»» ««

A legjobb fog

Fotózás
2/2. oldal


A forduló képeit értékeli Selmeczi Dániel természetfotós, fotóművész, beküldési sorrendben, hasznos munkáját és kezdeményezését ezúton is köszönjük!

elche - Cím nélkül
Szinte alapszabály, a fentről lefelé fotózás nagyon ritkán hoz jó eredményt. Figyeljünk a kompozícióra! A kép fontos alkotóeleme, a sügér szeme nagyon a kép szélére került, próbáljuk meg ezt az aranymetszési pontokba helyezni, ugyanakkor az átlós elhelyezkedés javít a kompozíción. Fontos a háttér, hogy a témánk kiemelkedjen és elüssön a környezettől.
Tigger - Ki kopog itt?
Szintén felülről lefelé, a környezet elvonja a figyelmünket a főtémáról. Rossz a kompozició, a kép felső egyharmada nem ad a pluszt képhez, ezt nyugodtan le is vághattuk volna. A témáknál előnyös, ha mind két szem látszik. Kicsit olyan érzésem van mintha a muréna kiesne a kép alján, ez több hellyel a kép alsó harmadában orvosolható.
VasMacska - Csorbacsík...
Jó kompozícióban ábrázolt, könnyű téma, várhattunk volna egy kicsit a képkészítéssel hogy a tekintet mindkét szeme felénk nézzen. Egy kicsit a vágással pár fokot forgathattunk volna jobbra, hogy teljesen párhuzamos legyen a képszélekkel, mert így kicsit dől balra. Színek: talán számomra ez a legnagyobb hátránya a képnek, nem is fekete-fehér hanem inkább monokróm... A kontraszt növelésével javíthatnánk a képen.
macok - Cím nélkül
Közelebb, sokkal közelebb! Ha nem elég jó a kép, menj közelebb, főleg egy ilyen félénknek igazán nem mondható élőlénynél, mint a muréna! A középre szerkesztés nem tesz jót a képnek- próbálkozzunk valami izgalmasabb kompozícióval! A kép bal harmada életlen, miért is használunk f 2.8-at?? Ilyen helyzetekben használjunk nagyobb blende számot például f 4 vagy 5.6. A murénán lévő fehér folt zavaró. A világítás megfelelő. Használjunk a víz alatt manuális módot!
istvanv - Ez a legszebb mosolyom
Hálás téma a homokos ajzat közelében élő gyíkhalak fotózása, némi türelemmel közel tudunk kerülni, az igen fotogén alanyunkhoz. A kiirásnak megfelelő képet láthatunk, jó élességgel. Kicsit izgalmasabb lehetett volna a kép, ha szűkebb rekeszt választunk és az élességet a hal szemére állítjuk. Megpróbálkozhattunk volna szűkebb vágással, és szerintem jót tenne a képnek egy kis jobbra forgatás. Ha már 2 külső vakuval dolgozunk figyeljünk az egyenletes világításra, jelen esetben a kép bal oldala sötétebb.
Poooly - Cím nélkül
Jó pillanat, viszont a képet zavaróvá teszi a fehéren belógó korallág és a környezet. Korábban már említett hiba a felülről lefelé való fotózás. A tisztitó garnéla, ha a fogakon lenne, sokat javíthatna a képen. Próbáljuk ezt a különleges pillanatot a háttérből kiemelkedően lefotózni. Kis türelemmel sikerülhet!
Thomasbuvar - Am..dent, fogat ment!
Ezen az édesvízi felvételen, a süllőt, a hazai vizek egyik ragadozóját tökéletes kompozícióban mutatja be a szerző a tengeri halakhoz szokott búvártársainak. A homogén háttér még jobban a nagy szemek felé vonzza a nézőt. Néhány fokkal balra forgatás tökélesítené a képet. Legközelebb próbáljunk a hal szemére élességet állítani: még nem zavaró, de itt az élesség a hal száján van. Korrekt kép.
Kékbálna - Ne fogazz!
A különleges látvány a víz alatt nem biztos hogy különleges képpé is teszi azt! A látvány kuszaságában és a témák sokaságában a fő téma elveszik. Nagyon zavaró hogy a muréna szemét eltakarja egy anthias. Próbáljunk közelebb kerülni és egy témát kiragadni az eseményekből. A kép szempontjából sokkal értékelhetőbb lesz!
bunny - Bohócszáj
Sajnos a témába a környezet beletakar és a kompocízió sem teszi izgalmassá a témát. Ilyen esetekben segíthet az átlós elrendezés. Aki számára ismeretlen a tengeri világ téma nélkülinek találhatja ezt a képet. Próbáljunk meg közelebbről lefotózni akár egy részletet a kagylóból...
Darth-Digilog - Gyíkhal
A szemeken lévő tökéletes élesség és a jó rekeszválasztás izgalmassá teszi a témát. A háttér és a hal színei összhangjából, gyönyörűen kiemelkednek a különleges színekben pompázó szemek. Jól megvilágított helyesen exponált képet láthatunk, amit tökéletesen megfelel a kiírásnak.
horvathv - Cím nélkül
Hiába a jó téma, a megfelelő környezet ugyanolyan fontos. Figyeljünk erre és próbáljunk meg ennek alapján választani témát- ha nem megy, akkor alkalmazzunk szűk vágást és készítsünk portrét. A kép bal oldalán nagyon zavaró az életlen korall. Kezdő fotósok gyakran alkalmazzák a középre szerkesztést ami szintén kerülendő. A muréna a kép jobb oldala felé tekint, ami nézőben olyan érzést kelt mintha "kinézne" a képből. Szerkesztésileg a kép jobb oldalára indokolt a több hely, nem a bal oldalra. Próbáljunk meg témával azonos szintből exponálni!!
sziszi - Cím nélkül
Különleges és igen könnyű téma a kőhalak fotózása. Figyeljünk jobban a közeli érdekes kivágásra, mivel a téma megengedi, hogy akár hosszú percekig kisérletezzünk a kompozícióval. A kép bal oldalon indokolatlanul szűk, a jobb oldalon pedig tág. Szintén már említett hiba hogy itt is az élesség a hal szájára került, holott szinte az esetek 90 százalékában a szemen lenne a helye. Használjunk manuális üzemmódot, ha a gépünk lehetővé teszi, a téma választás miatt nem ideális a 2.8 as rekesz.
adamax - Minifog
A víz alatti fényképezésnél igen fontos a fény, sajnos itt nagyon hiányzik a képről. Az egész képre egy kékes "fátyol" telepszik. A ketté vágott hal sem ad pluszt sajnos a képhez. A korallfal háttér is zavarossá teszi a témánkat, próbáljuk meg a fal felől exponálni, kék háttérrel.
Balage - A korallok örzője...
Mindig csábító téma a korall széleken üldögélő sügérke! Próbáljuk meg valami izgalmasabb helyzetben megörökíteni, szebb háttérrel, esetleg cselekvés közben! Figyeljünk a megvilágításra, zavaró nagyon a hal árnyéka. Amennyiben egy vakut használunk, próbáljuk meg azt, hogy a témára fentől érkezzen a fény, ami természetesebb, hisz az esetek nagy részében a napfény is hasonló hatást kelt...
Garfield33 - Corál gyilkosa...
A kép jó példa arra, hogy gyengébb képalkotó készülékkel is lehet használható képet készíteni! A drámai szerkesztésben amiben az egész ragadozó teste látszik, központi témája a képnek mégis a fogak, ami az e havi forduló kiirása is. Jobb lehetett volna, ha egy kis fényt kap a barrakuda szája , mert a nagy fehér fogak még hangsúlyosabbá válnának. Kompozícióban talán ha egy kicsit többet mutatnánk a testéből és kicsit a környezetből kevesebbet, növelné a kép "értékét". A kiírásnak tökéletesen megfelelő képet láthat a néző, megfelelő kidolgozásban, sajnos a gépnek köszönhetően gyenge minőségben.
TOK - Cím nélkül
Ezen a drámai hatású képen, amin a barrakuda fogai szinte már nézőig érnek, sajnos hibák miatt nem kapunk átütő élményt. A téma álló formátumot kívánna nem fekvőt. Itt is a szemnek kellene élesnek lennie. Érdekes, hogy a szerző miért használ 2.8 rekeszt és 1/200 as idővel, mikor ezt semmi nem indokolja. A téma nagyon igényelné a megvilágítást, mert így egybeolvad a háttérrel. Kitűnő téma, megfelelő kidolgozás nélkül!
2twins - Cím nélkül
Éjszakai merülésen, amikor már a papagáj halak megbújva alszanak, érdekes részleteket fotózhatunk. Gyönyürű színeket, rajzolatokat , részleteket kaphatunk lencsevégre. Ezen a képen is ilyet láthatunk. Amire jobban kell figyelnünk itt is a környezet. Zavaró a kép jobb oldalán életlenül belógó korall, ami jelen esetben még árnyékot is ad az alanyunkra. Néha ezek a fotózások igen nehézkesek, mivel a hal mepróbál biztonságba húzódva aludni a korallok között. Ilyenkor válasszunk olyan részletet amihez kellőképpen hozzáférünk és még megfelelően meg is tudjuk világítani!
Zook - Félcentis fogak! (keresztben...)
Mindig hálás téma az ostorkorallon megbúvó kis gébek fotózása. Ezen a képen a szerző, a nehezebb utat választotta, mivel a hátteret "mérte" így a természeteshez közel álló kéket kapunk. A hátránya, hogy lassú záridőt kell használni, így igen nagy az esélye a bemozdulásnak. Nem túl előnyös a hal megvágása, mert vagy tágabb vagy szűkebb vágás lett volna szükséges. Ha ilyen parányi témának a részletét szeretnénk fotózni, használjuk előtét lencsét vagy konvertert.
divefoto - Cím nélkül
Figyeljünk a kompozícióra, sajnos a főtémánk "kiesik" a kép jobb oldalán ,és a tiszító hal nem elég, hogy ezt ellensúlyozza. Zavaró a kép alsó részében, hogy nem fért bele a szája és a háttér sem túl homogén. Lehetett volna izgalmasabb pozicót kivárni, hogy a tisztító hal jobb pozícióba kerüljön, egy szükebb kivágásban igazán jó képet kaphatunk.
andy.scr - Cím nélkül
Különleges és ritka téma az adriai csillagvizsgáló hal, az indonéz rokonáról sok hasonlóan jó felvétet láthattunk már a magyar fotósoktól. Kicsit talán szűk a kép kivágása alul, de így szépen "kifut" a hal szája a sarkokban. Egy hajszállal lehetett volna szimetrikusabb a kép. A (D)SLR objektívek esetén a maximális és minimális rekesz értékeknél minőség romlás léphet fel, a jelen téma nem indokolja a f 32 rekeszt, így ezeket általában csak akkor használjuk ha a téma indokolttá teszi. Záridőnél, mivel a téma teljesen kitölti a képet, és az idő nem befolyásolja a vaku teljesítményét én biztos 1/250 időt használnék. (Azonban az igaz ha teljesen kizárjuk a környzeti fényt és vakuzunk az a pillanatot "kimerevíti" így az idő nem befolyásoló tényező a kép szempontjából)
pygmy - Cím nélkül
A Képen klasszikus hibákat láthatunk, kissé fentről lefelé van szerkesztve, a téma a képkivágás közepén, a környezet semmitmondó és kitölti a kép 50 százalékát. Menjünk közelebb, próbáljunk meg érdekes pillanatot elkapni. Figyeljünk a kompozícióra. Szerkesszük a témánkat harmadolás szabályai szerint, vagy az aranymetszési pontok közelébe! A jó képhez a megfelelő expozíció és világítás még nem elég, tegyük érdekessé, különlegessé a képet! Ez lehetséges kompakt gépekkel is!
nme - Cím nélkül
Jól szerkesztett kép, talán a melluszononyok pozíciója nem túl szerencsés, mert némi árnyékot vet a hal szemére, ami kicsit zavaró. Fekete, homogén háttér ami ha lehetne talán természetesebb lett volna kékkel (amennyiben nem éjszakai merülés). Ebben az esetben a színek összhangja és a fehérlő fogak miatt jó választás. Korrekt portré!
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Balage 2009 máj 01. 13:36  
GRATULA a díjazott fotósoknak!  De....
Leginkább az új rendszer tetszik, amiben Dani részletes,kíváló értékelést adott minden egyes képről! A DC-s "öregeknek" is hála, mert ez a kezdeményezés egyszerüen FANTASZTIKUS! Remélem folyamatosan lesz ezentúl!  GRATSSSSS :o)
 8. Kékbálna 2009 máj 01. 13:32  
Külön köszönet Daninak! Nagyon jó volt az értékelés. Sokat tanultam belőle. Köszi. :)
 7. Kékbálna 2009 máj 01. 12:59  
Gratula Macseknek és jó utat! Ez a barrakuda egy igen nagy jószág. Nem mertem ilyen közel menni hozzá. :)
 6. Zook 2009 máj 01. 09:32  
Grats a gyozteseknek es a helyezetteknek.
 5. pygmy 2009 máj 01. 09:06  
annak a dögnek mesélhetsz mást is, pl. filmsztár is lesz:) elképzelem, hogy úgy találjuk ott, hogy autogramokat osztogat a tisztogatóhalakból álló rajongótáborának...
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Abington Reef

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés