»» ««

E.T. a víz alatt

Fotózás
2/2. oldal


2009 E.T. album induló képeit értékeli: Gulyás Zsolt

mikino - minek nevezzelek
Az idegent oldalról, egy vakuval megvilágítva próbáltad meg elérni a kívánt hatást. Egy éppen leszállt UFO-ra emlékeztet. A szeme nagyon szépen világít, hozza az űr tisztaságát, mélységét. Egy kicsit több teret hagytam volna az "orra" előtt.
vizidino - Cím nélkül
Szintén "űrhajóban" utazol. Sajnos a drámaiság itt elmarad. Olyan vízszínű minden, kár hogy nem használtál vakut, ami a képnek brillanciát, a szemeknek csillogást adhatna. Pozitívuma, a szemek élessége, és a nagyon "lapos", érdekes látószög.
pygmy - Cím nélkül
Sajnos ezzel a képpel több bajom is van. Zavaros a háttér. Legközelebb próbáld meg addig terelgetni őkelmét, amíg olyan helyre nem megy, ahol valami homogén közeget találsz. A kiírásnak sem igazán felel meg. Jó, tudom,hogy nem mindenki jut el olyan helyre, ahol csak úgy nyüzsögnek az ET-k. De ez egy nagyon statikus kép, amit azért egy szűkebb vágással, színkorrekcióval érdekesebbé tehettél volna.
horvathv - Tarajos
Ebben a képben már látok fantáziát. Nagyon szép a kék háttér, bár pont ehhez a csigához nagyon jól áll a fekete is, érdemes a neten utánanézni. Immár sokadszor, csatlakozván több neves értékelőhöz, szeretném felhívni a figyelmeteket a vágás fontosságára!! Ebből a képből is sokkal jobbat lehetne csinálni egy jó vágással. Kicsit jobbra forgatni, és szűkebbre venni, és már kész is! Vegyétek a fáradtságot, szánjatok erre időt! Például fogj egy diakeretet, tedd a szemed és a monitoron lévő fotód közé, majd forgasd, tedd közelebb (vágd) és ezt addig, amíg megtalálod a legjobb beállítást...
inka - Lord of the Saturn rings
Sajnos engem nem győz meg a szép cím... A háttér nekem nem tetszik. Az előző értékelésben leírt trükköt próbáljátok ki a víz alatt is, csak épp a gépetekkel. Miközben a jelöltre "vadásztok", ne feledkezzetek meg a képkivágásról sem. Bár a kamerát legkönnyebben vízszintesen lehet tartani, nyugodtan forgassátok ide-oda. Egy jó téma, és a cserkészés, ne vonja el a figyelmeteket. Tessék nézni azt a képet, ne csak emlékfotók legyenek!
Thomasbuvar - FOG-as
Jó, gratulálok! A képkivágás szinte tökéletes, én egy nagyon picit hagytam volna még a baloldalon, és fölötte, kb. 1-1 centit de így is nagyon hatásos. Viszont borzasztóan kár, hogy nincs egy derítő vakud, amivel a kép jobboldalának adhatnál egy kis fényt! Hát igen, sajnos víz alatt kell a két vaku! Próbálj erre valami megoldást találni. De jó lenne egy ilyet fotózni!
macok - Hamm
Értem, ez ET szájacskája szeretne lenni... Sajnos nem tudom melyik kép mivel készült, így nehéz tanácsot adnom. A kép egy kicsit életlen, és túl van lőve (sok a vaku fénye). Próbálj a vakun állítani, és több beállítást is kipróbálni egy témán, főleg azon, ami nem szalad el. Expozíció közben pedig keres valami fix pontot, és óvatosan nyomd le a kioldógombot, hogy ne mozdulj be se Te, se a gép.
Balage - Cím nélkül
Az ET-k szépségkirálynője! Nagyon szépen keresztbe szerkesztetted a témát, a homogén háttérből gyönyörűen kiemelkedik a téma. Én igyekeztem volna még egy picit jobbra vinni a gépet, hogy az előtér tisztább legyen. Kicsit zavar a szája alatti "katyvasz". Tudom hogy nehéz, hogyne tudnám.. Talán ha még vársz egy kicsit, és hagyod előrébb mászni, tisztább lehetett volna. Vágás : egy centit az aljából mínuszba, egy centit a tetejéhez pluszba, felet pedig jobbról mínuszba.Persze ezeket kukacoskodásnak érezheted, de hidd el, egy versenyen ahol sok jó kép van, mindennek van jelentősége. Így a vaku irányának is. Szép egyenletes a fény, de sajnos egy kicsit alulról jön. Magasabbról kellett volna megvilágítanod.
istvanv - Álmomban macska voltam...
ET alszik. Ha egy kicsit jobbra húzódtál volna (amennyiben a szivacs engedi), a fején több lenne a fény, egyenletesebb lenne a megvilágítás. A kép egy kicsit statikus, Te is próbáld a kamera forgatását már lent. Persze így munkásabb a dolog, mert a vakut is állítgatni kell (erre jó az a forgató, amit szinte minden profi fotós használ és a gép a vakuktól függetlenül mozog rajta) de jobb lesz a kép.
Darth-Digilog - Cím nélkül
Egy blenni mint ET? Hát jó, legyen, bár azért több ötletességet várnék attól, aki ilyen jó képet tud készíteni. A vágás, a szerkesztés példaértékű, nagyon tetszik a kép maga. Tökéletes expozíció, egyenletes fények, kiváló élesség. Ha sikerült volna a másik szemére is valahogy fényt csalni, sok versenyen elvinné valamelyik díjat. Nekem a témája miatt itt nem lett első...
Vanek - ET - az igazi
Üdvözlöm Kedves Igazi ET! Ritka felvétel, lehet hogy a NASA sokat adna érte. Értékelem a témához remekül illő témaválasztást! Végül is ő itt az egyetlen UFO... Sajnos a nagy mélység és egyéb nehézségek miatt, mint az általában lenni szokott az ilyen "hiteles" fotóknál, ez sem tökéletes, de ezt megbocsájtjuk Neked!
Garfield33 - A víz alatt is figyelnek...
A kép jó, kár hogy ET ilyen csúnyácska... Bár az Anyukájának biztos tetszik! Ezen a képen is a kékes szín zavar. Vagy közelebb kéne menni, hogy a téma és az optika között kevesebb legyen a víz, vagy a vakut kéne erősebbre venni. Vágás, szerkesztés nagyjából rendben, talán még egy kicsit jobban alá mehettél volna amikor fotóztad, bár lehet, hogy így is koppant a gép az aljzaton.
azarabdémon - Te alul, én fölül
Vágás, vágás, és még mindig a vágás! Balról egészen a fehér becsillanás jobb széléig, és alulról is, hogy az egyensúly megmaradjon (kb. két tüskesor). És színkorrekciót is igényel a kép, sok a kék, és a cián, ezért nem élénkek a színek. sajnos a digitális technika majdnem mindig igényel utómunkálatokat is.
elche - Cím nélkül
A kedvencem, nálam ez a nyerő kép! A Ragadozó. Témába illő,és nagyon szépen komponált. Ha a háttér teljesen fekete lenne... Gratulálok!
Bunny - ET lakása
Akkor ez már egy passzívház, ugye? Sajnos a lakók nincsenek otthon, ez elég sokat levon a kép értékéből. Mint az is, hogy ott lent, a jobb sarokban van két világító fehér folt. Az ötlethez gratulálok!
zaja - Cím nélkül
ET szeme nagyon szép! Nagyon érdekes ez a súrló fény, ami által szinte csak a szem kapott megvilágítást. Mivel itt a szemen van a hangsúly, nem szerkesztettem volna pont a kép közepére. Egy szűkebb vágással nem csak ezen javíthatnál, hanem a szem méretét is növelhetnéd, így annak összetettségét, színeit még jobban megcsodálhatnánk!
2twins - Cím nélkül
Három idegen élősködő. Témaválasztásod találó, ritka felvétel. De bármilyen ritka is egy téma, ha a kép maga hibákat tartalmaz, egy egyszerűbb, de jobban kivitelezett kép a zsűri előtt legyőzi. Nagyon kevés hiányzik itt, de sajnos azok fontos dolgok. A halad kiúszik a képből, egy kicsit rá kellett volna fordulnod. A gépet pedig kissé jobbra dönteni, addig, amíg a kép hosszabbik oldala párhuzamos nem lesz a hal fejével vagy orrával ? És egy kicsit szűkebbre... Nehéz mesterség ez, közben úszni is, meg lélegezni, lebegni, mennyivel könnyebb egy műteremben...
Zook - Az érkezés
Meg kell mondjam, jól feladtátok nekem a leckét ezzel az értékeléssel! Néha vért izzadok, hiszen a téma sem hétköznapi, ahogy a képek sem. Mennyivel könnyebb lenne, mondjuk egy "halportré" vagy "makró"! Ez a kép tetszik nekem, nagyon sejtelmes, az űrhajó kiáramló hajtógázait hűtő folyékony hidrogén párájának ködén keresztül ET első lépésére készül a Föld nevű bolygón. De sajnos nem tudok jól ET szemébe nézni, mert egy kicsit életlen, és csak az egyik karját látom jól, lehet hogy a másikban fegyvert tart ? Minden egységnek: Tűz! Viccet félretéve, nagyon újszerű megoldás, eredeti kép, de apró hibái azért vannak.
csabak - Anyu azért szép vagyok??
Mi az hogy szép ? Gyönyörű vagy kincsem! Csak a fotós Bácsi (Néni?) túl izgatott volt a szépségedtől és a pillanattól, hogy jó képet csináljon Rólad! De kár érte! Egymás közt azt szoktuk ilyenkor mondani, hogy de jó képet tudtam volna ebből csinálni. De Te is Kedves fotós barátom: lejjebb kellett volna menned,szinte a homokra. Lehet hogy a csodás pillangó szárnyak nem látszanának olyan jól, de hidd el, nem csak azért érdekes ez a hal. Az árnyékot a farka mögött nem értem, meg a pöttyöket sem... Mivel ez a teremtmény nem szalad el, érdemes körbejárni a témát, sokat, különböző szögekből rálőni, megtalálni az igazán jó beállítást. Én is izgulok egy-egy jó téma láttán, de ha megvan az első expo, lenyugszom és gondolkodni kezdek, hogy is kéne ezt "tutira" megcsinálni. Neked is ezt ajánlom!
Greg - Morcoska : már megint farsang...
ET és a hajcsatok... A szerkesztés jó, de a vágás már egy kicsit sok, szűknek érzem a képet. A csápok fölött is kéne egy kis tér, és lent sem kéne levágni a "szakállát". A világításod jó, szépen megcsináltad, nincsenek zavaró árnyékok, a szemek színesen ragyognak. Sajnos egy kicsit túlszaturáltad, ezért már kemények, túlzottak a színek. A homogén háttér nagyon hiányzik nekem. Egy barátom remekül megoldotta ezt éjszakai felvételen.
Kékbálna - Már itt vannak köztünk!
Annyira elbújt az ET, hogy nem figyeltél a szemére, így az nem is lett éles. Nagyon kár érte, mert szép kompozíciót láthatunk. Sajnos az élesség főleg a háttéren van. Erre muszáj figyelni, a zsűri ugyanis elsők között az élességet nézi, és ha másnak nem is, de a szemnek mindig élesnek kell lennie! Egyébbként a vaku, színek, vágás, szerkesztés rendben, gratulálok.
divefoto - ÁLRUHÁBAN
Korrekt, jó képet láthatunk. Igazábol minden rendben van, élesség, téma, szerkesztés, szinte minden stimmel. És valami mégis hiányzik. Nehéz ezt megfogalmazni, valahogy nem fog meg így ez a kép. Pedig jó, de olyan egy kicsit, mint amiket az állathatározókban szoktunk látni. Egy kis életet, izgalmat, dinamizmust kellene bele vinni. Szépen bemutatod a történetet, hogy milyen csigábe bújt ez a remete stb. De én elképzelek egy olyan képet róla, ami álló, sokkal szűkebb, és csak a nagy ollói, a szeme és a "koronája" látszik, teljesen a homok szintjéről, szinte felfelé fotózva (még ha gödröt is kéne ásni).Na az már igen! Járd körbe a témát, hozd ki belőle a legjobbat!
VasMacska - Phallusia mamillata
Legalább most már én is tudom ennek az izének a nevét! Köszönjük a tájékoztatást. Mint az előző bírálatomban, Neked is azt ajánlom, ne elégedj meg ennyivel. Amit fotóztál, egyáltalán nem fotogén. Nem is szoktunk ilyesmit fotózni, kivéve ha valami történet része, modjuk például ezen van a téma, egy rák vagy kis hal. Valahogy érdekesebbé tehetted volna, belefotózól a nyílásába vagy nem is tudom...
nme - Cím nélkül
Csodás téma! Hogy legközelebb jobb legyen (remélem lesz benne részed!): Ez a békahal álltalában elég picike, de ha a gépedet leteszed a homokra, és nem szemből, hason fekve, hanem oldalról nézel a keresőbe (máshogy nem tudsz, mert nem férsz hozzá) akkor egy jobb perspektívából fotózhatod, kevesebb lesz a homok, mert kevésbé föntről nézed. Ha jobbra döntötted volna egy kicsit a kamerád, dinamikusabb is lenne. Az uszony-lábát egészen a kép bal sarkába tettem volna. (Kívülállónak semmi sem drága...)
Sharky - Cím nélkül
Gondolom videóból kivágott képet látunk.Hiányolom az élességet a szeméről, és a szűkebb vágást! Alulról majdnem a kép felét el kéne venni, épp hogy ne vágj bele a bőrönd, akarom mondani: ET aljába. Jobbról pedig a melluszonya széléig, és egy kicsit fentről is, úgysincs ott semmi érdekes. A téma egyébbként jó, tényleg olyan a feje mint a filmben szerepelt ET-nek, kivéve a tüskéket.
Don - Cím nélkül
Ez egy nehéz téma. Gyönyörű a csigád, mégsem egyszerű igazán jó képet csinálni róla. Miért? Mert mindig ilyen gizes-gazos helyeken mászik. Mit lehet tenni? Páran élnek egy megoldással, ami persze etikailag megkérdőjelezhető, mégis megemlítem, ha el is ítéltek... Sok nagy fotóst (külföldit is) láttam már a következőket csinálni. Van ez a rozsdamentes "piszkáló". Na ezzel nagyon finoman meg lehet próbálni olyan helyre terelgetni, ahol valami homogén háttér van. Általában nincs... Akkor jön a B terv: megvárod amíg felmászik valami olyan kis "ágra", amit le tudsz csippenteni, és felemelheted vele a témád. Ezután már csak egy kézzel kell kezelned a gépet, és eldöntened hogy kék vagy fekete hátteret szeretnél. Hacsak a csiga husss, el nem szalad! (Mindenesetre nagyon jó témának, jó fotósnak és nagyon gondos búvárnak kellene lenni, hogy ezt megérje megcsinálni, és az elsődleges szempont mindig az, hogy az élővilágban ne tegyen kárt senki... Tehát ezt a módszert tényleg csak zárójelben érdemes említeni, viszont amit valóban meg lehet tenni az a türelmes várakozás, hátha jobb pozícióba kerül a téma. Netán vissza lehet térni később.)


Végül, de nem utolsósorban következzen a Gulyás Zsolt által felállított sorrend:
1. elche - Cím nélkül
2. Darth-Digilog - Cím nélkül
3. Zook - Az érkezés

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 42. áááááávadász 2009 dec 02. 10:02  
rosszul látod, mire nem jó egy csiga. egy életre elintézve, hogy a kedves mama sose akarjon az adriára velük menni nyaralni. nagy áldás lehet ám ez.
 41. Garfield33 2009 dec 02. 08:45  
És nagyon pozitív volt benne az "arról álmodozom, hogy macska leszek" is  :-)
 40. Balage 2009 dec 01. 22:35  
GRATU a helyezetteknek!    Nomeg külön köszönet az értékelőnek! :o)
 39. Ibolya 2009 dec 01. 21:15  
Mire jó egy anyós....ki hinné?De a kép élvezeti értékét (és első helyét) nem lehet vitatni ;-)
 38. horvathv 2009 dec 01. 21:00  
Köszönöm ! Tulajdonképpen nem én választottam. Nyaralás utáni fényképnézegetés közben, párom édesanyja hökkent meg a kép láttán, hogy micsoda szörnyek élnek az Adriában. Kérdése arra irányult, mekkora ez a lény, mert ő bizony be sem megy többé a tengerbe.
Igy történt meg, hogy egy számunkra minden merülésen látható, néhány centis csiga UFO-ként jelent meg a hónap képe versenyen...
A további 37 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés