»» ««

Visit Malta 2008

Utazási élmények
1/3. oldal

Sokan, de nem elegen vagyunk, aki már megismertük a szigetország szépségeit, ezért most egy általános ismertetővel mutatjuk be a sziget kínálta rengeteg izgalmas lehetőséget.

Aktív sportolásra rengeteg a lehetőség MáltánLassan 8 éves búvármúltam során sok érdekes roncsot merültem, de valahogy a repülők kimaradtam az életemből, ami azért is bosszantott, mert a búvárkodás mellett a repülés is nagy kedvencem. Így esett, hogy 3 éve elkezdtem keresgetni, hol lehet repülőroncsot merülni, ekkor került képbe Málta. Itt ugyanis akad egy második világháborús angol repülőgép roncsa, a Blenheim Bomber merülhető mélységben. Minél jobban beleástam magam a szigetről szóló weblapokba, fórumokba annál inkább megtetszett a szigetország. Angolul beszélnek, európai ember számára nem sokkszerűen idegen környezet, érdekes merülőhelyek, fantasztikus történelem és rengeteg látnivaló. Így esett, hogy először 2004-ben, majd legutóbb idén, 2008-ban ismét ellátogattam Máltára.

Az országról pár szóban: ahogy már írtam az angol az egyik hivatalos nyelv (az olasz/arab/angol és még kitudja milyen behatások által formált máltai mellett), idén pedig az eurót is bevezették. A jobb oldali közlekedés mellett az elektromos csatlakozó is "angolos", de legalább 230V / 50hz van- no és jobbára metrikus rendszer.
Málta az ország és a legnagyobb sziget neve is, de jelentős lakott sziget még Gozo is, illetve Comino. Felszíne inkább kopár, sziklás, klímája kellemes bár nyáron tud meleg lenni. Lakossága nagyjából 400.000 fő, amit jócskán felduzzaszt az ideutazó turisták száma. Persze nem kell megijedni: bár vannak nagyon "turistás" helyek mint St. Julian´s térsége, azért megvan a béke is.

Popeye Village, Malta Ha már a nyugalomnál tartok, jó tudni, a sziget biztonságát nem érheti panasz, lakói vendégszerelő, kiegyensúlyozott mediterán emberek. Eddig elsősorban az angol, német turisták kedvelt célpontja volt, mostanában viszont már odalátogató honfitársaink is jelentős tényezővé váltak, nyaraló illetve nyelvtanuló utazóként is. Talán ennek köszönhető, de az országnak saját turisztikai kirendeltsége van Magyarországon is, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal. A szigetország az angol árakhoz képest igencsak olcsó alternatíva az angol nyelvet tanulók számára is.

Minden oldalról tenger veszi körül, partja sziklás, de jónéhány öbölben találunk igazi homokos strandot pálmafával, akár szabadstrandként, akár a partmenti szállodák tulajdonában. Úgyhogy akik henyélésre vágynak a homokos strandon, vagy a család gyerekekkel érkezik, biztonságosan élvezhetik a tengert.
A turizmus másik fő csapásiránya az ország 7000 éves kultúrája - igen, ez nem elírás! A piramisok előtti időből származó építmények a legősibbek, amiket ismerünk.

őrtorony a kikötőbenA sziget építményei szintén a régi korok csodálatos építészeti remekei, paloták, templomok, várak de még a hagyományos lakóházak is mind-mind műalkotások, az építészet szépségei iránt fogékony látogatóknak igazán fantasztikus élményben lehet részük.
Nagyon nehéz térségeket kiemelni, mert például a fővárost járva is szinte minden sarkon valami apró, varázslatos dolog jön szembe. Itt egy fantasztikus épület, ott egy szobor, egy míves kopogtató vagy épp valami kosztümös film forgatási díszlete. Jut eszembe, film: ha belefér feltétlen nézzük meg a Popeye Village néven ismert helyet, ami a névadójáról szóló film számára berendezett komplett falu, igazán szép látvány! Érdemes mindenképp időt szentelni Valettára, a kikötői rész lenyűgöző, de "vidék" is tartogat hírességeket, mint a Calypso legendás barlangja, a több ezer éves neolitikus sziklatemplomok, vagy a hírneves lovagrend máig élő legendájának nyomai.

Hölgyeknek jó hír, a szigeten állítólag nagyon jó vásárolni, minőségi, márkás árukat lehet nagyon baráti áron beszerezni, de a helyi kézműves ipar is nevezetes, a máltai ezüstékszerek világhírűek a tisztaságukról. A pörgésre vágyók szórakozásáról a rengeteg színes, vidám fesztivál (az egyébként nagyon vallásos emberek évi 6 hónapot töltenek ezzel), vagy akár a már említett St. Julian´s szórakozónegyed gondoskodik.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Bunny 2008 jún 02. 09:07  
Máltára vagy a repülőmúzeumba? :D
Máltára simán, mivel parti merülések csoportfüggően lehet nehéz vagy könnyű helyeket válogatni, de az un. nehéz helyeknél is a nehézség max a ki-bejutásnál lehet. SZép sekélyen is, de persze a roncsok jórészéhez az advanced vizsga nem árt, mert 18m alatt vannak.
 3. adamax 2008 jún 02. 08:23  
Jövőre tuti odamegyek, kérdésem, mennyire kezdő is mehet oda?
 2. Bunny 2008 jún 01. 23:38  
Szép darab!
 1. istvanv 2008 máj 31. 11:16  
Egy kis adalék, Repüléstörténeti Múzeum is van, restaurált Spitfire, Hurricane...

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés