»» ««

Téli Adria

Adria
2/2. oldal


Halak és rákok. Nem kell megijedni ezektől a fejedelmi étkektől, az elkészítésük könnyebb, mint gondolnánk: a megpucolt halat durva lisztbe forgatjuk, s bedobjuk a forró olajba. Ennyi. Sózni, fűszerezni sütés előtt tilos, elveszik a tengeri hal íze. A tálaláskor enyhén sózzuk, s fokhagymás petrezselymes olíva olajjal leöntjük. Friss kenyérrel, paradicsommal (s kívánság szerint egyéb salátákkal) tálalva egyszerű, de rendkívül finom falatokhoz juthatunk. Mi is így szeretjük, sőt, a krk-i halászok is így csinálják! Ha Krk-en jársz, gyere el egyszer velünk egy tengeri halászatra (Fish-picnic).

Tintahal, ami gyakori fogás itt az asztalon, s a vendéglőkben is. Szerintem az adriai a legfinomabb. Étlapokon ezt külön jelölik (ahol még kapható), s többet is kérnek érte, mint a világ egyéb tájairól importált lényegesen olcsóbb mirelitért. Roston és karikára vágva-panírozva mindenki ismeri. Ám másképp is lehet. Igazi szezonja októbertől a tél végéig tart. A napi munka után rajzanak ki a kis csónakok, ha sima a tenger, s mindenki saját "tikos" metódusával, saját helyén pecázza a tintahalat. Ekkor sok a nagyobb méretű. 20-25 centiméteres példányok is akadnak. Jó tudni, a friss tintahalat is érdemes (muszáj) megfagyasztani, legalább egy napra. Sokkal puhább, omlósabb ezután elkészítve.

Tintahal töltve (punjenje lignje):
Tedd egy edénybe: a kis kockácskákra vágott sajtot (ha ínyenc vagy kemény és lágy sajt kockák vegyesen) és sonkát (lehetőleg prsut), valamint a tintahalnak az apróra vágott csápjait. Adj hozzá fokhagymát, petrezselymet, kevés sót és borsot, s ha mindezt megkeverted, töltsd meg vele a tintahalat, majd zárd be fogpiszkálóval. A tepsit kend ki olívaolajjal, s tégy még a tepsibe fokhagymát s petrezselymet, néhány szem olíva sem árt még, ha akad a konyhában. Körülbelül 180 fokos sütőben süsd hosszan (kb. 3/4 óráig), s közben, amikor már pirosodik a hal, locsold meg egy kis fehérborral, majd süsd tovább, még egy kicsit. Burgonyát (azaz krumplit) is szoktak vele együtt sütni egészben, de hámozva. Átveszi az ízét. Érdemes félig előfőzni, főleg, ha nem nagyok a tintahalak, mert nyers maradhat.

Tintahal tengerész módra (lignje na mornarski naèin):
Tengerész módnak hívják, mert a hajó-konyha szerény felszereltsége mellet is (az egy db serpenyőben), hamar ízletes étel készül a fogásból.
Serpenyőben olíva olajat hevítünk, egy kis fej igen finomra vágott hagymát helyezünk rá, kicsit dinszteljük. Erre kerül a megtisztított tintahal. A hal mindkét oldalát jól megsütjük, míg szép piros színt kap. Ezután igen finomra vágott (szépen késsel apróra vágva, nem fokhagyma-nyomón préselve!) fokhagyma kerül rá. Bőven. (1 kg tintahalra legalább 4 -5 gerezd). Ezután kevés (fél deci, egy kiló halra számolva) fehérborral felöntjük, majd kevés paradicsom-szószt, vagy egy db kis kockára vágott paradicsomot adunk hozzá. Ízesítéshez: só és bors - vagy vegeta. Ezután kevés hallevessel felöntjük. Halleves, nem halászlé! Ennek hiányában vízzel. Rövid további főzés után kész. Ha túl levesesnek tűnik, kevés zsemlemorzsát szórunk bele. Mikor művünk elkészült, ismét megszórjuk apróra vágott fokhagymával! Ez adja a végső illatot és íz-harmóniát.
Köretként főtt krumplit, vagy palentát ( kukorica kása ) kínálunk hozzá. Fehérkenyérrel sem utolsó.

Halleves (Rilja juha)
Próbáltam már több vendéglőben hallevest enni. őszintén mondom, mint magyar embernek, kidobott pénznek tűnt az ára. Ezért azután nem is kértem receptet a fordításhoz. Történt azonban, hogy tegnap halleves volt itthon. S a fogást, amit eddig mindig elkerültem, most a receptírási lázban, megkóstoltam. Majd ugrottam a fényképezőgépért, s a másik még érintetlen tányért azonnal megörökítettem. Receptíráshoz csak ebéd után kezdtem. Higgyétek el, isteni volt! Ajánlom mindenkinek, kevés főzőtudománnyal is elkészíthető, s az eredmény önmagáért beszél.

Két liter hideg vízbe zöldséget helyezünk (répa, zeller, petrezselyem, fokhagyma, hagyma, esetleg még bármilyen zöldség, ami akad otthon a konyhában). Sót, borsot, vegetát ízlés szerint adunk hozzá. Feltesszük főni. Amikor a zöldség megfőtt (puha), 2 - 3 kanál olíva olajat, majd 1 kanál ecetet (vagy fél citrom levét) öntünk hozzá. Minimum fél kiló tisztított halat helyezünk bele. 15-20 percig lassú tűzön főzzük. Amikor a hal szeme teljesen egészében fehérnek tűnik, akkor a hal megfőtt. Túlfőzni nem érdemes, mert szétesik a halhús. A levest leszűrjük. Kifilézzük a halat, így tesszük a tányérra, köré helyezzük a főtt zöldséget, felöntjük a szűrt levessel. Egyéni ízlés szerint főtt rizs is helyezhető a levesbe. Tetejére díszítés végett néhány csepp olíva olajat és petrezselymet tegyünk. (Vendéglőben főtt rizzsel és díszítve tálalják, mert ez az elvárás, itthon rizs és díszítés nélkül. Merem állítani, rizs nélkül az igazi.)
Jó étvágyat kívánok.

Nos kedves búvártársak, recept még akad bőven. Folytassuk? Várom véleményeteket a fórumon. És persze várunk Benneteket szeretettel a téli Adrián, Krk-en.

Tengermély Tisztelettel, Krk városából:
Szarka Géza
Buborék Búvárközpont
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. pygmy 2008 dec 24. 08:42  
és mi a helyzet a finom borokkal?
 1. Zook 2008 dec 24. 08:37  
Szia Geza, szia Buborek, boldog karacsonyt nektek! Folytassatok, persze, hiszen annyi kivalosag akad meg feletek, ami nem tengeri eredetu (haaat, ja, ez van, nem szeretem a halat :) de szivesen olvasnek pl pleszkovicarol (esetleg sajtal toltve, mmm) vagy a jooo salatakrol no meg esetleg utana vmi jofele desszert? Johet!

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés