»» ««

Karnyújtásnyira a búvárszezon

A búvárkodásról
2/2. oldal


Aki már kártyával rendelkező, öntudatos búvár, nagy lelkesedéssel lát neki a tervezésnek a nyárra. Ám sajnos szinte csak szabadságot könnyű szerezni- sőt, pár helyen éppen az a baj, hogy inog az emberek munkahelye, "végleges szabadságra" küldik őket. Bizony, nem az elképzeléseink szerint alakult a tavalyi év vége. Emelkednek a repjegyárak, szigorúbban veszik a túlsúlyokat a társaságok, a jelentős euroárfolyam-változás pedig minden egyes külföldi utat megdrágít.

Bizonyára akadnak, akiknek az is megfordult a fejükben, hogy ebben az évben nem is erőltetik a merülést. Azért így is akad alternatíva. Egy kis szintentartás, gyakorlás azoknak sem árt, akik túra előtt állnak, de akik meg nem utaznak, jól elmókázhatnak a barátaikkal egy uszodai estén. Egyszerűen csak egy-egy étteremlátogatás vagy más hasonló program helyett érdemes beiktatni egy ilyen medencézést. Hétvégén el lehet menni merülni valamelyik hazai tóhoz, esetleg pénteki indulással, vasárnapi érkezéssel kényelmesen megjárható egy-két szép osztrák tó is. Kirándulás is, akár a családdal, és egy kis búvárélmény is, melynek a költségei eléggé jól kézben tarthatóak.

A repülős utak drágulása miatt újból előtérbe kerülhet az Adria is, ahova 3-4 napra is el lehet menni. Magyar búvárbázisok is működnek Horvátországban, és az autós utazás (főleg, ha "telekocsi" jelleggel több utas áll össze) miatt nem is igazán drága. Bár mostanában nem volt olyan divatos a horvát partszakasz, azért bőven jobb az itteni merülés a partra vetett létnél. Persze a szépséget, az izgalmat máshol kell keresni, mint a trópusokon, de itt is vannak érdekes apróságok, barlangok vagy roncsok. Ráadásul az Adriának több arca van, néhány helyen kellemes és laza parti merülésekre is lehetőség van, máshol egy tengerparti város nyüzsgő esti élete nyújthat plusz programot, de vannak egészen csendes, a tömeges turizmustól távol eső helyek is. Ha tudja valaki, mire vágyik igazán, az Adrián kisebb kompromisszumokkal megtalálhatja.

A kicsit megdrágult, de még mindig megfizethetőnek számító meleg tengeri úticél, Egyiptom esetében érdemes megfontolni, hogy a több merülésre lehetőséget adó, ezért viszonylagosan kedvezőbb árú szafari jobb, ha valakinek csak egy igazi búvártúrára van lehetősége az év során. Családdal persze inkább maradnak a parti bázisú utak- ha valaki megteheti, akkor a last minute ajánlatokkal sokat spórolhat. Viszont ha a nyár folyamán csak egyetlen családi utazásra van lehetőség, és a családtagok nem csak esténként, a merülésektől fáradtan szeretnék látni a búvárokat, akkor bizony a hagyományos földközi-tengeri úticélok kerülnek képbe. De elkeseredni nem kell, legalább az alapvető felszereléseket érdemes elvinni a tengerpartra, és jó szervezéssel így is lehet merülni. Arra kell figyelni a foglalásnál, hogy a lehetőségek közül azokat a nyaralóhelyeket kell kiválasztani, amelyek közelében van búvárbázis. Az előzetes tájékozódásban segíthetnek a nemzetközi adatbázisok (pl. dive-centers.net) és a német bázisértékelő oldalak (pl. taucher.net). Jó bázisokat, korrekt merüléseket Törökországban, a görög szigeteken vagy Spanyolországban egyaránt lehet találni, Málta vagy Ciprus az igényesebb búvárok elvárásait is kielégíti, de akár Bulgáriában vagy Tunéziában is lehet merülni.

Akik pedig olyan szerencsések, hogy az útiterveiket semmilyen gazdasági helyzet nem befolyásolja, azoknak igazán sok tanácsot nem kell adni, hiszen mehetnek, amerre csak a kedvük tartja. A többség meg egyszerűen csak irigykedik rájuk, de minden bizonnyal azért nekünk sem kell minden búvárkodási tervünket sutba dobni. Kicsit máshogy, kicsit alaposabban előkészítve, kicsit több kompromisszummal mindenki utazhat és merülhet, és hódolhat szép kedvtelésünknek.

GR
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. buborek 2009 ápr 14. 10:02  
Igazán szép, pártatlan és hasznos összefoglalás. Gratulálok a szerzőnek.

Merülőhelyek

Eel Garden

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

parti merülészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés