»» ««

X. Búvárfotós OB kiírás

Fotózás
2/2. oldal


GYAKORI KÉRDÉSEK


Összeállításunkban kérdés-felelet formában áttekintjük a pályázókat leggyakrabban érintő kérdéseket.

Meddig lehet nevezni?
Nevezni 2009. január 1-től február 1-én 22 óráig lehet.

Hogyan lehet nevezni?
Nevezni a www.buvarfotosob.hu honlapon bejelentkezéssel és a képek online feltöltésével lehet. A nevezés akkor érvényes, ha a nevezési díj befizetésre, és a versenyengedély kérelem is beküldésre kerül.

Mennyibe kerül a nevezés?
A nevezési díj 2500 Ft, amit közhasználatú postai utalványt kitöltve vagy banki átutalással kell a nevezési határidő előtt, de legkésőbb 2009. február 2-án befizetni a Szakszövetség címére (Magyar Búvár Szakszövetség, 1329 Budapest, Pf.: 41.), vagy átutalni a 10700079-26163200-51100005 számú (CIB) bankszámlájára. Az utalvány vagy átutalás közlemény sorába ne felejtsük el beírni, hogy búvárfotós nevezési díj.
A nevezési díjak befizetését egyeztetjük a nevezők listájával. Esetleges eltéréseket előbb e-mailen, aztán telefonon próbáljuk orvosolni. Esetleges technikai problémák nem okozhatnak automatikus kizárást.

Miért van szükség versenyengedély kérő lapra?
A víz alatti fotózást a Magyar Búvár Szakszövetség - tekintettel elsősorban a shoot-out versenyekre - egyfajta búvár sportágként ismertette el. Ezért rendez és díjaz országos bajnokságot, és nevezi a legjobbakat a világbajnokságra. Az éves versenyengedély ezzel összefüggő formaság, amelynél lényeges a sajátkezű aláírás, ezért postán, vagy faxon, vagy beszkennelve e-mailhez csatolva (info@buvarfotosob.hu) kell beküldeni. Előnye a sportágként való kezelésnek, hogy a Világ- és Európa Bajnokságokon győztes vagy helyezett versenyzők hivatalos állami elismerésben, jutalomban részesülhetnek.

Mit kell érteni "az élővilág károsítása, vagy durva megzavarása" alatt?
A kialakult nemzetközi szabályoknak megfelelően etikai okokból ki kell zárni azokat a felvételeket, amelyeknél
- a búvár károsítja a környezetet (pl. felszerelése szántja a feneket, vagy felveri a homokot),
- az állatok stresszes állapotba kerültek (pl. felpumpált gömbhal, tintázó polip)
- az állatok természetellenes környezetbe, vagy számukra veszélyes helyre kerültek,
- az állatokat a búvár nem természetes táplálékukkal eteti (pl. keménytojás),
- az élőlényeket kézzel érintik (pl. korallpolipokat, csikóhal farkát),
- a búvár láthatóan úszóképességi (lebegési) problémával küszködik.

Milyen fényképezőgépekkel készített képek nevezhetők?
Az A, B, C és D kategóriákban bármilyen filmes (analóg) géppel készítettek, vagy legalább 6 megapixel tényleges felbontású digitális géppel készített képek nevezhetők. Az E kategóriában azonban csak nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridge) géppel készített képek nevezhetők, tekintet nélkül a felbontásukra.

Kompakt géppel készített felvételek csak az E kategóriában nevezhetők?
Nem, bármely más kategóriában beküldhetők, ha teljesítik az adott kategóriára előírt minőségi és technikai feltételeket. Az A kategória technikai feltétele azonban kompaktoknál, szinte kivétel nélkül, csak nagy látószögű előtétlencsével teljesíthető.

Hogyan nevezzem el a fájlokat?
A megoldás a pályázati kiírás 5. pontjában található. A szerző regisztrációs számának kell szerepelni a fájlnévben.

A fájlnéven kívül kell-e címet adni a képeknek?
Igen, a hivatalos honlapra való feltöltéskor a kép szerzője által adott címet is meg kell adni.

Hogyan kell érteni a 40% vágást?
Az eredeti digitális, vagy filmről digitalizált kép területe (az oldalak pixelszámának szorzata) 40%-al csökkenthető - ha van miből -, de a maradék területnek nagyobbnak kell lenni, mint 3,6 megapixel, azaz 3,6 millió pixel. A pixelszám programmal való utólagos növelése nem megengedett beavatkozás.

Mekkora méretű JPEG képpel lehet nevezni?
A korrigált eredetiből kicsinyített JPEG formátumú képpel lehet nevezni, amelynek hosszabbik oldala fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixel méretű. Ha nagyobb képet tölt fel, a rendszer a képet automatikusan átméretezi (csak a feltöltés tovább tart).

Hány képet küldhetek be?
Kategóriánként 6 db, összesen legfeljebb 30 db képpel lehet pályázni.

Mit kell tenni, ha utóbb az eredeti képet is bekéri a zsűri?
A digitális géppel felvett eredeti ún. nyers (RAW, NEF, CR2 stb.), tiff, vagy jpg fájlt CD vagy DVD lemezre írva, a diapozitív vagy negatív képkockát keretezve kell három napon belül elsőbbségi és ajánlott postával beküldeni, vagy beadni a rendezőknek a Tengeri Só Alapítvány címén (1066 Budapest, Jókai utca 28.). A fájlnévnek meg kell egyeznie a hivatalos honlapra feltöltött pályázati kép fájlnevével (analóg képnél a keretre írva). Célszerű egyúttal az eredetinek a szerző által korrigált, de még nem kicsinyített tiff fájlját is beküldeni esetleges kiállítási nagyításhoz.

Hogy ellenőrizhetem le a feltöltött képeimet és a pályázatomat?
A képek kategóriánként, könnyen áttekinthető formában láthatóak a nevezési oldalon, Pályázati anyagaim cím alatt. Az anyag a beadási határidő végéig megváltoztatható, ezért a pályázók részére, pályázati anyagukról ellenőrző levelet vagy egyéb jelentést nem küldünk.

Hogyan történik a zsűrizés?
A feltöltött pályázati képek fájlneve átkódolásra kerül, így a szerző neve a zsűrizés alatt ismeretlen marad. A néhány napon belüli elő zsűrizés során csak azt nézik, hogy a kép tartalma megfelel-e a megadott kategória előírásainak, valamint, hogy nyilvánvaló etikai vétség látható-e? (Kizárásra egyébként a pályázati feltételek megsértése, a képek meg nem engedett korrekciója, vagy etikai vétség felfedezése után bármikor később is sor kerülhet.) A nevezési határidő után kb. egy héttel a pályázat képei - az elő zsűri során esetlegesen kizárt képek nélkül - láthatóvá válnak mindenki számára a hivatalos honlapon, természetesen a kódolt fájlnévvel. Ezután kerül sor a fő zsűrizésre, amelynek során a hét zsűritag szavazólapon 0-9-ig pontoz valamennyi képet. Minden képnél a legkisebb és a legnagyobb pontszámot kiejtik és a maradék öt szavazat összege adja a kép pontszámát. A nevezési határidő után kb. két héttel a képek által elért pontszámok is láthatóvá válnak a honlapon, kivéve minden kategória tíz legmagasabb pontszámot elért képéét. Ezután történik a legmagasabb pontszámot elért képek ellenőrzése az eredeti képek bekérésével. A végeredmény természetesen csak a március 4-i díjátadó ünnepségen, illetve vele egyidőben a médiában kerül nyilvánosságra.

Közönségszavazásra hogyan van lehetőség?
A buvarfotosob.fotoklikk.hu honlapon a (jobb oldalon található) PÁLYÁZATOK ÁTTEKINTÉSE blokkban lévő kategóriákra bökve és a kategóriában található képek alatti/melletti (az Ön értékelése feliratú) szavazócsillagokkal szavazhatunk, akár csak egyetlen képre, már a feltöltés ideje alatt is illetve utána még március 1-ig.

Mi történik a díjazott/helyezett képeimmel?
A pályázati nevezéssel hozzájárul a szerző képeinek a pályázat rendezvényeivel kapcsolatos anyagokban való megjelenéséhez és kiállításához, s ezért nem tarthat igényt szerzői jogdíjra. A képek kiállításra kerülnek, és ezért nagyítva lesznek az eredeti fájlokból, illetve - ha megküldte - az eredetinek a szerző által korrigált fájljából. Az eredményhirdetést követő 30 napon belül a dia eredetiket a szerzők visszakapják, az eredeti fájlokat tartalmazó lemezeket pedig megsemmisítik.

Ha kérdés merül fel, milyen segítségre számíthatok?
A kapcsolati menüpont alatt feltüntetett info@buvarfotosob.hu címen lehet feltenni egyedi kérdéseket.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 174. Darth-Digilog 2009 feb 06. 09:33  
Szerintem ne érjél rá másfél hét múlva hétfőn! :-)
 173. Thomasbuvar 2009 feb 05. 18:09  
Igen láttam! Értem én, hogy  VÍZipók II. Kösz a leckét! :)
 172. Darth-Digilog 2009 feb 05. 15:49  
Kollega! Ez nem portfolió, hanem a VÍZiók II. című vándorkiállítás, ami 4 évig kéthetente költözik. Ennyi idő kell, hogy eljusson mindenhova ahol igény van rá. Jövőre is még ez fog menni, utána jön a VÍZiók III. Ebből következik, hogy bizony régebbi felvételek jócskán, sőt egy idő múlva csak azok láthatóak a kiállításban. De azért szerintem nem rossz az anyag, és ne feledd a versenyképek nem mindig jók kiállítás képeknek, illetve egy kiállításra máshogy válogatsz. Természetesen mivel iskolákban megy a kiállítás ezért a témákat is próbálod inkább a biológia felé terelni,mint a szép búváros kompozíciók felé. Ez van. De azért láthattál sü...t! :-)
 171. Vanek 2009 feb 05. 15:21  
Akko mennyetek a Balassába öt óra magasságában és igyatok egy üccsit...
 170. Thomasbuvar 2009 feb 05. 14:45  
Azért a két intézmény nincs olyan messze egymástól, talán csak egy várdombnyira. :)
A további 169 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés