»» ««

Víz alatti panoráma fotózás

Fotózás
2/2. oldal


(c) wetpixel.com JamesTalán furcsán hangzik, de a víz alatt is jó szolgálatot tehet az állvány. Gondunk lehet a beszerzéssel, hiszen kimondottan víz alá gyártott állványt, kereslet hiányában nem gyártanak. Azért több lehetőségünk is marad. Ha nem sajnáljuk állványunkat, levihetjük a víz alá és használjuk, míg a só (sós vízben való használat esetén) és a rozsda meg nem eszi. Beszerezhetünk egy alumínium állványt is, de vigyázzunk, hogy az összeillesztő csavarok és az állványfej is bírja a vizet. Sós víz után mindig mossuk le édesvízzel. Ha szilikon olajjal fújjuk be használat előtt, valamivel növeljük az élettartamát, de a merülő helynek viszont nem használ! Természetesen gyárthatunk is állványt akár rozsdamentes acélból, aminek nagy előnye, hogy súlya miatt nem kell még plusz nehezéket ráakasztanunk, hogy stabilan a víz alatt maradjon. Súlyokat kell viszont helyeznünk régi faállványunkra, ha találunk még egyet porosodni a padláson, és ne feledjük impregnálni előtte. Arra mindig figyeljünk, hogy az állvány letámasztásával ne tegyünk tönkre semmit. A "tereprendezést" bízzuk az ott élőkre!

(c) Jason Buchheim (odyssey) www.gigapan.orgA vakuzásról is feltétlenül kell ejteni néhány szót, hiszen, mint írtam a víz megszűri a színeket. A megoldást a vaku illetve vakuk használata jelenti. Nagy teljesítményű vakuk használata esetén is tisztában kell lennünk a törvénnyel: már négy méter víz elnyeli a vöröset! Ez azt jelenti, ha a témánk két méterre van gépünktől, már fakóbb lesz a felvételünk, annak ellenére, hogy a vaku megfelelő fénymennyiséget bocsátott ki az expozícióhoz. A fény ugyanis kétszer teszi meg az utat, míg a filmre vagy a CCD-re jut, azaz négy métert halad a vízben! Azon felül, hogy közelebb kell mennünk a témánkhoz, ami minél nagyobb látószögű objektív (lehetőleg kisebb mint 24 mm) használatát kívánja meg (a kompakt gépek nagyobb részének használatát ez ki is zárja), vigyáznunk kell a vízben lebegő szemcsékre, melyek megcsillanhatnak a rájuk vetülő fény miatt, és ezáltal a víz alatti hóesés effektusát tudják létrehozni. Ezt elkerülendő vakuinkat minél jobban helyezzük oldalra, így a lebegő porszemek oldalról kapják a fényt, amit a szemben lévő objektív, jó fényforrás elhelyezés esetén, nem "lát". Ez sajnos megint kizárja az olcsóbb gépek vízben való használatát, illetve megköveteli külső, vagy rabszolga vakuk működtetését. Ilyen esetekben a gép belső vakuját (amely vezérli a rabszolga vakut) gyengítsük le, hogy a képalkotásban ne vegyen részt, épp csak annyit villantson, amennyi elsüti külső vakunkat. Ezt megtehetjük a vaku elé felszerelt füstüveggel, műanyag kis lappal, de akár teljesen le is takarhatjuk, és vékony optikai szállal vezethetjük el fényét a rabszolga vaku fénydiódájához.

(c) Danica Gianola www.vrmag.orgA leírt nehézségek miatt még nem találkoztam jó minőségű panoráma felvétellel a víz alatt. Gyakran láttam viszont montázsokat, melyek nem egy helyen készültek, de kihasználták, hogy víz a vízhez könnyen kapcsolható. Így egy panoráma felvételre kerülhetett akár két delfin, három teknős, egy hajóroncs halrajjal oldalt egy megbúvó cápával. Gyakori a halszem optika használata is, amelynek látószöge a víz alatt is eléri a 170 fokot. Míg ez az optika a szárazföldön általában csak indokolt esetben használható, mivel a kép szélein található tárgyak erőteljesen görbülnek, addig a víz alatt megfelelő képkivágással könnyen és jól használható. Természetesen vigyázni kell, hogy egyenes tárgyak, például hajóroncsnál az árboc, ne kerüljön a kép szélére. Ezzel az objektívvel akár készíthetünk szép panoráma jellegű felvételeket, és még utómunkálatokat sem igényel.

Végül még egy érdekes, nagylátószöggel és dómporttal rendelkező fotósoknak kivitelezhető ötlet. A búvárfotósok nagyon kedvelik az úgynevezett fele-fele képet, ahol a kép felső része a szárazföldet, míg az alsó része a vízben történő eseményeket örökíti meg. Készítsünk mi is hasonló módszerrel egy sorozatot panoráma felvételhez egy öbölben, ahol kis mélység van, jól betűz a víz alá a fény. Ha világos az aljzat, akkor a fénykülönbség nem lesz nagy a két közeg között. Vaku használat nélkül is viszonylag színhelyes képet kapunk. Nyugodtan próbálkozhatunk, hiszen merülni sem kell hozzá és ha sikerül mi leszünk a nap "hősei".

Sok sikert kívánok!
Előd László

Szerkesztői komment: az összes kép egy-egy panorámaképre mutat, érdemes rákattintani. A futtatásukhoz szükség lehet adobe flash vagy apple quicktime lejátszók telepítésére.
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. brekkk 2008 júl 22. 16:23  
Sejtettem, h a cucc lesz a hibás:-), de egyelőre újabb beruházást nem tervezek, örülök, h ez egyáltalán összejött.
Uhogy vmi egyéb ötlet jelenlegi felszereléssel, h ne legyen szemcsés a kép?:-)
Azon túl, h merülőtársakat leválasztom magamról, én meg nyilván véletlenül sem érek hozzá semmihez...:-)
Mondjuk azt sem értem, h amikor nem lett szemcsés miért nem lett az... talán akkor sikerült amikor vmit közelebbről fotóztam...
Na majd teszek fel képeket, ha leválogatom őket. Mindenesetre nem egyszerű ez a víz alatti fotózás!
 2. Bunny 2008 júl 22. 15:33  
Ezt úgy tudod kivitelezni, hogy hosszú kar kell. Jó hosszú :)
 1. brekkk 2008 júl 22. 15:10  
Érdekes ez a cikk, jó hogy előszedtétek, mert 2005-ben még nem foglalkoztatott a téma.:-).
Ráadásul az olyan technikai analfabéták is, mint én kapizsgálnak belőle vmit.
Egy kérdésem mégis lenne Lacihoz vagy aki tud rá válaszolni.
A vízben lebegő szemcsékkel nekem is volt problémám bőven...de mit jelent az, hogy a vakut helyezzük minél jobban oldalra? Ha a külső vaku hozzá van rögzítve a tokhoz (persze mozgatható ám nem túl hosszú karral), akkor ezt hogy kéne kivitelezni? Vagy mit jelent az, h oldalra? Mert gondolnám én, ha oldalra fordítom akkor nem arra irányul, amit fényképezni szeretnék, így az sem kerül megvilágításra. Vagy rosszul értelmezem...?

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés