tenné a képet. Ezenkívül, nem értem miért ilyen részlet nélküli a vízfelszín, több mélységélesség kellene, azaz szűkebb blende!
elche - Cím nélkül
Ezen a felvételen az előbb leírtakból van, ami teljesül mégsem jobb, mint az előző. Itt üres a tér, hiányzik az előbb már megszokott zátony körvonal. A nap bár itt nem égett be, de nincsenek szép pászmái. A búvár sokkal dinamikusabb pózban, de zavaró a fejéhez közeli buborék. Mindig várjunk egy kicsit, amíg jó helyre nem kerülnek ezek a kis levegőpamacsok, vagy kérjük meg a modellt, hogy próbáljon ritkán ereszteni levegőt. Az utófeldolgozás hiánya itt nagyon szembetűnő, a kontraszt hiányzik a képből, és a kék víz színét egy kis szelektív szín használatával (a kékből kivenni egy kis sárgát) kellett volna feldobni.
atika71 - Cím nélkül
Vegyük észre mennyire kevés egy felvételen, ha nincs más, mint egy búvár sziluettje. Persze egy szép freediver mozdulat el tudja vinni egyedül is a képet (bár ott is segíthet a kötél és a fénypászmák látványa), de nem egy esetlen mozgású, szinte már féllábúnak tűnő búvár alakja. A felfelé fotózást azért is kedvelik a profik, mert a hullámzó vízfelszín szép hátteret tud adni. Az ilyen nagyon homogén, részlet nélküli kék az amúgy is témahiányos képen inkább rossz pont, mint jó.
VasMacska - Cím nélkül
A fotós megtanulta az átlós elrendezés fontosságát, ez mindenképpen dicséretes. De sajnos azon kívül, hogy a korlát végigfut a képen,sem a jobb alsó,sem a bal felső részen nincs semmi. A képeken általában nem jó, ha ekkora üres helyek tátongnak. A sötét részben jó lenne vakuval megvillantva egy korall vagy halacska, a kék részbe pedig egy beúszó cápa dobhatná fel a képet, de ha az nem jönne, akkor egy búvár alakja is segíthetne. PS használata itt is kellene még!
Balage - Cím nélkül
Szép a vízfelszín, jó az átlós dinamikus elrendezés. A nap felé úszik a cápa, előtte kalauz halak, szóval tetszetős egy kép. Nekem mégis ilyen közelről fotózva, sötét hassal, miközben felülről látom, megsüti a nap a hal fejét inkább tűnik hibás, mint sziluettnek szánt felvételnek. (Mintha nem villant volna a vaku) Ezt a felvételt messzebbről a teljes napot belekomponálva tudnám inkább elképzelni.
mikino - A titokzatos Salem Express
Látványos tud lenni egy roncs, ha az előtérbe tudunk valami dögös színt vinni vaku használatával. Egyszerű trükk, mégis sokan elfelejtik! Ezért mindenképpen dicséretet érdemel a szerző (persze egy bomba képhez kevés lenne a szikla egy kevéske szivaccsal), de sajnos itt is a hajó nagy része csak egy fekete foltot ad, a kép jobb oldalán ezért gyakorlatilag nincs semmi. A háttérben úszó békaemberek (nem véletlen ez a kifejezés) mozgása pedig nem túl esztétikus, és kár hogy elúsznak és nem felénk. Roncsot fotózni nagyon nehéz, én ezt úgy szoktam megoldani, hogy megszervezem a hajnali merülést és megkérem a csapatot, hogy húsz perccel előbb mehessek le a modellemmel, mint a többiek. Nagy élmény kettesben, nyugalomban merülni egy óriási roncs körül!
csabak - Repülök
Gondolom a szerző inkább vicces képnek szánta, mint egy esztétikus felvételnek. A búvárt gyakorlatilag kivégzik a többi búvár által kifújt buborékok. Zavaró a fejéből kijövő levegő oszlop, és lehet, hogy jobb lett volna pontosan a nap elé komponálni a búvár alakját. Lehet egy kép egyszerre vicces és jól komponált is, a kettő nem feltétlen zárja ki egymást!
Bunny - Magánytalan hajóorr
Szép formájú hajóorr egy nagyon rossz tartású modellel- mintha a búvár torpedóként bele akarni csapódni a roncsba. Figyeljünk arra is, hogy a sziluettünket ne vágja ketté egy kötél vagy rúd! Kis kontrasztnöveléssel ezt a felvételt is dögösebbé tehettük volna!
seshat - István munkában
A fotós visszatér a bázisra. Igazi sziluett képet látunk és mindenféle részlet nélkül beszél nekünk a kép. Visszaad egy hangulatot, hogy milyen jó is egy sikeres merülés után visszatérni a biztonságot adó hajóra. Ezt erősíti a romantikus fénypászmák serege. Ugyanakkor a sziluettes megoldás, megadja az egész tevékenység izgalmát, veszélyét is. Sokatmondó felvétel, nekem tetszik, bár nem tartom igazi verseny fotónak, de szívesen beraknám a fotóalbumomba!
Thomasbuvar - A trepni árnyékában
A hal formáját szépen látjuk, de izgalmat nem hoz a kép, annak ellenére, hogy a fotós jól kihasználta az alul és felül is kissé átlósan futó sötét részeket. Ha nem használunk vakut és csak a sötét és világos monokróm hatással akarunk élni, akkor ott szép dolgokat kell látnunk illetve láttatnunk: a nap pászmáit, szép korallszirt körvonalat, érdekes formákat stb... De a fotós már odafigyelt az előtte több, mint mögötte alapszabályra ezért dicséretet érdemel.
Archi - Cím nélkül
Deja vu érzésem volt ennél a képnél, hiszen Bumbitól már láttuk ennek a felvételnek a párját. Ott zavaró volt kicsit a buborékok látványa és a teki naptól való elúszása lefelé a képen. Itt a túlságosan vízszintes helyzetű mozgás és elrendezés a képen ami elsősorban nem tetszik és a kalauz halak belógó sziluettje kicsit zavarossá teszi a teknősünk körvonalait. Fotós barátunk ha kicsit fordított volna balra a gépen és a kis halak pont bebújtak volna a teki hasa alá, akkor még ütősebb kép született volna.
Kékbálna - Cím nélkül
Barlangi sziluett felvételek egy kicsit a kedvenceim közé tartoznak, mint azt már írtam a cikk elején. Ezen a felvételen a fotós figyelt arra, hogy minél jobban kitelítse a képet látvánnyal és fekete részek lehetőleg ne legyenek túlsúlyban. Ha picit jobbra dönt még a gépen és a jobb oldalból vág ez még sikeresebben jöhetett volna össze. Ügyesen próbálta behelyezni a modellt a kis lukba, persze sikeresebb lett volna ha a luk nagyobb vagy a búvár megy messzebb és csak a kis kék foltba beleférne, de így is látni az igyekezetet! A képet sokáig nézve az a kérdés merült fel bennem, hogy nem lehetett volna még lejjebb és kicsit jobbra úszva fotózni, így még csökkenthettük volna a fekete részlettelen képarányt.
Darth-Digilog - Szerelmes búvárok
Saját képem, így nem szeretném értékelni.
TOK - Cím nélkül
A felvételen a kívánt szép fénypászmák és a megfelelő távolságban lévő cápa is megjelenik, ráadásként még megkapjuk a kép alján úszó kísérő halakat is. Ezek voltak a kép pozitívumai, a negatívumok pedig a következők: zavaróan lágy a felvétel, a cápa orra előtt kisebb a hely, mint mögötte azaz kiúszik a képből és a nem jól választott objektív (vagy kompakt gép) miatt (nem eléggé nagy a látószöge)messziről készült a felvétel ami miatt a sziluett is eléggé zavaros, nem eléggé konrasztos (gondolom emiatt is lágy az egész felvétel).
istvanv - Cím nélkül
Nagy látószögű objektív használatánál vigyázzunk a modell elhelyezkedésére, mert könnyen kapunk hasonlóan enyhén görbült búvárt. A másik problémám a felvétellel, hogy kicsit a sharpness csúszka meglódult a fotós kezében, mert az eredmény egy teljesen mű dolog lett, mintha nem is fényképet néznék hanem egy rajzot. Boris Vallejo képei jutnak eszembe róla, ő készített félig fotó félig festmény képeket. Persze Zook kollega hangját már hallom, ahogy védi a képet, hogy: "Laci nem látod ez egy bálna, amint épp bekapja szegény búvárt". Ja, Jónás a cet gyomrában előtti pillanat, eredeti fotóban! Megnézném a kép eredetijét!
vizes - Cím nélkülPróbálgassuk a PS különböző lehetőségeit végig (vagy az LR-ét), hogy tudnánk visszacsalni az eredeti kéket a képünkbe. Ez a felvétel olyan mintha egy nagyon régi diát szkennelt volna be a gazdája. Sajnos a búvár is csúnya mozdulattal épp elúszik, és a nap is egy nagy csúnya beégett koronggal díszeleg a kép közepén. Ezt az esetet úgy fordíthattuk volna a magunk javára, hogy a modellt beirányítjuk a nap elé! Máris megoldott volna a nagy fehér folt problémája, a sziluett hatást erősítettük volna és egy sokkal jobb képpel lennénk gazdagabbak!
attilag - Cím nélkül
Nagyon szűkre vágott felvétel, a lenti búvár éppen csak nem lóg ki a képből, a felső búvárnak pedig csak a fél lába látszik. Ha álló formátumba elforgattuk volna a gépünket, már mindenki kényelmesen belefért volna! Persze az elúszó búvárok látványa még mindig ott maradt volna hibaként. A nap is túl alacsonyra került, szemünk és agyunk megkívánja, hogy az a kép felső részébe essen, mert így egy kicsit furának tűnik.
macok - Párban
A fotós nem feledte a leckét és az átlós elhelyezést megtanulta, ezért mindenképpen beírhat magának egy piros pontot! Sajnos nem túl érdekes a fő téma, a mellék téma a két búvár pedig alig látszik. Ehhez a képhez sajnos tisztább víz kellett volna. A búvárok már majdnem belefejelnek a szivacsba (?) vagy rozsdás fémrudakba (?), erre figyelni kellett volna, egy picit előbb kellett volna nyomni az exponáló gombot. Picit lehetne sötétebb a víz színe is, ha ezt rossz expo beállításokkal már elrontottuk, akkor a PS szelektív színében a kékek sötétebbre vételével még korrigálhattuk volna!
vizidino - Cím nélkül
Ez az édesvízi felvétel igazából nem sziluett kép, így most a DC előzsűri tagjait kell megszidnom, hogy engedték versenyeztetni ezt a felvételt! Persze Bunny biztos nem olyan szőrösszívű, mint amilyennek kívülről látszik, ezért történhetett meg ez... Zavaró egyébként a halba beálló rúd, és természetesen zavaró, hogy se nem vakuzott, se nem sziluett kép született.
Poooly - Cím nélkül
Igazi rejtélyes felvétel egy roncs maradványiról. Rejtély, hogy mi van rajta! Viccen kívül: jó választás volt a fekete-fehér kép, mert színesben sokkal zavaróbb lenne a részletek hiánya, és így tényleg visszaad egy hangulatot. Mintha egy régi és most megtalált fotót nézegetnénk, ahol az idő vasfoga megette a részleteket a képről (is). Ez is az elmúlást érzékelteti. De ez csak a szentimentális oldalam, a profi fotós oldalam pedig azt mondja, hogy sok gyönyörű roncsról láttam már szép felvételeket, nagyon szép fényekkel és részletekkel, és ez inkább csak egy rossz időben, gyengén sikerült felvétel.
Sharky - Cím nélkül
James Cameron nagyszerű rendező, számomra ő a majdnem hibátlan filmkészítő,ugyanis szerintem csak egyszer hibázott- amikor elvállalta a Titanic rendezését. Persze biztos vagyok benne, hogy ha nem ő készíti el a filmet, akkor ebből a csöpögős történetből sosem lett volna ekkora világsiker! Erről a felvételről rögtön ez a film ugrott az eszembe és ez két okból sem jó. Egy: ugye írtam nem vagyok oda érte, kettő: jobban feltűnik egy profi dolog után egy amatőr megoldás/utánérzés gyengesége. Az ilyen felvételekhez sajnos igazi nagy látószögű objektív kell, mert különben ilyen kontraszt nélküli felvételeket kapunk. Maga a témaválasztás, a búvár térdelős, kitartott kezű póza pedig egyértelműen nem versenyre hanem a családi albumba való tartásra predesztinálja ezt a felvételt.
divefoto - Vörös barlang
Professzionális kép, több vaku használattal. Nekem úgy tűnik, mintha nagyon meg lenne vágva, mert eléggé zajos a kép, és kicsit pixelesnek is tűnik. Ötletes a búvárt hátulról megvilágító vaku, ami növeli a sziluett-érzést, bár már láttunk ilyet. Jobban örültem volna, ha nem ilyen szűk képkivágást választott volna a fotós, ha látnánk a barlang bejáratának körvonalát, mert akkor többet mondana el a kép helyszínéről. Így csak egy érdekesen fotózott búvársziluettet kapunk látványnak, ami nekem kicsit kevés, főleg ilyen technikai felhozatal mellett!
nme - A sas röpte
Még a cikk elején írtam hasonló kívánságokat, mint ami itt ezen a felvételen megjelenik: a nap az egyik felső sarokban és átlósan lentről jön a témánk felé. Egyszerű kompozíció, mégis tökéletes. Igazán jól sikerült sziluett kép, mindent visszaad amit kell neki: a természet szépségét, a víz alatti világ szabadságát, óriási terét. Gratulálok a felvételhez!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 186. Ibolya 2010 jan 11. 10:01  
Igen,teljesen igazad van!!
Azt hiszem az emberek pozitív hozzáállásával van a baj :-((
A rosszindulat,irígység inkább jellemzi a mai világot,mint a megértés és segítőkészség (tisztelet a kivételeknek)!!
Tudni kell(ene) örülni barátaink (és mások) sikerének is,de hát ez nem mindenkinek jön össze ...

Remélem idén is sok szép fotóval,videóval leszünk gazdagabbak:-))




 185. VasMacska 2010 jan 10. 10:00  
Dehogynem érnek! Gondolj egy anyára, amikor dícsér. Mégha tudod is, hogy nincs igaza, akkor is jól esik, és erőt biztatást ad. Nagy a pszichológia ereje és értéke a dolognak.
A hibák orr alá dörgölésére vannak itt hivatottak, amiből tanulunk, meg akiktől előrébb megy a világ, meg kerül itt felkenetlen próféta is, aki véleménye k. sz.rt se ér. ( és itt most elnézést kérek a kutyásoktól:).
Aztán meg Keresztanyád  Aladár milyen ajándékot küldött névadód alkalmából? :))
 184. Ibolya 2010 jan 07. 17:57  
Az tény,hogy a Te képed valóban tökéletesen megfelelt a verseny kiírásnak:humoros,jól kivitelezett,földönkívüli volt (igaz az én dícsérő szavaim nem sokat érnek,de Zook kritikája szerintem is egy dobogós éremmel felért)!!
Hidd el,a nagyok is évekig tanulták a "mesterség" fortélyait!Szóval,kitartás....fog ez menni ;-)))
 183. Garfield33 2010 jan 07. 17:48  
Sot, volt olyan MESTER is, aki tevekenyen reszt vett a mu megalkotasaban es meg szavazott is ra.
 182. Vanek 2010 jan 07. 17:06  
Köszönöm. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ezt bőven megérdemeltem, sőt sokkal többet is. A kiemelkedő képemmel illett volna megnyernem a fordulót, sőt az utána következőt is és az éves összetettben is megért volna egy dobogós helyet, akár kettőt is holtversenyben magammal az első és második helyen. De legalább Zook mester, a DC legnagyobb fotóművésze őszintén méltatta a képemet és kitűnő dolgokat mondott róla. Sőt hallgatásával DD is dícsérte, pedig ő a harmadik legjobb fotós a DC-n. És ez az igazi elismerés. :)
A további 181 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés