»» ««

Legyél hivatásos búvár!

(Hirdetés)
2/3. oldal


Mit takar merülésvezetői szint? Ez az első, de messze nem az utolsó lépcső a búvárkodást hivatásukká választók számára. Mint végzett PADI merülésvezető (divemaster, DM) munkát vállalhatunk búvárbázisokon, búvárközpontokban, segédkezhetünk a búvároktatásban, hivatalosan vezethetünk merüléseket, sőt néhány nem légzőkészülékes tanfolyamot magunk is megtarthatunk, röviden pénzt kereshetünk, mint búvár. PADI merülésvezetőként a búvárkodás terén olyan gyakorlati és elméleti tudás birtokába kerülünk, ami a hobbi búvárok számára már nem könnyen érhető el, ennek köszönhetően bárhol a világban felmutatva egy PADI Divemaster minősítést, tudni fogják, egy tapasztalt búvárral van dolguk, és eszerint kezelnek. Mint hivatásos búvár, hozzáférhetünk a PADI számukra fentartott információihoz, szolgáltatásaihoz -többek között a világ minden tájáról érkező munkalehetőségekhez-, és persze ne feledjük a fun részét sem! Napfényes tengerparti búvárbázison dolgozni, rengeteget merülni, új barátokra szert tenni, nem lenne jó móka? Na ugye!

Merülésvezetőként nem csak lehetőségeink tágulnak ki és tudásunk fejlődik jelentős mértékben, de megnő a ránk háruló felelősség is. Legfontosabb, hogy mint hivatásos búvár már felelősséggel tartozunk más búvárokért is, míg sport- vagy hobbi búvárként általában csak magunkért és merülőtársunkért. Mint professzionális búvár, elöl kell járnunk abban, hogy jó példát mutassunk a hobbi vagy sportbúvárok számára, ezt fogalmazza meg a tanfolyam egyik fontos kifejezése, a szerepmodell. Mit takar ez konkrétan?

Magában foglalja például azt, hogy búvár technikai kérdésekben legyünk naprakészek. Természetesen nem érhetünk mindenhez, de a búvárkodás irányzatait legalább érintőlegesen ismernünk kell (ebben nagy segítség egyébként az Encyclopedia of Recreational Diving PADI kiadvány). Otthonosan kell mozognunk a felszerelések témakörében is, hiszen az általunk vezetett búvárok hozzánk fognak fordulni ilyen kérdéseikkel is, tanácsot kérnek, ez kiváltképpen igaz, ha olyan helyre kerülünk, ahol felszerelést is árusítanak.
Egy jó merülésvezetőnek kiválóan kell merülnie, nem okozhat számára gondot a tökéletes lebegés, meg kell, hogy tudjon oldani minden merülés előtt, után vagy merülés közben felmerülő problémát- ettől professzionális búvár.
Mint mentőbúvár természetesen felkészültnek kell lennie a búvárbalesetek esetén is, mint merülésvezető valószínűleg elsősorban irányítania kell a mentőbúvárok tevékenységét, ám legalább ennyire előfordulhat, hogy magának kell a mentést végrehajtania.
Nem kérdés, egy merülésvezetőnek példát kell mutatnia minden téren, legyen az a merülések végrehajtása során a biztonság előtérbe helyezése, vagy éppen a környezetünk kiemelt védelme és ennek betartatása.

(c) PADIEzen tudás és tapasztalat megszerzéséhez minden segítséget megkapunk a PADI Merülésvezetői tanfolyamon. A tananyagok a DM szinthez jelenleg sajnos csak angolul érhetőek el, de ezt tekinthetjük célzásnak is: hivatásos búvárként nem árt a nyelvtudás, de könnyítésként a filmanyagok feliratozva vannak.
A tanfolyamhoz megkapjuk a PADI Divemaster Manualt, ami a megszokott PADI minőségben hasznos segítség a tanfolyam sikeres elvégzéséhez, megtámogatva egy hangulatos Divemaster videóval is. Az Encyclopedia of Recreational Diving (A sport búvárkodás enciklopédiája) című könyv és multimédiás DVD pedig még a tapasztalt búvároknak is tartogathat újdonságokat, rengeteg hasznos és modern információt kapunk a reduktorok gyártásától a fizikán és óceanográfián át a katonai vagy munkabúvárkodás bemutatásáig. Sok kép és videó segít megválaszolni a búvárkodással összefüggő kérdéseinket.
A DM pack hasznos része még a PADI elektronikus multilevel merüléstervezője, az eRDPml, illetve rengeteg a merülési feladatokkal összefüggő vízálló tábla.
A rendszer tehát ellát minket a szükséges tananyaggal és multimédiás termékekkel, az oktatónkkal pedig mostantól ha lehet még szorosabb, leginkább a mentori viszonyhoz hasonló kapcsolatba kerülünk. Innentől ő nem csupán tanít, de támogatja is a professzionális búvárkodásba vezető utunkat.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Merülőhelyek

Rocky Point (island #7)

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés