»» ««

Édesvízi fordulónk végeredménye

Fotózás
2/2. oldal


Az Édesvízben album induló képeit Selmeczi Dániel természetfotós, fotóművész értékelte. Néhány tipikus hibára ezúttal is rámutatott, de a kritika mellett fel is hívta a figyelmet a jobban sikerült felvételek pozitívumaira- az ő véleménye szerinti legjobb kép és a szavazóink által győztesnek választott fotó ráadásként egybe is esett.

Balage - Torkon akadt?
Szuper pillanat, rosszul kivitelezve- hiába a különleges pillanat ha azt nem tudjuk lefotózni megfelelően! Jó az átlós szerkesztés, de a kép bal felső része semmitmondó és az egész akció a kép jobb oldali harmadába tolódik, de hogy az "áldozat" farkán ez a folt hatás hogyan jött létre arra nem tudok rájönni. Így az egész kép jobbra borul. Figyeljünk jobban a megvilágításra! Kérdezem mi is indukolja az f/4 rekeszválasztást egy ilyen közeli témánál...? Ha a hibákat kijavítjuk egy igen jó képet készíthetünk, az akció képek mindig "értékesebbek" mint a statikus képek!
horvathv - Ráksógor
Egy szinten jó, de több alap hibát vélek felfedezni a képen. Jó a rák elhelyezése a képen, szépen indul a bal felső sarokból majd a kép jobb széle felé kiszélesedik az ollókkal. Megfelelően éles a kép. Hibák: a nem elégszer emlegetett fentről lefele fotózás. Rossz vakuhasználat (a rák farka után a vaku miatt túlexponált lett a kép). Zavaróak a kép jobb felső részén a sötét részek. Viszonylag könnyű téma a tavakban található rákok fotózása, ha találunk egy témát próbáljuk meg megfelelően kidolgozni, várjunk jobb helyzeteket, kisérletezzünk!
Bunny - És isten megteremté ...
A képen a nézőt egyből megragadják a drámai fénypászmák, majd tovább nézve néhány alapvető hiba szembetűnik. Az ajzat szinte kettévágja a képünket, sokkal többet kellett volna hagyni a víz és a fény játékából és kevesebbet az ajzatból kétharmad-egyharmad arányban. Lent van egy nagyobb szikla amit talán megpróbálhattunk volna jobban kihasználni de semmiképpen sem elvágni. És a címben említett témánk a pisztráng, szegény ott árválkodik a kép szinte mértani közepén, kicsi is, rossz helyen is van... Megkockáztatom ez a kép jobb lenne most nélküle egy szebb, jobban átgondolt kompozícióban.
istvanv - Várakozók
Sokat sajnos nem tudok ezzel a képpel kezdeni. Talán a TV-ből ismerős kifejezést idézhetem: sajnos ez nem jött át. Látunk két urat akik néznek a képből kifele, világítnak... de hát világos van a képen?? Lejjebb nézve látjuk a búvárok vezetőkötelét, én biztos arról várnám a visszaérkező búvárokat nem a felszín felett. A víz alatti rész zavaros, a kötél is csak vonzza a szemet és sok mondanivalója nincsen. Ha megkérdeznénk egy búvárkodáshoz nem értőt a képről. mit tudna mondani???
Darth-Digilog - Cím nélkül
Érdekes képet láthatunk ami a hazai tavak állapotát jól mutatja be, akár jó pályázati kép is lehetne a ma igen divatos környezetvédelmi kategóriában. A képet a fekete és a sötét tónusok uralják, a fehérlő joghurtos doboz elvonzza a tekintet a megbúvó rákról. Jobb lenne ha jobban a kép szélére került volna, ezzel egy keretet adva a képnek ami segítene kiemelni a témánkat ebből a színtelen környezetből.
divefoto - Cím nélkül
A mezőny legkiemelkedőbb képét láthatjuk. Tökéletes expo, jó modell tartás, fényvezérelt vaku használat a modellnél, jól szerkesztve. Tovább nézve a képet azon gondolkodok, most mi is a téma?? A búvár a vízben? Mivel az alkotó meglehetősen keveset enged láttatni a környezetből ezért a búvárra helyeződik a hangsúly, nem az édesvízi környezetre. Egy búvár újság illusztációjaként el tudom képzelni a képet. Számomra a víz alatti fotóknál inkább esetenkénti, kiegészítő motívumként használható a búvár mint fő elem. Figyeljünk a vízfelszínen keletkező reflekcióra ami pluszt adhat a képhez, már pár másodperc levegő visszatartás is segíthet!
elche - Cím nélkül
Édesvizeink egyik csúcsragadozója a csuka, a fotósnak jó lehetőséget kínált hogy közeli felvételt készíthessen. Ám sajnos a téma nagyon beleolvad a környezetbe, szinte összefolynak a zöld árnyalatai a képen- egy dolog vonzza a szemem a hal fehéres sérülése a kép bal oldalán. Kevés a fény az alanyunkon és még ez is ahhoz segít hogy még jobban beleolvadjon a rejtekhelyet kínáló hínárokba! Sokszor említett hiba a szög: egy szintről fotózzunk vagy még jobb ha lentről felfele. Így talán még nagyobb lehetőségünk van homogén háttér elérésére- ha nincs más akkor exponáljunk fekete hátteret...
Zook - A fény felé
Egy minimalista koompozíciót mutat be a fotós a nézőnek. Talán mondhatnánk: a kevesebb néha több és erre a képre ez fokozottan igaz. A beeső fény "V" alakban harmonizál a faág alakjával. Szépek a fénypászmák ahogy a fokozottan kékülő víztömeg előtt elhúznak és így a nézőt a kép közepe felé vezetik. Jelen esetben nem zavaró a középre szerkesztett téma. Figyeljük meg az egyharmados szabályt! Egyharmad előtér majd a kék víz és végül a felszín! Lehet érdekes lenne fekete-fehérben is ez a kép. Figyelem: amikor azt hisszük hogy nincs téma, akkor is témák százai hevernek a maszkunk előtt!
nme - Cím nélkül
Egy édesvízi barlang bejáratát mutatja be a szerző. Szép keretet ad a képnek a sötét barlangbejárat, de ilyen esetekben nyugodtan kikapcsolhatjuk a külső vakut, most is a kép szempontjából teljesen felesleges részletet világít meg a kép bal alsó részében. Engem zavar a vezetőkötél, a képen ezen kívűl semmi más ember alkotta tárgy nincsen. Itt egy búvár a háttérben tudna pluszt adni a képhez, vagy sejtelmesen a sötétből világítva előbukkanva és így már a vezető kötélnek is lenne értelme...
Thomasbuvar - Naplemente
Jó kis kép ez. Kicsit úgy érzem mintha egy elég erős vágás lenne, és érdekes számomra ez a kék árnyalatú "hazai" háttér. De jó a szerkesztés és megfelelően élesek a szemek. Ha nem is túl izgalmas de egy jó portét láthatunk. A mezőnyből nálam dobogós.
VasMacska - Erlaufsee
A szerkesztő úr biztos örül a képnek. De mint édesvízi vagy búvárt ábrázoló kép vagy akár ha azt nézzük hogy egyfajta portré, mindenképpen több kell... Az egész képen egy zöld fátyol van, világítás is elmaradt. Sok szöszmő is zavarja a látványt. Biztos sikerült ennél jobb felvétel is ezen a merülésen...

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 20. divefoto 2009 sze 02. 22:11  
Az idén sok édesvízi képet csináltam itthon is.Még  patakokban is merültem a szigetközben. Az igaz hogy Ausztria jobb és Szlovákia is.Ha koszos a víz nem merülök keresek másik tavat.Itt a dc-n talán többen ismerik Péter Ácsot.ő sok helyet ismer csak kicsit későn vettük fel vele a kapcsolatot.De majd jövőre elöbb ébredünk.
 19. Balage 2009 sze 02. 21:38  
Hát igen... :o))))))))))

Talána annyi, amit Archi is leirt, hogy ez egy elkapott pillanat.  Ezért más mint a többi kép.Sajnos viszont fotós szempontból nem sikerült elkapni.
De majd legközelebb kivakuzom valami jó nagy dögnek a szemét! :o)))))  THX  medve... :o)

Divefoto..
Csak a magyarországi édesvizekre gondolván..Sajna elég pocsék minőségüek amik felének vannak.  Bár mikor már szinte mindegy milyen a víz, csak érje a "kopoltyúnkat" akkor belemászunk!  :o)
De fotós szempontból felejthető. Egyre iszaposabb, egyre kisebb látótávolsággal rendelkeznek ezek a helyek.
Egy Osztrák tó pedig nem elérhető egy hétvégi kanyarra nekem.(SAJNA :o(( )
 18. divefoto 2009 sze 02. 21:36  
Begyűjtöm a címeket !
Szlovákiában sok jó hely van. Az Erzsébet-folyó sem lejárt lemez. Nincs vége az évnek még lehet menni Senecre is.Hegyeshalom az idén katasztrófa volt. / idáig / Minden alkalommal árnyékra vetödtem ha kimentem.
 17. Zook 2009 sze 02. 21:10  
lelkesedes volt. az, h idoben nem tudtam osszehozni, az mas teszta...sajnos.

szia divefoto! welcome back. jo erzes ilyen hirre hazajonni, mi? :))) nemsokara mindannyian egyutt sorozunk, juhej!

zook
 16. Bunny 2009 sze 02. 21:02  
Szervezzünk jövőre fotós hétvégéket. Bár amekkora lelkesedés volt a Grüner-re is ...
A további 15 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés