»» ««

Narancsvidék: bohóchalak az élen

Fotózás
2/2. oldal

Ebben a hónapban Násfayné Kőházi Mária vállalta azt a nem könnyű feladatot, hogy szóljon néhány szót a beküldött fotókról, most ezeket olvashatjátok. Emlékeztetőül, a fordulóra olyan víz alatti képeket vártunk, ahol karakteresen kellett szerepeljen a narancssárga szín.

Darth-Digilog - Narancsos álom
Kiváló kép, kitűnő a technikája és a kompozíciója. A kis sötét folt eltüntetése miatt a tetejéből kicsit vágni lehetne, úgy, hogy a felső tüske a képen maradjon.
istvanv - Narancsvidék
A témakör miatt vagy a halak, vagy a szivacs lehetne a kép tárgya, de egyik sincs kiemelve és jól megörökítve. Összességében igy nem túl izgalmas a kép, átlagos felvétel.
pygmy - Cím nélkül
Az expozíció és a kompozíció megfelelő. A frontális megvilágításban azonban sajnos elvesznek a szivacs részletei, ezért "lapos" a kép és sajnos nem is tökéletesen éles.
horvathv - Hamm...
Hamm ugyan nem látható a képen, csak a címben, meg a mesében, de hát itt a képet kell értékelni. A kompozíció jó, bár felül vágva lettek a hal függelékei, hátúszó tövisei. Kissé túl van exponálva, ezért túl kontrasztos lett a kép, de leginkább a zavaros háttér húzza le átlagos szintre.
lamp - Cím nélkül
A témakör miatt le kell szögezni, hogy ezen a képen nyoma sincs a narancssárgának. A hal lehetne a téma erőssége, de árnyékban van (a vakufény a téma fölött van), elvesznek a részletek. Átlagos kép, átlagos hibákkal.
Bunny - bújkáló
Igen jó kép, jó kompozíció, szép pasztelles színekkel, kis élességi (részlet, brillancia) hiányossággal (ami lehet a gép hibája).
Balage - Cím nélkül
Jó kép, jó kompozíció, kis élességi (részlet, brillancia) hiányossággal.
Thomasbuvar - Szemtengelyferdülés
A frontális vakufény az egyik szem és a szájkörnyék becsillanását okozta, és úgy megemelte a kontrasztot, hogy a finomabb részletek a homályba vesznek. Az álló formátum bizonyára előnyösebb lenne a négyszögletesnél.
azarabdémon - Lánglovagok
Nehéz dolog a sárga színt (és némileg a narancsot is) vezérelt vakuval helyesen exponálni,inkább csak manuálisan, vagy mínusz korrekcióval lehet. Általában túlexponált az eredmény és elvesznek a finom részletek, mint ez esetben is. A frontális megvilágítás "laposítja" a kehelykorall csokrot, ráadásul az is, hogy felülről van fényképezve. Oldalról, vagy részletet fotózva jobb lett volna az eredmény.
divefoto - Cím nélkül
Kiváló kép, brilliáns részletek, jó kompozíció. Egyedül a fehér gallér széles kifutása a képből zavaró némileg, csak tágabb kivágással (látószöggel) lehetett volna elkerülni.
csabak - Szemtől-szemben
A külső vakus megvilágítás előnyösebb mint a beépített, de ha egy van belőle nem oldalról, hanem makrózásnál inkább a gép fölé helyezve célszerű használni. Itt a kép bal fele túlexponált, a másik meg alul. A kompozíció jobb lenne a jelenleginél, ha akár tágabbra, akár szükebbre vette volna a fotős. Úgy tűnik, hogy némi sárgítás utólagosan történt, mert ez a remeterák eredetileg vörös.
elche - Zuhanórepülés
Helyesen exponált, megfelelően éles kép. A drámai cím igérete ellenére sajnos nem kelt izgalmat, vagy akár esztétikai élvezetet.
ditka - Cím nélkül
Felülről fotózott, kissé alulexponált kép, igy elvesznek a szép részletek. Zavaró a másik hal a háttérben, a kép jobb oldala amúgy is hosszú és érdektelen, valamivel rövidebbre kellene vágni.
Seri - Én lakom ám itt!
Kicsit túlexponált, ezért nem részletgazdag, ráadásul bemozdított kép, így nem kielégítő az élessége sem a halnak, sem a karoknak. Kár, mert szép a rózsa - bár a valóságban aligha ennyire narancsos - és e technikai hiányosságok nélkül szép kép lehetne a bohóchal központi "elhelyezése" ellenére is.
Garfield33 - Sárga csikó(s)
Jó kép, korrekt élesség és expozíció, érdekes a "fűrészeshal" háttér. A kompozíció is jó, csak egy kicsit több tér kellene a csiga előtt.
2twins - Narancsbundás ifjonc
Jó téma a denevérhal ivadék, de nehéz szépen megoldani a keskeny és magas termete és a sötét teste miatt, a legjobbaknak is nehéz feladat. Jól megoldani itt sem sikerült, a szem alig kivehető és a farokúszó sugarai is beleolvadnak a sötét és zavaros háttérbe. A szűkre vett kompozíció egyébként jó lenne, ha a hal éppen fordítva, felénk úszna.
inka - Cím nélkül
A megkívánt narancs színnek nyoma sincs a képen, de ez más lapra tartozik. E kapáslövésnek azért vannak erényei a kompozíció szempontjából: átlósan úszva, enyhén alulról sikerült az íjhalat elkapni, s ez némi izgalmat kelt. A gyors mozgás egy kis bemozdulásos életlenséget is eredményezett, még jobb lett volna ha a fotós jobb ütemben követi a halat, de ez nem könnyű technika. Hibái ellenére az átlagosnál jobb felvétel.
nme - Pöttyösek
Enyhén túlexponált és bemozdult a kép, ezért elvesznek a rákon a finom részletek, hiányzik a brillancia. A kompozíció kifogástalan, összességében a jobb képek közé tartozik, de nem nyerő.
macok - Cím nélkül
Az átlagnál jobb kép az enyhe túlexpozíció ellenére, a két rózsalakó ellentétes és átlós elhelyezkedésének köszönhetően. Jónak is értékelhetnénk, ha az utólagos korrekciók avatott kézzel történtek volna, és nem lenne túlzott színtelítettség és bibor fályol a képen.
Kékbálna - Kukás
Ügyesen a témára koncentráló fotó, jó kompozícióval, enyhe életlenséggel. A zavaros háttér persze sokat ront rajta, de nehéz e rákot elválasztani a háttértől, vagy szebb vidéken elcsípni. Az átlagnál jobb felvétel.
Zook - Géb a kékben
A kép technikailag jó, expozíció és élesség a helyén van. Zavaró viszont a kép szinte egész jobb felének életlensége, ami ügyesebb, átlós kompozíció esetén még a térhatást is segíthette volna, pláne egy alsóbb kamera állásnál. Jónak mondható kép, de nem tartozik a legjobbak közé.
VasMacska - Sallangoktól mentesen
Dicséretre, kiemelésre méltót sajnos alig látunk a képen: a csiga elmenőben, élesség inkább az "orra" előtt a homokon van, a kép kontrasztja sem kielégítő. Az átlós kompozíció a kép egyedüli erénye.

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 227. Vanek 2009 okt 08. 21:15  
...persze, mert ideges lesz és romlik a hús, meg a gerezna minősége. :P
 226. Bunny 2009 okt 08. 19:13  
Így van! :)
 225. Vanek 2009 okt 08. 10:12  
Uraim! Több tiszteletet a Főszőrkesztyű Úrnak!
 224. Garfield33 2009 okt 08. 10:08  
Ti mindig rosszra gondoltok.
Monnyuk egy popsipuszi azért belefér...
 223. áááááávadász 2009 okt 08. 10:06  
szerintem nem leszel túl boldog, ha megízleli répádat a nyúl. én a natgeon úgy láttam, hogy harapással teszi. de te tudod, hogy mit és hogyam szeretsz.

A további 222 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés