»» ««

Rendhagyó Canon G10 teszt

Fotózás
2/4. oldal


Canon G10 egy Canon S70-nel szemben.
- Bunny véleménye -

Albumhoz klikk a képre.
Technikai szemmel összevetve:
A jelenlegi gépem víz alatti fotós paramétereiben nem sokban marad el a G10-től, látószöge ugyanúgy 28mm-től indít, igaz csupán 100mm-ig terjed, de ez nem túl fontos a víz alatt, szintén F2.8 fényerejű legnagyobb látószögnél, és mindkettő gép F8-as rekeszig képes lemenni. 7 megapixel fele a 14-nek, de azért elég egy jó nagyításhoz is. Az érzékelő lapkája az S70-nek lényegesen kisebb, és persze régebbi technológiát képvisel, ISO érzékenysége gyengébb, és zajosodik is, hátulján az LCD kisebb méretű, alacsonyabb felbontású, de szintén tud RAW mentést, manual módot, és strapabíró fém tokban van, ahogy a G10 is.

A legfontosabb ok, amiért keresem utódját a lassú, és bizonytalan fókusz, ami állandó bosszúság forrása, valamint a gyenge makró képessége. Ezek együtt aztán percek szórakoztatják az embert, hogy végre megtalálja makrónál ahol még éles a téma, vagy egy gyorsan mozgó témánál szomorúan konstatálja, hogy a fókusz mire megmozdul a téma elúszott. Kevésbé kardinális gond, hogy videózni is maximum 30mp-et tudok 640x480-ban, ez se lenne rossz, ha tovább is menne, és persze a kijelző is minél nagyobb felbontású és méretű, annál jobban látom, hogy éles lesz-e a kép.

Első találkozásom a G10-zel rövid, és lesújtó volt. Manuális módban a rekeszt és a zársebességet csak a hátul elhelyezett koronggal lehet állítani, ami nincs kivezetve a víz alatti tokra. A gép kuka, ennyi volt, M mód nélkül értelmetlen levinni a víz alá. Ezután némi google keresés után kiderült, trükkel ugyan, de megkerülhető a tárcsa, és lehet víz alatt is állítani, ezért rehabilitáltam a gépet, ezért került tesztelésre is.

Albumhoz klikk a képre.
Nézzük a pozitívumokat először
. A gép szinte azonnal üzemkész, az S70 objektív mozgatással együtt kb. 3mp. Víz alatt is kikapcsolható, az S70-nek nincs kapcsolója, az előlap elcsúsztatásával kapcsolható be, ami víz alatt lehetetlen - így bár takarékos módba áll 1-2 perc után, egy órás merülésen akár 15-20 percet is feleslegesen működik, ezért (is) lényegesen többet fogyaszt, mintha kikapcsolható lenne, újabb plusz pont G10-nek. Tetszett a nagy, és szép színű LCD, ami elég gyors is. Optikája gyorsabban mozog, mint az S70-esé, emellett képstabilizátoros, így hosszabb zársebességet is meg lehet fogni, mint az S70-nel, sok pirospont. A fókuszálása egyértelműen gyorsabb, és pontosabb, bár néha azért el tud veszni a G10 is, lényegesen kevesebbszer teszi meg, ez fontos, hiszen ezért keresek új gépet. A mentés gyors, az akkumulátor pedig jóval komolyabb kapacitású, mint az S70-esé, ami 2 merülés után töltésért kiált, a G10 3-4 merülést is kibírt.

És most jön a feketeleves. Visszatérve a manuális állításra, bár lehetséges, körülményes és -ami a legnagyobb gond- kétkezes! Egy gombot lenyomva tartva mellényomkodva egy másikat, ha lecsúszik a kéz hirtelen elállítjuk a vakut vagy makróba kerül ... nem sikerült mégcsak megszokni sem, nemhogy megszeretni. Az S70-esen fél kézzel minden kezelhető, bal-jobb zársebesség, fel-le rekesz, egyszerű mint az egyszeregy.
A fókusza gyorsabb, de nem eléggé - a gyártók nem akarnak jó fókuszt rakni a kompakokba úgylátszik. Makró funkciója 1cm-es - a felszínen. Víz alatt sajnos ez a képessége erősen leromlik, bár azért jobb, mint az S70, nem estem hanyatt tőle. Szuper, hogy kivezették a gép tetejére a sosem használt expozíció kompenzációt, és az ISO állítást - nem kell - helyette a tárcsa kellene, de nagyon, mert szinte minden funkció úgy lett kialakítva, hogy azzal kezelje a fotós. Kellemetlen meglepetés a barkácsolók számára a hatalmas ovális objektívablak, elég körülményes lesz ide előtétet eszkábálni, bár létezik hozzá gyári konvertermenet, amire aztán már kereshetünk előtéteket.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 50. Kékbálna 2009 dec 25. 16:35  
Nem. Úgy véltem a gépet a Nyúl is tudja kezelni. Meg ha én is ott vagyok nem adom oda. :)))
 49. áááááávadász 2009 dec 25. 09:55  
a teljes felszerelesbe a gepkezelot is beleerted, ugye?
 48. Kékbálna 2009 dec 24. 13:01  
Nyuszi! Vettem a jelzést. Ugyan csak, egy DX1G-t elvihetsz a következő incentív túrádra teljesen felszerelve. :)
 47. macok 2009 dec 22. 14:53  
Ja, nem: 9 kg
 46. macok 2009 dec 22. 13:29  
Igen, ez a kompaktok nagy előnye. (nem csak a víz alatt, sőt!)
A súly így nem gond, nekem a kézipoggyász (zsák, benne mellény, redó, maszk, vízalatti ház benne gép, vaku, kis kar..) 7,5 kg
A további 45 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dhonfanu

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés