»» ««

A Mintázat forduló győztese

Fotózás
2/2. oldal


Az aktuális forduló képeit ismét neves víz alatti fotós, Násfay Béla értékelte. Több évtizedes tapasztalata révén értékes kritikát tudott mondani a képekről, melyek talán néha kemények, de minden bizonnyal ezekből lehet igazán tanulni.

Béla arra mutatott rá, hogy sok kedvtelési fotósnál feltűnő a számára az, hogy a képek utólagos feldolgozása, módosítása elmarad. Ez ugyanúgy része a fotós tennivalóinak, mint a téma megtalálása és technikailag megfelelő megörökítése, főleg a mai digitális világban. Meg kell tanulni a különféle képfeldolgozó, -manipuláló programok kezelését, és sok-sok felvételt érdemes nézni, hogy a kompozícióról tanuljunk. Sok dolog van, ami utólag még részben korrigálható, például kivágással. Erre Béla egy példát is mutatott, az egyik képet a mezőnyből kiválasztotta és dolgozott rajta egy keveset, az ő változata itt látható a bevezető mellett, az eredeti kép pedig az első az értékeltek közül. (Természetesen ezt jópár más képpel is megtehette volna, gyakorlatilag véletlenszerűen választott a mezőnyből.)

macok - Cím nélkül
Sajnos semmi jót nem tudok erről a horogkorall felvételről sem mondani. Életlen, túlexponált, komponálatlan. Bár rossz képből nem lehet jót csinálni (csak kisebb hibákat lehet utólag javítani), módosítottam a képet, hogy bemutassam a szerzőnek és sokan másoknak, érdemes lenne a leghétköznapibb témát is 2-3 expozícióval jobban "körüljárni", és ha kell, próbáljuk a képet valamilyen programmal egy kicsit rendbe tenni, mielőtt másoknak is mutogatjuk.
pygmy - Cím nélkül
Papagájhal mellúszó jól elhelyezett, átlós kompozícióban. Az ilyen képnek vagy tű élesnek, vagy sejtelmesen életlennek kellene lennie, akkor hatásosabb. Ez egy kicsit bemozdított. A féloldalas vakufény (feltehetőleg az optikától jobbra fel eső beépített vaku), szokás szerint túllövi a sárga részeket, a fő téma, az úszó alsó része viszont már elmosódik az árnyékban. Mindennek ellenére ha nem is nyerő, de jó kép.
Edka - Cím nélkül
A csillagkorall telep élessége megfelelő, felső részét azonban a felszíni fény durván túlexponálja. Kompozíciós értékekről sem beszélhetünk, a telep gömbölydedségének bemutatásához bővebb rálátás kellene, vagy síkban lehetne bemutatni az érdekes, kráteres felszínét egy kisebb részlet fényképezésével (lásd a jól exponált részt). Szóval a kevesebb több lenne.
Thomasbuvar - Hazai minták, itthoni színek.
Mit tesz az egyszeri búvárfotós, ha nincs kéznél megfelelő "mintázata"? Előveszi az egyik naphal képét és kinagyítja a szeme környékét. Az expozíció jó, a halnak szép színes mintázata van a szeme körül, a szemet meg szépen elhelyezi az aranymetszési pontban, ahogy illik. Még arra is vigyáz, hogy az egész kopoltyúfedő a képre kerüljön, így a kompozíció kifogástalan. Csakhogy az eredmény mégis rossz, a brutális nagyítás miatt a kép szétesett, s ezen még a phs sem segíthet.
csabak - Cím nélkül
A sötét fürészessügér alulexponált, így nem válik el a szűk rekesz miatt ugyancsak sötét háttértől. A derengő világoskék pettyek önmagukban nem elegendőek a halfej kirajzolásához. Ha netán éjjeli felvétel, akkor is egy fokozattal tágabb rekeszre lett volna szükség, hogy a kis vaku fénye érvényesüljön. Még jobb lett volna közelebbről fotózni, mert dekoratív halfejről van szó, persze ezt könnyű mondani, nehezebb megvalósítani. Az adott kép kompozíciója jó úton jár, csak valamivel több tér kellene a halfej előtt a bal oldalon, és kevesebb szikla a jobb oldalon.
sziszi - Cím nélkül
A krokodilhal szem kellően éles, de finom színei és részletei elvesznek a túlexpozíció miatt. Sokat rontanak az összhatáson az üledékszemcsék és a lebegő maszatok. A jobb sarokban belógó moszatok sem előnyösek, lehetett volna a szemhez közelebb is menni. A kompozíció a 4/3-os képaránynál elfogadható.
elche - Cím nélkül
A szimmetrikus elhelyezés ritkán előnyös, de az ötágú csillagoknál jól mutat, ez esetben -ferde rálátásnál- pedig szinte az egyetlen jó megoldás. Az élesség jó, a mélysége kitűnő, kár, hogy nem a kép aljától éles, a távolabbi életlenség kevésbé zavaró. Ha kicsit rövidebb lett volna az expozíció, teltebb színek volnának és a homoknak is lenne struktúrája. Utómunkával (Phs) némileg javítható, de így sem rossz kép.
Suhy - Cím nélkül
Sajnos semmi jót nem tudok erről a muréna részlet felvételről mondani. Életlen (bemozdított), komponálatlan, "12 egy tucat" felvétel. Ha éles lenne, és az egyhangú kékes fényt vaku vagy legalább kompenzációs szűrő száműzné, szűkebb kivágással és a gyűrű alakú folt ügyes elhelyezésével értékelhető kép lehetne.
zoom - Cím nélkül
A kép technikailag kifogástalan, jól dokumentálja, hogy ilyenek a cetcápa kopoltyú nyílásai. Egy pályázatra azonban olyan kép kell, amely jobban a témába vág és esztétikailag is nyújt valamit.
horvathv - Bociminta
A szerzőnek joga van a leopárdcsigát akár bocimintásnak is nevezni, a fő témának azonban a csiga mintázatnak kellene lennie. A csigaminta közelről, vagy a csiga a "bársonyágyon" szépen elhelyezve és jól világítva, akár versenyképes kép is lehetett volna. Így azonban egy komponálatlan emlékkép, amelyen a szerző feltehetőleg csak utólag fedezte fel a "mütyike" csillagcsigát (a kritikus pedig egy parányi tengericsillagot is).
Balage - Cím nélkül
A téma jó, hiszen a napóleonhalnak gyönyörű mintázata van a szeme körül. A szerző a szemet el is helyezte az aranymetszési pontba, ahogy illik. A kép azonban nem elég éles és kontrasztos ahhoz, hogy igazán élvezzük. Ez nem csoda, hiszen a 100-as makróval legalább 1 m távolságból kellett fényképezni e kéttenyérnyi területet és ekkora vízköz elmossa a finom részleteket és a tiszta színeket. Ronthatott a minőségen, ha még nagyítani is kellett. Mindennek ellenére is a jobbak közül való.
dzso - Cím nélkül
A gép automatikája működik: az expozíció jó és van éles rész is a képen. De ha csak találomra beledurrantunk a színes korallok közé, abból aligha lesz élvezhető kép. Pedig milyen szép kovatüskés bőre van annak a lágykorallnak, ami véletlenül élesre sikerült. Azt vagy más részletet máskor tudatosan ki kell választani és kiemelni a zagyvaságból. Ez így élvezhetetlen látvány.
2twins - Cím nélkül
Ennek a csillagnak a tüskés hátbőre is gyönyörű mintát mutat, nem tudom miért kellett a hátára fordítani. De ha már így történt, zavaró, hogy a hozzánk legközelebbi ambulakrális lábsorok életlenek, az élességi tartomány valamivel mélyebben van. A kompozíció sem ideális, se nem igazán átlós, se nem szimmetrikus, se nem került a középpont az aranymetszési pontba. Úgy gondolom, hogy ez az eredeti képkocka, és így már nemigen lehet az elhelyezésen változtatni. Ebből az a tanulság, hogy a fotózás közben is gondolni kell a kompozícióra. Hibái ellenére az átlagnál jobb kép.
csa - Cím nélkül
Gyönyörű óriáskagyló részlet, élesen, szép színekkel. Adva volt a lehetőség a fotósnak néhány közel felvételre a pompás mintázatáról, de nem élt vele. Itt képre került a kagyló nyílásának csúnya környezete is, bármiféle kompozíciós elképzelés nélkül. Javítani már sajnos nem lehet. Marad egy technikailag jó emlékkép, esztétikai élmény nélkül.
kritty - Cím nélkül
Előnytelen szögből, ferdén fentről elkövetett életlen és túlexponált kapáslövés egy napóleonhalról. A gép autófókusza valahova a fenékre próbált élesre állni, mert a hal még nem úszott be kellően a képbe. A vaku meg igyekezett a kép túlnyomó részét kitevő nagy kékséget bevilágítani, ezért a halfejet túlexponálta. Automata üzemmódban is sikerülhetett volna jobb képet készíteni, ha az ünnepélyesen vonuló halon félig lenyomott exponáló gombbal élességet fogunk és fényt mérünk, de igazán jó képeket víz alatt csak az automatikák tudatos korrekciójával, vagy manuális beállításokkal lehet készíteni.
nme - Cím nélkül
Technikailag kifogástalan kép egy tengeri uborka bőrének mintázatáról. Meglepően nagy mélységélesség jellemzi. Jó, hogy a nagyjából párhuzamos foltsorok a jobb alsó sarokban kezdődnek és ideális lenne, ha az ív megtétele után a jobb felső sarokba futnának ki. Most a jobb felső sarok egy kicsit "kifolyik" a képből, de azért a távlati hatás így is kialakul. Jó kép.
VasMacska - Cím nélkül
Az ékszersügér képe nagyjából élesnek mondható, de a színeket a "szokásos" kékeszöld fátyol torzítja. Ha már nem tud a fotós világítással, szűrővel, vagy legalább fehéregyensúly korrekcióval ezen a felvételkor segíteni, utólag is lehetne az elszíneződést némileg csökkenteni. Igaz, a halfejet a fotós vagy a felvételnél, vagy inkább a nagyításnál olyan előnytelenül feldarabolta, hogy korrekt színekkel sem tudnánk élvezni a képet. A szem túlzottan a jobb felső sarokban van, a szájvonal elvágva. Pedig a jobb felső háttér azt ígéri, hogy a fej szépen elválhatott volna a háttértől. Ha csak a pettyes mintázat szűkebb bemutatása lett volna a cél, ahhoz brilliáns élesség és tiszta színek kellenek.
Zook - Cím nélkül
A tűzhal mellúszóinak mintázata kellően éles és manuális vakuval finoman megvilágított. Lehetne azonban egy kicsit kontrasztosabb, a csekély számú fehér képpont a szürke tartományban maradt. A kép kompozícióját nehéz a szokásos szabályokkal leírni. Én is azt érezem, mint a fotós, valahogy minden kellő arányban és helyen van. A főtéma enyhén ívelt és átlós, balról a háttérrel "L" alakban szépen keretezve. Ha a mellúszó sugarak vége szerencsésen nem egy sötét sávban végződnének, sokat veszítene a kép az értékéből. Így viszont ha nem is brilliáns, de igen jó felvétel.
Darth-Digilog - Tengeri csillag-rák
A kép technikailag szinte kifogástalan, a mintázat szépen kirajzolja a tengericsillag testét és térbeli elhelyezkedését, még ha a legnagyobb élesség a rákon van is. (Baj lenne, ha nem ott lenne.) A mintázatra ráadás a partnergarnéla, amely sajnos a jobb felső kitüntetett pontból majdnem a kép közepéig szaladt, mielőtt a fotós exponálhatott volna. Mivel pedig nyilván ez az eredeti teljes képkocka, a fotós ezen utólag már nem tudott változtatni. Így "csak" egy igen jó felvételt látunk.
istvanv - Perzsa szőnyeg
A forgósféreg csavart fogókészülékének gyönyörű mintázata gyakori és kedvelt téma. A fotós szépen, technikailag szinte kifogástalanul oldotta meg a fotózását. A forgó középpontja kerülhetett volna egy kicsit lejjebb és balra az átlóra és az expozíció lehetett volna egy picit rövidebb, akkor a színek is teltebbek lennének. Ez utóbbit utólag is lehet korrigálni. Így is igen jó kép.
Garfield33 - A ferdeszájú skorpió
Szerintem valójában nem is ferde a szája a sziklahalnak, csak jobb híján a fotós hozza ilyen kellemetlen hírbe. No, de nem a címet, hanem a képet kell nézni. Az technikailag szinte kifogástalan, éles, színhelyes, a kompozíció jó. Az élességi tartomány ugyan kezdődhetne picit előbbről is, de így sem túl zavaró. A képet sikerült úgy vágni, hogy csak az alsó ajak csücske hiányzik, de ez sem nagy hiba. Jó mintavétel egy érdekes halfejből.
Archi - Cím nélkül
Szinte ugyan olyan papagájhal úszó, mint pygmy képén, csak jobb világítással, és más stílusban előadva. Korrekt, pasztelles színek. Egyedül a kompozíció lehetne valamivel jobb, ha az úszó a jobb felső vagy alsó harmad pontból indulna. Így is igen jó felvétel.
Kékbálna - Cím nélkül
Tűzhal részlet érdekes látószögből. Rendben van, hogy a szemnek élesnek kell lennie, itt mégis zavaró, hogy az úszó, mint fő téma, nem elég éles. Lehetne még kedvezőbb helyre kívánni a szemet és más részeket, de felesleges, a háttér menthetetlenül elrontja a képet.
Bunny - A pöttyös az igazi
Az expozíció és a kompozíció megfelelő, azonban az egyenletes életlenség arra utal, hogy kinagyított részletről van szó. Ennek következménye a nem kielégítő kontraszt is. Átlagos felvétel.
divefoto - Cím nélkül
Gyönyörű a mintázata van ennek a törpe- vagy rövidúszójú tűzhalnak, kifogástalanul exponálva és élesen. Mivel azonban halportré formájában van bemutatva, rá kell mutatni a kép kisebb hibáira: a hal "kiúszik" a képből, nincs előtte kellő víztér, és az enyhe elfordulás miatt a száj és orrész már életlen. Ennek ellenére jó felvétel.

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 26. istvanv 2009 aug 12. 22:06  
:)
 25. Garfield33 2009 aug 05. 23:00  
Már bocsika, de egy szafari utáni első, munkával töltött napon nem várhatod el, hogy ne legyek még a szokásosnál is szemetebb  :-)
 24. Bunny 2009 aug 05. 22:47  
Vigyázz, mert nem mindenki érti a tréfát. Én tudom, hogy bolond lukból bolond szél fúj, de más örömét könnyű ám elrontani. Légy jófiú, és ne genyáskodj, mert a végén még elmondom, hogy hány néven regisztráltál, hogy a gagyi mozid nyerjen nálunk meg még külföldön is pár helyen :P
 23. Garfield33 2009 aug 05. 22:22  
Te lennél valamelyikünknek a rokona???
Ha igen, én akkor is minimum letadagnám...
Mellesleg látom, nyuszika, te nemcsak hozzájutsz a titkos infókhoz, de fel is használod őket  :-)
 22. Bunny 2009 aug 05. 22:12  
Akkor igazából sok neves fotós, és aktív fórumozó családtagja lehet a leadott szavazatok szerint ...
A további 21 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Ras Disha

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés